Ga je op vakantie of wil je een rondreis Australië maken? Welke reden je ook hebt om Australië te bezoeken, een geldig visum is onvermijdelijk. Maar wat nu als je te oud bent voor een Working Holiday Visum en je toch langer dan 3 maanden wilt blijven?
Hoe jong of oud je ook bent, een rondreis door Australië maken is voor velen een droom. Australië heeft een relaxte vibe, een veel zonniger klimaat dan Nederland en er is genoeg te zien en te doen! Je kunt echter niet zomaar op het vliegtuig stappen: om Australië te mogen bezoeken, heb je als Nederlander een visum nodig.
Zoek online naar visummogelijkheden voor een rondreis Australië en je vindt al snel veel informatie over het Working Holiday visa (whv) en het eVisitor Visum. Dit zijn de twee meest gebruikte visums om vanuit Nederland Australië mee in te reizen.
Het grote voordeel van een Working Holiday visa is dat je tot 12 maanden mag blijven (verlenging op voorwaarden mogelijk). Dit in tegenstelling tot het eVisitor visum, waarbij je maximaal 3 maanden in Australië mag zijn. Australië is ontzettend groot en er is veel te zien en te doen. Als je een lange rondreis wilt maken, of misschien wel heel Australië rond wilt en niet non-stop in de auto of camper wilt zitten, dan gaat je dat simpelweg niet lukken in 3 maanden. Een Working Holiday visa biedt dan de perfecte uitkomst! Vraag je dit visum aan, dan mag je ook werken (en dus geld verdienen) in Australië.
De crux is echter dat het Working Holiday visa leeftijdsgebonden is. Wat nou als je (net) te oud bent? Kun je dan echt maar 3 maanden naar Australië, of is er een alternatief zonder direct met een Australiër te moeten trouwen?
Naast het eVisitor visum kent Australië ook een uitgebreider toeristenvisum. Het grote verschil met een Working Holiday visa is dat je met zo’n toeristenvisum niet mag werken in Australië. Maar als je niet geschikt bent voor een Working Holiday visa en toch langer dan 3 maanden in Australië wilt verblijven, dan is de Tourist Stream (subclass 600) de ideale oplossing. Het visum is ook nog eens goedkoper dan een Working Holiday visa, dus als je niet wilt werken in Australië, dan kun je met dit visum ook nog eens wat centjes besparen.
Je kunt dit visum aanvragen via deze website van de Australische overheid. Om dit visum te bemachtigen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
Dit toeristenvisum is er in drie varianten: voor 3, 6 of 12 maanden. Die termijn gaat lopen zodra je Australië binnenkomt. Daarvoor heb je, vanaf de toekenningsdatum van het visum, een jaar de tijd. Deze termijn van 3, 6 of 12 maanden staat dus los van de periode waarin het visum geldig is om mee in te reizen: dat is altijd een jaar. Wanneer je dan inreist, gaat de termijn lopen die jou is toegekend. Hoe het precies werkt, laat zich het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld.
Wij vroegen in februari 2022 een toeristenvisum aan voor 12 maanden. In maart 2022 werd de aanvraag goedgekeurd en belandden de visums in onze mailbox. De visums waren dus geldig om mee in te reizen tot en met maart 2023. Uiteindelijk zijn we in oktober 2022 vertrokken. Op dat moment is de termijn van 12 maanden (de geldigheidsduur die je is toegekend) gaan lopen. Wij konden dus tot en met oktober 2023 in Australië zijn.
Het kan ingewikkelder worden. Sommige visums worden namelijk afgegeven met een extra bepaling: multiple entries. Dat houdt in dat je op hetzelfde visum, zolang het nog geldig is, meerdere keren mag inreizen. Stel dat je een visum krijgt voor 3 maanden, mag inreizen tussen 1 april 2022 en 31 maart 2023 en de multiple entries-bepaling hebt. Je kunt dan op 1 april inreizen, maar mag maximaal 3 maanden verblijven, dus tot 1 juli. Daarna moet je het land uit, maar is je visum nog geldig om mee in te reizen. Je mag dus voor 31 maart 2023 nog een keer (of twee of drie keer, wat je wilt) terugkomen om opnieuw maximaal 3 maanden te blijven.
Wij kregen ook een multiple entries-bepaling op ons visum. Wij hadden dus in principe in maart 2023 even het land uit en weer in kunnen reizen, om op hetzelfde visum tot uiterlijk maart 2024 te kunnen blijven. De geldigheidsduur van 12 maanden, die wij toegekend hadden gekregen, gaat immers telkens opnieuw lopen op het moment dat je inreist.
Hoewel je met een toeristenvisum strikt genomen niet mag werken in Australië, wil dit niet zeggen dat je niet als digital nomad aan de slag kunt in Australië. Je mag dus wel voor Nederlandse opdrachtgevers werken als zzp’er. Het gaat de Australische overheid erom dat je geen banen van Australiërs in beslag neemt.
Als jij als tekstschrijver Nederlandse teksten schrijft voor Nederlandse opdrachtgevers en je verdient je geld in euro’s op je Nederlandse bankrekening, dan ben je geen concurrent voor een Australiër of de Australische arbeidsmarkt. Zo kun je toch geld verdienen in Australië zonder je hele spaarrekening leeg te hoeven plukken.
Wil je langer dan een jaar in Australië blijven of krijg je bijvoorbeeld maar een toeristenvisum voor maximaal 3 maanden toegekend? Een veelgestelde vraag is dan of een toeristenvisum verlengd kan worden. Het antwoord is simpel: toeristenvisums zijn niet te verlengen. Dit in tegenstelling tot een Working Holiday visa, dat je onder voorwaarden wel kunt verlengen.
Wil je langer in Australië blijven op een toeristenvisum, dan zul je altijd een nieuw visum moeten aanvragen. Dat kan weer een toeristenvisum zijn, maar kan ook een ander visum zijn. Houd er rekening mee dat wanneer je een nieuw toeristenvisum aanvraagt terwijl je nog in Australië bent, de kosten veel hoger zijn. Je betaalt dan ongeveer het dubbele.
Online lees je veel verhalen dat het bijna onmogelijk zou zijn om een tweede toeristenvisum te krijgen, tenzij er sprake is van een uitzonderingssituatie. Onze ervaring is totaal anders. Wij vroegen in juni 2023 een nieuw toeristenvisum aan en kregen nog geen 24 uur later de goedkeuring en nieuwe visums per e-mail toegestuurd.
Over het algemeen geldt: als jij kunt aantonen dat je niet permanent in Australië wilt blijven, genoeg financiële middelen (of inkomsten) hebt om jezelf te onderhouden en je aan alle regels houdt, heeft de overheid geen reden om je geen visum te geven. Sterker nog: ze zijn blij dat je je in Nederland verdiende geld in Australië komt uitgeven.