Om die eeuwige wens om op wereldreis te gaan te kunnen realiseren, kun je besluiten om je huis te verkopen en van de opbrengst op reis te gaan. Niet iedereen durft die stap te nemen, maar als je het doet, wat doe je dan met je geld? Zet je het eenvoudigweg op een spaarrekening of zijn er verstandigere opties?
De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren in Nederland enorm gestegen. Voor mensen die al langere tijd dromen van een wereldreis, kan dat goed nieuws zijn: verkoop je huis, los je hypotheek af en ga van de overwaarde die droom realiseren! Ja, je vergooit hiermee je positie op de woningmarkt en je heb geen huis meer, maar aan de andere kant: voor die overwaarde heb je niets hoeven doen, en op deze manier kun je ervan genieten.
Besluit je uiteindelijk om de stap te nemen? Dan is het wel verstandig om van tevoren te bedenken wat je, nadat je je hypotheek hebt afgelost, met al dat geld gaat doen. Je wilt immers dat je geld veilig staat, je wilt er niet onnodig veel belasting over betalen, maar je wilt er wel eenvoudig op reis bij kunnen. Misschien wil je zelfs wel wat rendement maken op al dat geld, zodat het niet maanden- of jarenlang niets staat te doen. Wat doe je idealiter met al dat geld als je je woning hebt verkocht en op reis gaat? We helpen je graag op weg met wat praktisch advies.
Heb je samen met je fiscale partner meer dan 114.000 euro vermogen (of 57.000 euro in je eentje), dan betaal je op het moment van schrijven vermogensbelasting over je vermogen boven die grens. Toen dat vermogen nog als overwaarde in je eigen woning zat, was dat nog niet het geval. Het kan dus zijn dat je nu, na de verkoop van je woning, ineens (ver) boven de grens zit waar je vermogensbelasting moet gaan betalen. Dat is zonde, want daarmee verdampt langzaam je reisbudget.
Er zijn allerlei manieren om je vermogensbelastingdruk te verlagen. Zo kun je een deel van je vermogen schenken aan eventuele kinderen en het direct weer teruglenen, om zo je vermogen op papier te drukken. Ook kun je een deel van je vermogen onderbrengen in een bedrijf. Gaat het om serieuze bedragen aan vermogensbelasting, dan kun je overwegen een belastingadviseur in de arm te nemen om alle opties te verkennen.
Je kunt ook op zoek gaan naar manieren om de vermogensbelasting te compenseren. Bijvoorbeeld een spaarrekening waar je ongeveer net zoveel rente krijgt als je aan vermogensbelasting moet betalen. Op die manier beperk je de schade zonder dat je echt risico loopt om je geld te verliezen.
Je geld is natuurlijk bedoeld om die reis mee te betalen. Dat betekent dat je het eenvoudig moet kunnen omruilen in alle valuta ter wereld en er bovendien snel bij moet kunnen. Dat klinkt wellicht eenvoudig, maar als je langere tijd van huis bent, is het dat lang niet altijd.
De meest gebruiksvriendelijke methode om op reis snel geld te kunnen omwisselen en geen gedoe te hebben met betalen, waar dan ook ter wereld, is Wise (voorheen TravelWise). Bij deze online bank maak je eenvoudig een soort digitale bankrekening aan. Met de bijbehorende betaalpas kun je overal ter wereld in winkels betalen. Normaal kost zo’n betaalpas 7 euro, maar maak je je account aan met deze link, dan krijg je ‘m helemaal gratis.
Op je Wise-account stort je eenvoudig met iDEAL een eurotegoed, dat je vervolgens kunt uitgeven in elke valuta ter wereld, zonder dat je het zelf hoeft om te wisselen. Je krijgt altijd een eerlijke wisselkoers en betaalt geen rare commissies. Dit is de meest gebruiksvriendelijke, maar ook voordelige optie om wereldwijd bij je geld te kunnen.
Meer over hoe Wise precies werkt, lees je hier. Maak je je zorgen over de betrouwbaarheid? Geen nood, wij namen eerder al de proef op de som.
Je hebt al je geld natuurlijk niet in één keer nodig. Je kunt daarom overwegen om een deel van je geld opzij te zetten, om het te laten renderen. Dat kan natuurlijk via rente op een spaarrekening – op je Wise-rekening krijg je ook al rente, overigens – maar er zijn nog veel meer opties.
Je kunt overwegen om aandelen te kopen. Die kunnen niet alleen stijgen in waarde, maar je krijgt bij veel aandelen ook elk jaar rendement in de vorm van dividend. Wil je je risico op dalende beurskoersen minimaliseren, overweeg dan om je geld opzij te zetten in een zogeheten tracker (een ETF). Je koopt dan een gediversifieerd mandje met allerlei verschillende aandelen, dat min of meer de ontwikkeling van de hele markt volgt.
Zijn de beurs je te spannend? Dan kun je ook overwegen je geld uit te lenen aan partijen die op zoek zijn naar financiering. Via bijvoorbeeld crowdfunding- of investeringsplatforms kun je laagdrempelig bedragen investeren in projecten die jij ziet zitten, waarbij je relatief weinig risico loopt. Het enige nadeel is dat je je geld hier wel voor een bepaalde periode, vaak minimaal een jaar, vast moet zetten. In de tussentijd kun je er dus niet bij.
Tot slot: je wilt natuurlijk bovenal dat je geld veilig is. Neem daarom onderstaande veiligheidstips ter harte: