Blogopmaak

Werken als digital nomad: vijf tips van een ervaringsdeskundige

Martijn & Lynn • 28 oktober 2023

Het klinkt zo mooi: als digital nomad de wereld over reizen en onderweg lekker je geld verdienen terwijl je op het strand ligt. De realiteit is vaak weerbarstiger. Het leven van een digital nomad gaat echt niet altijd over rozen en het is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Waarmee moet je rekening houden als je overweegt digital nomad te worden? Vandaag delen we vijf tips uit eigen ervaring!

 

Digital nomad worden, steeds meer mensen lijken het te ambiëren. Wat is er nu mooier dan de reis van je leven maken en ondertussen ook nog geld verdienen met online werk dat je leuk vindt om te doen? In theorie klinkt het allemaal zalig, en dat kan ook echt wel zijn – als alles goed uitpakt. Een succesvol bestaan als digital nomad valt of staat met een goede voorbereiding en een gedegen plan.

 

Werken als digital nomad: tips uit eigen ervaring

 

Maar hoe maak je zo’n plan? Waar begin je? Wat zijn tips die ervaren digital nomads graag hadden willen krijgen voordat ze begonnen? Om jou te helpen om je droom om te werken als digital nomad te verwezenlijken, delen we vandaag vijf praktische tips uit eigen ervaring. Hopelijk kun je hiermee jouw carrière als digital nomad een mooie kickstart geven!

 

Tip 1: Regel al het noodzakelijke vóór vertrek en probeer dan ook alvast klanten te werven


Bepalen welk digital nomad beroep je wilt gaan uitvoeren, je aanmelden bij de Kamer van Koophandel, een website bouwen en je kanalen op social media inrichten: allemaal zaken die komen kijken bij het opstarten van je bedrijfje. Het is erg lastig als je dit allemaal moet doen terwijl je al op reis bent. Sterker nog, sommige dingen kun je alleen maar doen terwijl je nog in Nederland bent, zoals inschrijven bij de KvK.


Regel zoveel mogelijk van dit soort zaken dus al voordat je vertrekt. Begin al drie tot zes maanden voor de vertrekdatum met je eigen bedrijf en probeer ook alvast wat klanten te werven. Als je, eenmaal op reis, niets meer hoeft op te zetten, maar alleen maar hoeft voort te borduren op wat je al hebt voorbereid, maakt dat de kans op succes des te groter.

 

Tip 2: Neem acquisitie serieus


Een verstandige digital nomad is continu op zoek naar nieuwe klanten om extra inkomsten te realiseren. Tenzij je het echt te druk hebt – in dat geval: gefeliciteerd! – moet je dus doorlopend investeren in acquisitie. Oftewel: klantenwerving. Neem klantenwerving extreem serieus en schenk er veel aandacht aan. Hoe je het wilt doen, is helemaal aan jezelf, maar het is belangrijk dat je er structureel tijd voor vrijmaakt. Je voorkomt daarmee dat je opdrachtenstroom opdroogt en dat je ineens langere tijd zonder werk (en dus zonder inkomsten!) zit.


Tussen het eerste contact met een potentiële nieuwe klant en de eerste factuur kan een hoop tijd zitten – soms wel maanden. Wacht je met acquisitie totdat je zonder werk zit, dan zit je dus waarschijnlijk eerst weken of maanden zonder werk.


Acquisitie kun je op allerlei manieren doen. Via LinkedIn bijvoorbeeld, via social media, of via platforms voor freelancers. Veel van dergelijke platforms, en bijvoorbeeld ook de LinkedIn Sales Navigator, zijn betaalde diensten. Wees niet bang om af en toe wat geld te investeren in acquisitie. Vaak heb je die kosten al dubbel en dwars terugverdiend zodra het je ook maar één extra klant oplevert. Doe wel goed onderzoek naar wat voor jou waardevolle platforms of methoden zouden zijn en schiet niet met hagel.

 

Tip 3: Betaald werk gaat altijd voor


Ja, je bent op reis, maar daar hebben opdrachtgevers maling aan. Ook als digital nomad verwachten mensen van je dat je je deadlines haalt, en dan het liefst niet in de laatste vijf minuten. Opdrachtgevers zullen het soms ook irritant vinden als je slecht reageert of niet beschikbaar bent voor een kort overleg omdat het niet uitkomt met je stranddag of je bezoekje aan dat ene mooie natuurgebied.


Een goede vuistregel is daarom: betaald werk gaat altijd voor. Kun je ergens geld mee verdienen? Doe dat dan eerst. En ga daarna chillen op het strand of een mooie wandeling maken. Krijg je een mooie opdracht binnen, net nu je van plan was een paar dagen op roadtrip te gaan? Probeer dan die opdracht voorrang te geven en pas je reisplanning, indien mogelijk, aan. Wil een opdrachtgever dat je aansluit in een overleg, maar is dat voor jou vanwege tijdsverschil op een ongunstig moment? Wijzig dan je planning en sluit waar mogelijk toch aan. Dat zal soms best lastig zijn, en wellicht moet je af en toe jezelf of iemand anders uit je reisgezelschap teleurstellen, maar je digital nomadship komt het zeer ten goede. Je bewijst je op deze manier als een betrouwbare freelancer die snel werk levert en er een goed arbeidsethos op nahoudt. Dat zorgt uiteindelijk voor terugkerende klanten.

 

Tip 4: Gebruik je digital nomadship als unique selling point


Sinds de coronapandemie is remote werken bij veruit de meeste bedrijven helemaal geaccepteerd, zeker als het om freelancewerk gaat. Bedrijven verwachten niet meer dat je bij ze op de koffie komt of eens in de zoveel tijd een dagje langskomt om te ‘alignen’. Je kunt gewoon 100% online voor ze werken, niemand die daar een probleem van maakt.


Verontschuldig je er daarom niet voor dat je in het buitenland of in een andere tijdzone zit. Geef je opdrachtgevers geen argument om niet of minder met je samen te werken. Zet het in plaats daarvan in als unique selling point. Gebruik je reisverhaal als ijsbreker, vertel hoe fijn het is om in inspirerende omgevingen te werken en hoe het je werk ten goede komt. Je zult merken dat de meeste opdrachtgevers het dan juist leuk zullen vinden om met iemand samen te werken die ergens aan de andere kant van de wereld zit. Gebruik je digital nomadship dus als wapen.

 

Tip 5: Zorg voor de juiste gear en werkomstandigheden


Je kunt als digital nomad niet werken op een laptop met maar dertig minuten accuduur, je kunt niet vergaderen in een rumoerig café en je kunt geen topkwaliteit werk afleveren in een stapelbed in een onrustig hostel. Gun jezelf de juiste gear en ga telkens op zoek naar plekken waar je ook daadwerkelijk goed kunt werken. Geef liever wat meer geld uit aan een mooi appartementje met een apart bureau dan dat je een paar tientjes bespaart in een lawaaierig hostel waar je niets gedaan krijgt. De kwaliteit van je werk gaat voor.


De minimale gear die je nodig hebt, is een goede (maar lichte!) laptop, een goede telefoon en oordopjes of headphones met noise cancelling. Ben je op zoek naar meer tips voor goede digital nomad gadgets, lees dan eens deze blog.


Wat je in sommige landen, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten, kunt overwegen om op een goedkope manier aan goede werklocaties te komen, is house sitting. Je past dan voor een bepaalde tijd op het huis (en soms de huisdieren) van een huiseigenaar die bijvoorbeeld zelf op vakantie gaat. Zo kun je op je gemak in een huis verblijven waar je vaak prima kunt werken, zonder dat je geld kwijt bent aan dure accommodaties. House sitting heeft daarnaast nog veel meer voordelen. Wil je hier meer tips over? Lees dan deze blog.


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: