Blogopmaak

Wise of Revolut: wanneer gebruik je de ene, wanneer de andere?

Martijn & Lynn • mrt. 12, 2024

Op reis of op vakantie is het veel praktischer om voor je financiën apps als Wise of Revolut te gebruiken dan je traditionele bankpas of creditcard. Niet zo gek dus dat Wise en Revolut sterk aan populariteit winnen. Maar hoe kies je tussen Wise en Revolut? Wanneer gebruik je de één, en wanneer de ander?

 

Wise en Revolut zijn beide online banken waarmee je heel eenvoudig én goedkoop geld kunt omwisselen naar andere valuta, overal ter wereld betalingen kunt doen en geld kunt ontvangen vanuit andere landen en in andere valuta. Doe je dit via een traditionele bank of via wisselkantoren, dan betaal je dikwijls hoge provisies, omwisselkosten of krijg je te maken met ongunstige wisselkoersen. Gebruik je op reis Wise of Revolut, dan bespaar je dus sowieso al een hoop geld.

 

Wanneer kies je voor Wise of Revolut?

De verschillen tussen Wise en Revolut hebben we in een eerdere blog al eens toegelicht. Toen bleek al dat Wise wat gunstigere wisselkoersen hanteert en in vrijwel alle gevallen dus de beste keuze is om je reisfinanciën mee te regelen. Maar Wise en Revolut zijn niet exact gelijk aan elkaar. In welke gevallen kies je nu exact voor Wise, en is het soms toch verstandig om voor Revolut te kiezen? Dat zochten we uit.

 

Reisfinanciën: Wise

Wereldwijd in elke winkel eenvoudig kunnen betalen zonder eerst je euro’s om te moeten wisselen naar welke buitenlandse valuta dan ook: dat gaat het best met Wise. Het is het makkelijkst om een fysieke Wise-betaalpas aan te vragen nadat je je account hebt aangemaakt, zodat je overal ter wereld kunt pinnen zoals je in Nederland gewend bent.


Gebruik je deze link om je account mee aan te maken, dan kun je deze Wise-betaalpas helemaal gratis aanvragen. Normaal kost zo’n pas 7 euro (op het moment van schrijven). Bij Revolut is er geen optie om een gratis betaalpas te krijgen en zijn je opstartkosten dus hoger.

 

Geld ontvangen: Wise

Werk je (weleens) in het buitenland of wil je op een eenvoudige manier geld kunnen ontvangen van buitenlandse personen of firma’s, dan kun je daarvoor ook eenvoudig Wise gebruiken. Je maakt in de app een betaalverzoek aan (vergelijkbaar met Tikkie of een betaalverzoek vanuit je bankieren-app), maar je kunt ook je Wise-accountgegevens opgeven bij bedrijven of organisaties om een betaling te ontvangen (vergelijkbaar met een traditionele bankoverschrijving).


Zowel in Revolut als in Wise kun je betalingen ontvangen, en in beide gevallen komt het overgemaakte bedrag aan in de valuta die de verzender heeft gebruikt. Er is alleen één belangrijk verschil: in Wise kun je het geld vervolgens omwisselen naar euro’s tegen de reële wisselkoers op de internationale valutamarkt. Gebruik je Revolut, dan krijg je een zogeheten ‘verkoopkoers’ die altijd iets ongunstiger is dan de echte wisselkoers. Deze verkoopkoers gebruiken wisselkantoren ook en dit is de manier waarop zij winst maken. Lang verhaal kort: gebruik Wise en krijg meer euro’s voor dezelfde hoeveelheid dollars, ponden of welke munteenheid dan ook.

 

Valuta omwisselen: Wise

Om dezelfde reden is het ook aan te raden om Wise te gebruiken als je zelf euro’s wilt omwisselen in andere valuta. Zowel bij Wise als Revolut betaal je hiervoor een klein percentage (vaak zo’n 0,5%) aan omwisselkosten, maar bij Wise krijg je vervolgens wel te maken met een eerlijke wisselkoers, en geen ongunstige verkoopkoers. De omwisselkosten in zowel Revolut als Wise zijn overigens veel lager dan de 2 tot 5 procent bij je traditionele bank, doe dat dus sowieso niet.


Een handige functie die Wise aanbiedt, maar Revolut niet, is de zogeheten ‘auto convert’. Dat houdt in dat je van tevoren kunt instellen tegen welke koers je eventueel je euro’s (of dollars, of welke valuta dan ook) wilt omwisselen voor een andere valuta.


Stel: je ontvangt vaak betalingen in dollars. Maar je wilt je dollars eigenlijk alleen naar euro’s omzetten als je minimaal 95 eurocent voor elke dollar kunt krijgen. Je kunt dan van tevoren in Wise instellen dat hij de conversie uitvoert op het moment dat de wisselkoers het door jou geselecteerde punt bereikt. Zo haal je meer uit je geld en zit je niet continu koortsachtig de wisselkoersen te checken. Erg handig!

 

(Ook) investeren in cryptocurrency: Revolut

Is Revolut dan nergens handig voor? Zeker wel. Wil je je geld op een plek bewaren waar je ook direct kunt investeren in cryptocurrency, dan is Revolut je beste keuze. Wise biedt dit namelijk niet aan.


Je hoeft, als je vaak belegt in crypto’s, dus niet een aparte crypto exchange te gebruiken als je al Revolut gebruikt voor je geldbeheer. Dan kan je een hoop transactiekosten schelen. Let wel op dat Revolut wel degelijk kosten rekent voor de aanschaf en verkoop van crypto’s. Vergelijk die dus met de kosten die je anders zou krijgen op de exchange van je voorkeur om te kunnen bepalen of het je echt iets oplevert.

 

Wil je niet per se in crypto’s handelen? Dan is Wise eigenlijk in alle gevallen de betere keuze voor je financiën!


door Martijn & Lynn 19 mrt., 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 05 mrt., 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb., 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb., 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
door Martijn & Lynn 18 feb., 2024
Wat is de beste mifi router om in 2024 te kopen? Wij hebben vijf goede opties voor je op een rij gezet, inclusief voordelen en nadelen.
door Martijn & Lynn 11 feb., 2024
Wise is verreweg de goedkoopste manier om op vakantie of op reis in buitenlandse valuta te betalen. Maar wat kost het gebruik van Wise dan precies? Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 05 feb., 2024
Sommige dingen zijn in Australië nu eenmaal beter geregeld dan in Nederland. Maar wat zoal? Lees hier vijf dingen die Nederland nog van Australië zou kunnen leren.
door Martijn & Lynn 31 jan., 2024
De Great Ocean Road in Victoria is één van de meest iconische roadtrips die je in Australië kunt maken. Maar welke hoogtepunten moet je onderweg echt bezoeken?
door Martijn & Lynn 26 jan., 2024
Ga je voor langere tijd naar Australië, dan kan het erg handig zijn om een Australisch rijbewijs aan te vragen. Dat kan als Nederlander heel eenvoudig. Lees hier hoe het werkt.
door Martijn & Lynn 22 jan., 2024
Hoe zorg je als digital nomad voor de ideale balans tussen werken en reizen? Lees hier waardevolle inzichten en tips op basis van praktijkervaring.
Meer posts
Share by: