Blogopmaak

Digital nomad worden: hoe doe je dat?

Martijn & Lynn • 7 mei 2023

Digital nomad worden is steeds populairder. Steeds meer mensen doen het en er zijn ook tal van inspirerende verhalen over verschenen in boekvorm. Als digital nomad werk je terwijl je reist, of terwijl je voor langere tijd op een buitenlandse bestemming verblijft. Klinkt onrealistisch? Dat valt wel mee! Digital nomad worden kan namelijk op allerlei verschillende manieren en is dus voor veel mensen wel degelijk haalbaar.

 

Digital nomad worden: maak een plan

Hoewel je technisch gezien in loondienst vanuit het buitenland zou kunnen werken – er zijn tegenwoordig werkgevers die dit aanbieden – is dat niet helemaal wat we verstaan onder digital nomad zijn. Dat ben je pas echt als je geen werkgever meer hebt en zelf voor je inkomsten zorgt. In veel gevallen betekent de omslag naar digital nomad worden dus ook vaarwel zeggen tegen je huidige baan.


Dat kan een lastige beslissing zijn, maar wel een noodzakelijke als je echt een sprong in het diepe wilt wagen. Maar wacht! Neem nog niet direct ontslag als je digital nomad wilt worden. Het is belangrijk om een goed plan te maken en een aanloop te nemen naar het moment waarop je digital nomad wordt.

 

Bepaal waarmee jij op reis je geld zou kunnen verdienen

Bepaal eerst waarmee je straks onderweg je geld kan of wilt gaan verdienen. Dat kan min of meer hetzelfde werk zijn wat je nu doet, maar dan als freelancer. Maar het kan ook compleet ander werk zijn. Bedenk wel dat lang niet elk soort werk goed op reis gedaan kan worden.


Bij voorkeur zorg je voor een inkomstenbron die zich volledig online afspeelt. Dat maakt dat je overal ter wereld kunt werken, zolang je maar internettoegang hebt. In een ver land van fysiek baantje naar fysiek baantje hoppen kan natuurlijk ook, maar je bent dan niet vrij om te gaan en staan waar je wilt. Bovendien heb je dan vaak iets anders dan een toeristenvisum nodig.


Je hoeft het niet bij één inkomstenbron te houden. Het is vaak juist verstandig om meerdere ijzers in het vuur te houden. In deze blog hebben we al eens geschreven over tien manieren om op reis geld te verdienen. Uiteraard ligt het er dan ook helemaal aan waar je talenten en interesses liggen. Maar voor iedereen is er wel een manier om al reizende wat geld te verdienen!

 

Zorg voor de juiste uitrusting

Heb je eenmaal helder welk werk, of welke combinatie van inkomstenbronnen, jij wilt gaan aanboren tijdens je reis? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Verzamel alvast alle uitrusting die je nodig hebt voor dit werk. Dat kan fysiek zijn, zoals een lichtgewicht laptop om eenvoudig te kunnen meenemen, maar ook digitaal. Wellicht heb je een bedrijfswebsite nodig, een KvK-inschrijving, een webwinkel, profielen op social media, enzovoorts. Waarschijnlijk ga je je ook bij tal van platforms moeten aanmelden. Nu is het moment om dit allemaal alvast te regelen.


Pro tip: De kans is groot dat het werk wat je gaat doen, online op je laptop gedaan moet gaan worden. Zorg dus voor een lichtgewicht laptop met een lange accuduur. Wij hebben zelf gekozen voor een ZenBook (superlicht en supersnel!) en een Macbook Pro (voor videobewerking). Denk daarnaast niet dat je alleen aan een laptop voldoende hebt. Denk ook aan:

  • Noise cancelling oortjes (bijvoorbeeld AirPods of Galaxy Buds). Dit helpt enorm als je op drukke, openbare plekken toch even wat werk wilt verzetten.
  • Een telefoon met een lange accuduur en een mogelijkheid voor twee simkaarten. Op die manier kun je, naast je eigen Nederlandse nummer, een buitenlandse simkaart in je toestel kwijt voor een betaalbare internetverbinding. Je gaat je telefoon namelijk waarschijnlijk vaak als mobiele hotspot gebruiken, dus je bent ervan afhankelijk.

 

Start je nieuwe werkzaamheden al een paar maanden voor vertrek op

Dan is het nu tijd om je nieuwe werkzaamheden te beginnen! Schrijf je bedrijfje in, benader die platforms, schrijf je overal in en ga op zoek naar werk! Huh, maar je hébt toch nog werk?


Klopt, maar je wilt alvast een aanloop nemen. Het liefst heb je al een inkomstenstroom op het moment dat je vertrekt. Anders loop je het risico dat je werkzaamheden niet van de grond komen en je snel weer naar huis moet omdat al je spaargeld op is.


Ga je je geld verdienen met iets waarvan je afhankelijk bent van volgers of een groot publiek, zoals affiliate marketing, vloggen op YouTube of het schrijven van betaalde reisblogs? Houd dan sowieso rekening met een opstartperiode van drie tot zes maanden. En dan doe je het al snel!

 

Bepaal je bestemming(en) en je manier van reizen

Ondertussen kun je je plannen concretiseren en bestemmingen gaan kiezen waar je naartoe wilt reizen. Dit is dus een leuk deel van je voorbereiding! Uiteraard hoef je nog niet tot in detail te plannen waar je naartoe gaat, maar het is wel handig om enigszins een idee te hebben. Ook is het handig om globaal te weten hoe je gaat reizen: ga je kamperen, van hostel naar hostel of wil je langere tijd op één plek verblijven?


Dit moet je enigszins weten, om een realistisch budget te kunnen opstellen. In een land als Australië is het vele malen duurder om rond te reizen dan in bijvoorbeeld Thailand. Ook geldt over het algemeen: hoe meer je van plaats naar plaats reist, hoe duurder het wordt.

 

Stel een dag- en maandbudget op en beperk je uitgaven in Nederland tot het minimum

Stel, als je enigszins weet hoe je reis eruit gaat zien, een dag- en maandbudget op. In deze blog lees je hoe je dat doet. Beperk ondertussen je uitgaven in Nederland tot het absolute minimum. Heb je daar tips voor nodig, check dan eens deze blog.


Als je met dit alles klaar bent, blijft er een bedrag onder de streep over: dit is het bedrag dat je maandelijks zult moeten verdienen om niet op je spaargeld in te teren. In sommige gevallen – als je bijvoorbeeld een hypotheek moet blijven doorbetalen – is dat een redelijk hoog bedrag dat niet heel realistisch is. Dat is niet direct erg. Het gaat erom dat je weet hoeveel geld je moet verdienen om quitte te draaien. Je weet dan namelijk ook hoe lang je op reis kunt zijn met de hoeveelheid spaargeld die je nu hebt. Het belangrijkste is dat je de bedragen inzichtelijk hebt en dat je kunt gaan plannen.


Op zoek naar meer tips over het worden van digital nomad of hoe je dit in de praktijk uitvoert? Neem dan eens contact met ons op! We vertellen je graag meer.


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: