Heb je er altijd al eens van gedroomd om een tijdje in het buitenland te gaan werken als digital nomad? Het kan tegenwoordig allemaal, maar het is wel belangrijk om een goed land uit te zoeken. Lang niet overal kun je als digital nomad namelijk eenvoudig aan de slag. Wat zijn de beste digital nomad landen voor een workation? We hebben zeven goede opties voor je op een rij gezet.
Of een land geschikt is om er als digital nomad te gaan werken, hangt van tal van factoren af. Allereerst heeft het te maken met je eigen voorkeuren. Wil je het liefst in een warm klimaat je workation doorbrengen? Of vind je werken terwijl het lekker warm is eigenlijk helemaal niets, en wil je juist liever in een koud land aan de slag? Wil je in een compleet andere tijdzone zitten, of vind je het wel prettig dat je werktijden enigszins overeenkomen met die in Nederland? Dit zijn allemaal dingen die je alleen zelf kunt bepalen.
Toch zijn er ook objectieve kenmerken die een land geschikt maken voor digital nomads. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer landen die een speciaal visum voor digital nomads aanbieden: momenteel zelfs meer dan twintig landen! Zo’n visum is vaak goedkoper dan een toeristenvisum en is langer geldig. Landen die zo’n digital nomad visum aanbieden, doen dat vaak om het teruggelopen toerisme sinds de coronapandemie weer een boost te geven. Blijf je binnen de Europese Unie, dan heb je met een Nederlands paspoort uiteraard geen visum nodig.
Andere zaken om op te letten zijn de kosten van levensonderhoud in het land van je keuze, en de algemene kwaliteit van het internet. Ga je naar een goedkoop land, dan kom je als digital nomad makkelijker rond dan wanneer je naar een land gaat waar de prijzen net zo hoog liggen als in Nederland, of zelfs nog hoger. En landen zonder fatsoenlijke internetdekking kunnen mooi zijn, maar niet om als digital nomad aan de slag te gaan.
Rekening houdend met al die kenmerken, kun je langzaam maar zeker bepalen wat voor jou een goed land zou zijn om je workation door te brengen. Voor het gemak hebben wij zeven goede opties alvast voor je op een rij gezet. Overweeg deze landen dus zeker voor je digital nomad avontuur!
Voor de eerste optie blijven we relatief dichtbij huis. Kroatië is al ruim tien jaar lid van de EU, dus voor je workation kun je eenvoudigweg op het vliegtuig of in de trein stappen en naar het land afreizen. Er zijn echter nog meer redenen waarom Kroatië geschikt is als digital nomad land.
Van alle landen binnen de EU is Kroatië nog altijd één van de goedkopere. Dat betekent dat je geen enorm inkomen nodig hebt om in je kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. Daar komt nog bij dat Kroatië goed bereikbaar is, het er in de lente en zomer vaak schitterend weer is en dat internetverbindingen, zowel vast als mobiel, er betrouwbaar zijn. Kortom: in Kroatië vind je relatief dichtbij huis alles wat je als digital nomad nodig hebt.
Bij een workation denk je misschien niet direct aan de Verenigde Arabische Emiraten, maar toch is het land – of meer specifiek: de stad Dubai – de laatste tijd behoorlijk in trek bij digital nomads. Dat heeft er alles mee te maken dat Dubai recentelijk een speciaal visum voor digital nomads en remote workers heeft geïntroduceerd.
Met dit visum mag je maximaal een jaar in Dubai verblijven als digital nomad, zolang je maar kunt aantonen dat je in de kosten van je levensonderhoud kunt voorzien. Bijkomend voordeel is dat het internet vrijwel nergens ter wereld sneller en stabieler is dan in Dubai. Ook als je continu moet werken met enorme bestanden, kun je hier als digital nomad dus probleemloos aan de slag. Let wel op dat de Verenigde Arabische Emiraten in de woestijn liggen en dat het er dus grote delen van het jaar zinderend heet is.
Wil je in Europa blijven, maar wel een lekker klimaat hebben? Dan is Portugal het overwegen waard. Ook Portugal is vergeleken met Nederland redelijk goedkoop, dus financieel is het – binnen de EU – aantrekkelijk om dit land uit te zoeken voor je workation. Verder is het land uiteraard volkomen westers, dus zul je niet zo snel last hebben van een cultuurshock.
Portugal heeft, samen met Spanje, het warmste klimaat in Europa, wat dit een perfect land maakt voor digital nomads die van het zonnetje houden. Wil je wat dat betreft echt het maximale uit je workation halen, dan kun je zelfs overwegen om naar Madeira te gaan. Dit eiland hoort bij Portugal, maar ligt voor de Afrikaanse kust. Het internet is overal in Portugal prima geregeld, dus laat je daardoor niet tegenhouden.
Het is een duur land, maar Japan is helemaal ingesteld op remote working en digital nomadism. Het is één van de meest ontwikkelde landen op onze planeet, vooral rondom de grote metropolen, met Tokio voorop. Japan werkt al enige tijd aan een plan om de teruggevallen toerismecijfers weer terug op pre-corona niveau te krijgen, en één van de wapens in die strijd is een speciaal visum voor digital nomads.
Het visum is er nog niet, maar sinds juni 2023 werkt de Japanse overheid eraan. Het visum wordt dus ieder moment verwacht. Naar verwachting kun je dan relatief goedkoop voor een langere periode in Japan verblijven. Dat maakt Japan tot een heel gaaf land voor een lange workation!
Niet ver weg van Japan, maar toch weer helemaal anders: Zuid-Korea. Sinds medio 2023 biedt ook dit land een visum voor digital nomads aan, waarmee je maximaal een jaar in het land mag verblijven. Zuid-Korea is iets goedkoper dan Japan, maar is nog steeds een relatief duur land, vooral naar Aziatische standaarden. Zorg dus wel dat je voldoende inkomen hebt om hier je lasten te kunnen dekken.
Tijdens je workation in Zuid-Korea hoef je je over één ding geen zorgen te maken, en dat is je internetverbinding met Nederland: het land beschikt over topkwaliteit mobiele en vaste netwerken. Vooral rondom grote steden zul je overal supersnel internet hebben.
Het wordt vaker genoemd als backpack-bestemming dan als digital nomad bestemming, maar Australië mag ook niet ontbreken in dit lijstje. Australië is, vergeleken met Europa, niet meer zo duur als vroeger, en de voorzieningen zijn er van een erg hoog niveau. Bovendien kun je een verblijf in Australië vele malen goedkoper maken door regelmatig te gaan house sitten, wat er erg gebruikelijk is. Je hebt dan wekenlang, soms maandenlang, geen kosten voor accommodatie. Dat maakt ook dit land aantrekkelijk voor een workation.
Australië kun je alleen bezoeken met een geldig visum. Het land biedt geen speciaal digital nomad visum aan, maar is wel één van de weinige landen ter wereld die een toeristenvisum voor twaalf maanden aanbiedt. Die kost wat meer dan het gemiddelde digital nomad visum (namelijk: ongeveer 400 dollar), maar je mag dan wel een vol jaar in het land verblijven. Aan de oostkust en in bebouwde gebieden heb je overal topkwaliteit internet, wat Australië zeker het overwegen waard maakt als je op zoek bent naar een geschikt digital nomad land.
Op zoek naar een workation in een tropisch eilandparadijs? Dan zijn de Seychellen een hele interessante keuze. Deze Afrikaanse eilandengroep biedt sinds kort een Workation Program aan, waar de meeste Nederlandse digital nomads probleemloos aan kunnen deelnemen. Als je enigszins een inkomen hebt en je verzekeringen op orde hebt, kom je al in aanmerking om tot een jaar in de Seychellen aan de slag te mogen als digital nomad.
Let wel op dat je in Afrika bent, en dat de mobiele netwerken van slechte kwaliteit zijn. Je zult dus zijn aangewezen op een stabiele vaste internetverbinding op je werkplek. Weet je dat te realiseren, dan zijn de Seychellen ideaal voor een succesvolle workation.
Waar gaat jouw digital nomad avontuur naartoe?