Blogopmaak

Wat is passief inkomen precies, en hoe krijg je het?

Martijn & Lynn • mrt 19, 2024

Veel mensen die voor langere tijd op reis willen, zoeken naar manieren om op reis geld te verdienen. Vaak gaat de voorkeur uit naar passief inkomen: inkomen waar je ‘niets voor hoeft te doen’. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe krijg je het?

 

Op het eerste gezicht lijkt de term ‘passief inkomen’ heel eenvoudig: inkomen waarvoor je niet hoeft te werken. Toch ligt het in de praktijk niet zo simpel. Wat veel mensen onder passief inkomen verstaan, is niet daadwerkelijk passief. Om te kunnen bepalen hoe jij, bijvoorbeeld als digital nomad tijdens je wereldreis, ook wat passief inkomen zou kunnen genereren, moet je eerst weten welke vormen er bestaan en hoe ze van elkaar verschillen.

 

Passief inkomen: wat is het precies?

Passief inkomen is de tegenhanger van actief inkomen. Onder actief inkomen wordt verstaan: je krijgt per uur, per dag, per week of per maand betaald, en moet daar bepaalde arbeid voor leveren. Het kan ook dat je per opdracht of per opgeleverde hoeveelheid productie betaald krijgt. In loondienst werken is een vorm van actief inkomen, maar ook werk als zzp’er of werken voor fooien in een Amerikaans restaurant vallen onder actief inkomen. Zodra je stopt met het werk, stoppen ook de inkomsten. Uurtje-factuurtje.

 

Passief inkomen is het tegenovergestelde: als jij stopt met werken, gaan de inkomsten door. Wat veel mensen echter over het hoofd zien, is dat er voorafgaand aan het moment waarop je passief inkomen hebt, vaak een lange periode is waarin je wel werk verzet, maar er niet voor betaald krijgt. Dat geldt echter niet bij alle vormen van passief inkomen. Daarom onderscheiden we twee soorten passief inkomen:


  1. Schijnbaar passief inkomen
  2. Werkelijk passief inkomen

 

Schijnbaar passief inkomen: schaalbare inkomsten

Schijnbaar passief inkomen is inkomen dat je bijvoorbeeld haalt uit advertenties bij je YouTube-video’s, kliks op je affiliate links of verkopen van je e-books. Het is inkomen waar je op dat moment niets voor hoeft te doen, maar waarvoor je in het verleden veel werk hebt verzet.

 

Je kunt bijvoorbeeld alleen geld verdienen met YouTube en social media als je eerst een flinke following hebt opgebouwd. Dat kost een hoop tijd. Gedurende die tijd moet je continu content maken, maar krijg je niets betaald. Uiteindelijk kan het zijn dat dit je geld gaat opleveren, maar het actieve werk is dan al gedaan. Ben je op termijn succesvol, dan is deze vorm van inkomen wel schaalbaar: je krijgt steeds meer inkomen, omdat je bijvoorbeeld een steeds groter publiek trekt, zonder dat je meer werk hoeft te verzetten.

 

Daarbij geldt wel: je kunt niet zomaar stoppen met content maken. Stop jij met nieuwe video’s publiceren, dan wordt je YouTube-kanaal minder interessant, trek je minder views en nemen ook je inkomsten uiteindelijk af. Heb je dus eenmaal het punt bereikt waarop je inkomsten haalt uit je online content, dan is het nog steeds niet helemaal passief: je moet actief blijven om je inkomsten op niveau te kunnen houden.

 

Werkelijk passief inkomen: je geld verzet het werk

Zoek je werkelijk passief inkomen, dan kan dat eigenlijk maar op één manier: met vermogen. Heb je een vermogen, dan kun je dat geld voor je laten werken. Bijvoorbeeld door er aandelen van te kopen, die je dividend opleveren. Of door het geld uit te lenen, waardoor je rente-inkomsten krijgt. Je kunt ook investeren in cryptocurrency of in vastgoed, met als doel om je investering meer geld te laten waard worden.

 

Al deze vormen van inkomen zijn werkelijk passief: je hoeft er echt niets voor te doen, behalve de investering zelf in orde maken. Er zitten echter ook risico’s aan vast: vastgoed kan minder waard worden, cryptocurrency’s kunnen crashen, aandelenkoersen kunnen dalen en partijen aan wie je geld hebt uitgeleend, kunnen failliet gaan. In zulke gevallen ben je (een groot deel van) je geld kwijt en daarmee ook je inkomsten.

 

Inkomen op reis: gratis geld bestaat niet

Ben je op zoek naar een makkelijke, leuke manier om al reizende passief inkomen op te bouwen? Bedenk: gratis geld bestaat niet. Er zijn geen platforms waar je je snel kunt aanmelden en zonder moeite te doen zomaar een inkomen kunt opbouwen. In de meeste gevallen zul je ouderwets moeten werken voor je geld.

 

Dat betekent niet dat je niet creatief kunt zijn om onderweg bij te verdienen. Bijvoorbeeld door je mooiste reisfoto’s te uploaden op platforms als ShutterStock, waar mensen ze kunnen kopen. Je maakt die foto’s toch al, dus op die manier voelt het niet als werken. Eerder zetten we op deze website al eens tien manieren om passief inkomen te genereren op een rij.

 

Wil je écht passief inkomen? Dan zul je eerst vermogen moeten opbouwen met actief inkomen. Tot die tijd vergen eigenlijk alle vormen van inkomen tijd, werk en moeite. Onze tip? Zoek iets wat je oprecht leuk vindt om te doen, en zorg dat je daar heel goed in wordt. Maak van je hobby je werk, en het voelt niet als werk!


door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: