Blogopmaak

15 dieren die je in Australië kunt spotten!

Martijn & Lynn • nov 20, 2023

Australië staat bekend om zijn prachtige natuur en unieke wildlife. Een hoop diersoorten die in Australië voorkomen, vind je zelfs nergens anders ter wereld in het wild. Veel mensen die naar Australië afreizen, willen dan ook graag zoveel mogelijk van deze unieke dieren in het wild spotten. Maar welke dieren kun je in Australië zoal spotten?

 

Je kunt allerlei dieren spotten in Australië, maar in onderstaand lijstje hebben we ons beperkt tot dieren die uitsluitend in Australië voorkomen, of in Australië bij uitstek te spotten zijn. Let altijd op dat de meeste dieren uit dit lijstje niet in het hele land voorkomen, maar vaak slechts in specifieke gebieden. In sommige gevallen is dat gebied nog maar heel klein en zul je gericht op reis moeten gaan om ze in het wild te kunnen zien!

 

Wilde dieren spotten in Australië

Wil je in Australië wilde dieren spotten, neem dan sowieso een verrekijker mee. Eerder schreven we al over de beste verrekijkers die je voor dat doeleinde kunt meenemen. Zelf gebruiken wij deze.


Succes met dieren spotten!

 

Kangoeroe

Het meest voor de hand liggende dier om in Australië te zien: de kangoeroe! Kangoeroes zijn er in allerlei soorten en maten, van enkele decimeters lang tot wel twee meter hoog. Strikt genomen zijn alleen de grotere kangoeroes echt kangoeroes – de kleinere soorten worden wallaby’s, wallaroos of pademelons genoemd. Buiten Australië noemen we ze eigenlijk allemaal kangoeroes.


De grootste kangoeroes die je kunt spotten zijn de western grey kangaroo (in het westen van het land), de red kangaroo (overal) en de eastern grey kangaroo (in het oosten van het land). Kangoeroes kun je op allerlei plekken tegenkomen: naast de snelweg, op je camping, aan het strand, in het bos en op de golfbaan. Het is lastiger om op vakantie te gaan naar Australië en geen kangoeroes te zien, dan om ze wel te zien. Wil je specifiek naar een plek waar je veel kangoeroes kunt zien, dan zijn Pebbly Beach (NSW), Cape Hillsborough (QLD) en Kangaroo Island (SA) goede opties. In het stadje Kununurra (WA) worden kleine kangoeroes, waarvan de moeder is overleden, opgevangen. Je mag daar zelfs kleine kangoeroetjes voeren. Leuk om te doen!

 

Vogelbekdier

Het vogelbekdier komt alleen in Australië voor, en is lastig om te vinden. In het Engels wordt dit dier ‘platypus’ genoemd. Het vogelbekdier is niet bedreigd, maar het verspreidingsgebied is groot en dus zijn ze moeilijk om te spotten. Je vindt ze vooral in rivieren in natuurgebieden aan de oostkant van het land. De beste plek om ze te vinden, is echter op Tasmanië.

 

Zwarte kaketoe

Denk je bij een kaketoe aan een witte vogel met een kuif? Dat klopt, maar wist je dat er ook zwarte kaketoes bestaan? Ze zijn relatief zeldzaam en veel Australiërs hebben zelfs nog nooit zwarte kaketoes gezien, dus dit is er eentje voor doorgewinterde vogelspotters! Zwarte kaketoes maken een iets ander geluid dan witte kaketoes, waardoor je kunt herkennen dat er één in de buurt is. Ze leven in gebieden waar ook witte kaketoes voorkomen. Zie je die vliegen? Houd dan je oren en ogen open als je dit dier wilt spotten!

 

Australische kraaghagedis

Niet iedereen is fan van reptielen, maar de kraaghagedis is een hele bijzondere. Deze hagedis lijkt namelijk achterstevoren te lopen. Zijn achterkant lijkt op een kop. Hiermee houdt hij zijn natuurlijke vijanden voor de gek – die vallen zijn achterzijde aan, waardoor hij de mogelijkheid heeft om zich te verdedigen. Als hij zich bedreigd voelt, zet hij een grote kraag op – vandaar zijn naam. Je kunt de kraaghagedis overal in het tropische noorden van Australië tegenkomen, vooral in droge natuurgebieden.

 

Tasmaanse duivel

We kennen ‘m allemaal van de Looney Tunes, maar de Tasmaanse duivel bestaat echt. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je dit dier uitsluitend op Tasmanië. Ze zijn echter niet erg aaibaar: ze zijn agressief, ruiken onprettig en zijn gevaarlijk om te benaderen. Bekijk ze dus vooral van een afstandje. Wat aanvullend slecht nieuws is, is dat de Tasmaanse duivel een bedreigde diersoort is en dat het niet goed met ze gaat. Via voortplantingsprogramma’s wordt geprobeerd ze voor toekomstige generaties te bewaren.

 

Dingo

De dingo lijkt op een doorsnee hond, maar is echt een aparte diersoort. Wetenschappers vermoeden dat de dingo een verwilderde hondensoort is die afstamt van honden die duizenden jaren geleden door Aboriginals mee zijn genomen naar Australië. Daar is de soort verder geëvolueerd tot de hedendaagse dingo. Dingo’s kunnen agressief zijn, maar zijn dat eigenlijk alleen als ze worden gevoerd door mensen. Je kunt dingo’s het best spotten op K’Gari (voorheen: Fraser Island), voor de kust van Queensland. In pogingen dingo’s uit het zuiden van Australië te weren, is er in de vorige eeuw een dingo fence (ook wel: dog fence) gebouwd, met bijna 6.000 kilometer het langste door de mens gemaakte bouwwerk in Australië. Een sectie van het dingo fence kun je bekijken nabij het stadje Coober Pedy (SA).

 

Kasuaris

De kasuaris (in het Engels: cassowary) is één van de meest zeldzame diersoorten in Australië. Het is een loopvogel die eruitziet alsof hij rechtstreeks uit Jurassic Park is komen wandelen. Kasuarissen komen op slechts één plek in Australië voor: rondom het plaatsje Mission Beach in de staat Queensland. Het is een bedreigde diersoort waarvan er wereldwijd nog slechts zo’n 4.000 voorkomen, waarvan 1.000 in Australië. Australiërs reizen van heinde en verre af naar Mission Beach in de hoop een kasuaris te spotten. Lukt jou het ook?

 

Emoe

Mocht je de kasuaris missen, dan is de emoe een waardige vervanger. Deze loopvogel ziet er een stuk minder spectaculair uit dan de kasuaris, maar is een fraai gezicht en is veel wijder verspreid door heel Australië. Ze worden zo’n twee meter hoog en je vindt ze vooral in natuurgebieden in het binnenland van Australië. Ook in het zuidwesten van het land komen ze veel voor.

 

Wombat

De wombat is een buideldier dat alleen in Australië voorkomt en dat wel een meter lang kan worden. Ze komen vooral voor in het zuidoosten van het vasteland van Australië, en op Tasmanië. Ze zijn erg snel en behoorlijk schuw, dus het kan lastig zijn om ze te spotten, ook al komen ze in grote groepen voor. Je vindt ze vooral in bossen en droge stukken natuurgebied. Ze kunnen ook overleven in de bergen van Tasmanië, zelfs als het daar sneeuwt.

 

Koala

Hét nationale knuffeldier van Australië: de koala! Koala’s worden met uitsterven bedreigd, waarbij het niet helpt dat ze regelmatig wegen oversteken en daarbij kwetsbaar zijn voor aanrijdingen met auto’s. Daarom zijn er diverse fokprogramma’s en koalaziekenhuizen om de dieren voor uitsterven te beschermen. Het is extreem lastig om ze in de natuur te vinden, mede omdat ze meer dan twintig uur per dag slapen. Dat komt doordat ze alleen eucalyptusbladeren eten, waar vrijwel geen energie in zit. Wil je wilde koala’s spotten, dan maak je de beste kans op Magnetic Island, voor de kust van Townsville (QLD).

 

Vleerhond

Absoluut géén knuffeldier, maar wel een gaaf gezicht: grote bomen bomvol vleerhonden. De vleerhond is een soort uit de kluiten gewassen vleermuis, die een spanwijdte van wel twee meter kan bereiken. De grootste vleerhonden doen je vermoeden dat Dracula is opgestaan uit de dood. Vleerhonden komen overal in Australië voor, met name aan de rand van grote bossen. Vaak kiezen ze één boom om elke dag naar terug te keren. Tip: parkeer niet onder die boom, want vleerhondenpoep stinkt enorm en krijg je alleen met de grootste moeite weer van je auto gewassen.

 

Koeskoes

De koeskoes (in het Engels: possum) is een buideldier dat overal in Australië voorkomt, niet te verwarren met het gelijknamige gerecht. Koeskoezen komen rond zonsondergang uit hun holletjes gekropen en klimmen dan in bomen om te eten. Zit je ’s avonds onder een boom en vallen er telkens kleine takjes naar beneden, dan is de kans groot dat er een koeskoes boven je bungelt. Wil je de ultieme koeskoes-ervaring, ga dan naar de openluchtbioscoop in Darwin (NT): die staat erom bekend dat koeskoezen tijdens de film door het publiek scharrelen, op zoek naar chips en andere lekkernijen die het publiek meeneemt!

 

Quokka

In Australië is het een begrip: een ‘quokka selfie’. Deze beestjes staan erom bekend dat ze grappig op de foto staan met toeristen. Quokka’s zijn officieel een soort kleine wallaby, maar zien er compleet anders uit dan andere kangoeroes of wallaby’s. Ze springen ook niet, maar scharrelen. De Australische overheid ontmoedigt tegenwoordig overigens het nemen van quokka selfies, omdat het ertoe leidt dat quokka's te tam worden. Wil je echt wilde quokka’s spotten, dan kan dat in het Karri Forest, rondom het plaatsje Pemberton (WA). Er komen hier ongeveer 6.000 quokka’s voor, dus je hebt een kans ze te zien – al is die kans niet enorm. Wil je een garantie op quokka’s, dan kun je afreizen naar Rottnest Island, voor de kust van Perth (WA). Hier zijn er duizenden, maar helaas zijn ze vrijwel allemaal tam – niet helemaal de wildlife experience die je wellicht zoekt.

 

Krokodil

In het tropische noorden van Australië kun je vrijwel nergens in de zee zwemmen, omdat er krokodillen leven. Dat is enerzijds een nadeel, maar anderzijds een voordeel: je kunt er krokodillen spotten! Vooral de zoutwaterkrokodil is een echte bezienswaardigheid. Deze beesten kunnen meterslang worden en zijn één brok pure kracht. Wil je ze in het wild zien, zonder op een krokodillentour te gaan, dan kan dat het best bij Cahill’s Crossing in Kakadu National Park (NT). Hier komen rondom hoogtij talloze krokodillen samen om zich te voeden met de binnenkomende vissen (die worden meegenomen door het stijgende water). Een andere goede plek om krokodillen te spotten is Mary River National Park.

 

Mierenegel

Vind je het in Nederland al leuk om een egel te zien, wacht dan maar tot je de Australische mierenegel spot. In het Engels wordt ie echidna genoemd. Dit diertje komt overal op het Australische continent voor, inclusief Tasmanië. Ze zijn vooral actief rondom schemering en zijn bijzonder schuw. Zodra je ze benadert, zullen ze vluchten of zich terugtrekken in hun schulp. Kortom: typisch egelgedrag. Bijzonder aan de mierenegel is dat hij evolutionair niet verwant is aan ‘onze’ egel, maar juist aan het vogelbekdier. Mierenegels zijn niet beschermd en komen veelvuldig voor, vooral in bosachtige streken.

 

 

Wat is jouw favoriete Australische dier? Succes met spotten!


door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: