Blogopmaak

Welk visum heb je nodig voor Australië?

Martijn & Lynn • 23 augustus 2023

Voor vrijwel elk land buiten de EU waar je op vakantie wilt, heb je een visum nodig. Australië is geen uitzondering. Maar welk visum heb je nodig voor Australië? Kun je kiezen uit verschillende visa? En welk visum heb je nodig voor welk type reis? Je leest het hier.

 

Welk visum je nodig hebt voor je reis naar Australië, hangt van een aantal zaken af. De twee belangrijkste vragen om eerst voor jezelf te beantwoorden, zijn:

  1. Hoe lang wil je in Australië kunnen zijn?
  2. Wil je er kunnen werken en/of studeren?


We gaan er hierbij vanuit dat je niet naar Australië wilt emigreren, maar dat je er tijdelijk wilt rondreizen, werken of op vakantie wilt gaan.

 

Visum voor Australië: welke heb je nodig?

Nu je weet hoe lang je in Australië wilt kunnen verblijven en of je er wilt kunnen werken of studeren, kun je je oriënteren op de verschillende visums die beschikbaar zijn. En natuurlijk op het bijbehorende aanvraagproces. We lichten de belangrijkste opties voor je uit.

 

Optie 1: eVisitor

Voor een korte vakantie (maximaal drie maanden) naar Australië is je keuze eigenlijk zo gemaakt: vraag gratis een eVisitor-visum aan. Paspoorthouders uit een relatief klein aantal landen, waaronder Nederland, kan gebruikmaken van een eVisitor-visum. Zo is je visum voor Australië dus helemaal kosteloos.


Je vraag een eVisitor-visum via de mobiele ETA app van de Australische overheid. Je downloadt de app, geeft aan welk visum je wilt en volgt alle stappen. Je voert dan onder meer je paspoortgegevens in en neemt een foto van je gezicht. Daarna wordt je eVisitor-visum in de meeste gevallen vrijwel direct verstrekt.


Let op: verwar het eVisitor-visum niet met de Electronic Travel Authority (ETA). De ETA is een ander soort visum, dat beschikbaar is voor paspoorthouders uit meer landen dan het eVisitor-visum. Je kunt als Nederlander ook een ETA aanvragen, maar het geeft je geen voordelen en kost wel twintig dollar. Vraag dus gewoon een eVisitor-visum aan.

 

Optie 2: Working Holiday visa

Veel jongeren en jongvolwassenen die voor langere tijd naar Australië willen, maken gebruik van een Working Holiday visum. Met dit visum kun je een rondreis door Australië combineren met betaald werk. Je mag met een Working Holiday visum maximaal een jaar in Australië zijn en ondertussen betaald werk uitvoeren. Om een Working Holiday visum te mogen aanvragen, mag je maximaal 30 jaar oud zijn. Voor sommige landen is de grens opgehoogd naar 35 jaar, maar voor Nederlanders geldt nog de limiet van 30 jaar.


Het Working Holiday visum kost 635 dollar en vraag je aan via de website van de Australische overheid. Wil je langer dan een jaar blijven? Dan kun je het Working Holiday visum maximaal twee keer verlengen. Je moet dan wel minimaal drie maanden arbeid verrichten in specifieke sectoren en je moet opnieuw 635 dollar betalen. Alle details vind je op de website van de Australische overheid.


Let op: verwar het Working Holiday visum niet met het Work & Holiday visum. Dit is een ander visum dat voor paspoorthouders uit andere landen dan Nederland bedoeld is. Heb je een Nederlands (of ander EU-) paspoort, dan vraag je altijd een Working Holiday visum aan.

 

Optie 3: Visitor

Wil je langer dan drie maanden in Australië kunnen zijn en ben je al ouder dan 30? Of ben je niet van plan om betaald werk te verrichten? Dan kun je het best een Visitor visum aanvragen. Dit is het reguliere toeristenvisum.


Het Visitor visum kost 190 dollar en kan je worden toegewezen voor drie, zes of twaalf maanden. Tijdens de aanvraag (die je via de website van de Australische overheid kunt insturen) geef je aan wat je reisplannen zijn, maar het is niet gezegd dat je altijd precies krijgt wat je wenst.


Belangrijk bij het aanvragen van een Visitor visum is dat je kunt aantonen dat je jezelf financieel kunt onderhouden zolang je in Australië bent. Je mag immers geen betaald werk verrichten. Tijdens het aanvraagproces wordt dan ook gevraagd naar je financiële situatie. Licht dit goed toe om je aanvraag voorspoedig te laten verlopen.


Het Visitor visum kun je niet verlengen. Wil je langer dan een jaar in Australië blijven, dan zul je dus een nieuwe moeten aanvragen. De kosten zijn dan hoger: 475 dollar. De voorwaarden zijn verder gelijk. Wil je meer weten over hoe het Visitor visum precies werkt, lees dan eens deze blog over onze ervaringen met het Visitor visum.

 

Optie 4: Student

Ga je studeren in Australië? Dan is je keuze ook simpel: het Student visum. Met het Student visum mag je maximaal vijf jaar in Australië zijn om een studie of opleiding te volgen. Zodra je bent toegelaten en ingeschreven voor een opleiding, kun je je aanvraag starten. Voldoe je aan alle voorwaarden, dan zul je in de regel het visum toegekend krijgen voor de periode die je opleiding normaliter duurt. Voorwaarden zijn onder meer dat je slaagt voor een taaltoets en voldoende financiële middelen hebt.


Een Student visum kost 710 dollar, maar dit bedrag wordt in sommige gevallen vergoed door de onderwijsinstelling. Met een Student visum mag je beperkt werken: maximaal 48 uur per twee weken. Je kunt dus naast je studie een bijbaan nemen om in je levensonderhoud te voorzien.

 

Overige visa

Australië kent tientallen visums, dus naast de vier genoemd opties zijn er nog veel meer visumopties waaruit je zou kunnen kiezen. Veruit de meeste visums hebben echter betrekking op immigratie en gezinshereniging, en zijn dus niet relevant als je voor een rondreis, studie of vakantie naar Australië wilt. De complete lijst vind je hier.


Heb je het juiste visum gevonden voor jouw reis naar Australië? Succes met de aanvraag!

door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: