Eén van de eerste vragen die bij je opkomt zodra je met het idee rondloopt om op wereldreis te gaan is: wat kost een wereldreis eigenlijk? En hoewel die vraag niet met één simpel getal te beantwoorden is, helpen we je graag met het inschatten van hoeveel jouw wereldreis kosten gaat. Hoeveel geld nodig is voor jouw wereldreis, hangt van een aantal zaken af.
De vier belangrijkste variabelen die de kosten van je wereldreis beïnvloeden, zijn:
We gaan het in deze blog niet hebben over de manieren waarop je je wereldreis kunt financieren, bijvoorbeeld door het werken als digital nomad. Daarover hebben we al eerder blogs geschreven, bijvoorbeeld deze lijst met acht digital nomad beroepen. In deze blog hebben we het alleen over de uitgavenkant: wat kost een wereldreis?
Daarvoor kijken we naar bovenstaande vier variabelen.
Dit is een simpele variabele. De kosten van je wereldreis lopen uiteraard op naar gelang je langer op reis bent. Maar op reis zijn in een land als Australië is veel duurder dan in een land als Thailand. De lengte van je wereldreis is dus niet allesbepalend.
Toch is het belangrijk de lengte van je wereldreis in kaart te brengen, want deze informatie heb je later nodig om wél tot een definitief budget te komen. Bepaal dus hoe lang je op reis gaat, uitgedrukt in weken. Het hoeft niet op één week nauwkeurig, dus houd liever iets te veel weken aan dan iets te weinig.
Iedere keer wanneer je wisselt van land of bestemming, gaat dat gepaard met extra kosten. Vliegtickets zijn niet gratis en ook binnenlandse reizen kunnen in sommige landen in de papieren lopen. Je kunt eventueel besparen op vliegtickets door een wereldticket aan te schaffen, maar dan moet je wel van tevoren je globale reisplanning vastleggen en zit je aan die planning vast. Een wereldticket is daarnaast maximaal twaalf maanden geldig.
Bepaal dus hoeveel verschillende landen of gebieden je wilt bezoeken. Je weet dan hoeveel vliegtickets of andere vervoersbewijzen je nodig hebt. Vliegtickets zijn kostenposten, vooral als het om lange of zelfs intercontinentale vluchten gaat. Zoek globaal uit wat een vliegticket van land A naar land B ongeveer kost (het gaat niet om honderd euro meer of minder, maar zorg dat je een idee krijgt) en noteer alle kosten bij alle (vlieg)reizen die je in de planning hebt staan.
Backpacken door Vietnam is goedkoper dan met een luxe camper door Canada trekken. Je manier van reizen heeft dus heel veel invloed op de kosten van je wereldreis. Ga je een auto, busje of campertje huren, reken dan in de meeste landen op zeker 75 tot 150 euro per dag aan huur. Doe je dit niet, dan bespaar je deze kosten, maar zul je meer kosten maken voor het openbaar vervoer.
Pro tip: hoe je ook reist en waar je ook naartoe gaat, zorg dat je van tevoren een Wise-account aanmaakt en een Wise-betaalpas regelt. Daarmee bespaar je ontzettend veel geld dat je anders kwijt bent aan het omwisselen van valuta. Gebruik deze link voor het aanmaken van je Wise-account, om over je eerste duizend euro zelfs helemaal geen transactiekosten te hoeven betalen.
Bepaal dus per bestemming hoe je daar gaat reizen en hang daar, indien van toepassing, een prijskaartje aan voor het huren van je transportmiddel. Ben je van het openbaar vervoer afhankelijk, dan is de volgende stap van belang.
Het is nu tijd om een lijst van concrete landen te maken waar je op reis wilt gaan. Per land ga je nu een dagbudget bepalen: het bedrag dat je dagelijks denkt te gaan besteden aan eten, drinken, accommodatie en al het andere dat je nodig hebt. Een handig hulpmiddel om daarbij te gebruiken, is Cost of Living van Numbeo. In deze tool kun je honderden steden ter wereld selecteren en zien wat daar de actuele kosten van bijvoorbeeld een pak melk, een kop koffie in een café of een liter brandstof zijn. Zo kun je vrij goed inschatten of een land goedkoop of juist behoorlijk duur is.
Pro tip: investeer eenmalig in een LifeStraw-drinkfles, waarmee je overal ter wereld veilig kraanwater kunt drinken, en zelfs water uit de natuur kunt drinken. Daarmee bespaar je in tal van landen een hoop geld dat je anders kwijt bent aan het kopen van drinkwater!
Bepaal met behulp van deze tool wat een realistisch dagbudget zou zijn per land dat je wilt bezoeken. Houd altijd tien tot twintig procent marge aan voor onvoorziene kosten, zodat je je budget niet te strak inschat. Vermenigvuldig het dagbudget vervolgens met de periode die je in elk land wilt doorbrengen, zoals je in de eerste stap hebt bepaald. Tel al deze bedragen op, voeg de kosten voor vliegtickets en de huur van transportmiddelen eraan toe, en je hebt een eerste richtbedrag voor de kosten van je wereldreis.
Vergeet, tot slot, niet dat je in voorbereiding op je wereldreis ook een hoop kosten gaat maken. Bijvoorbeeld omdat je een backpack of reisgadgets moet aanschaffen of omdat je betaalde vaccinaties moet laten zetten. Vergeet ook je internationale rijbewijs en een goede reisverzekering niet: allemaal kostenposten!
Veel uitleg, maar nog geen bedragen... dus wat kost zo’n wereldreis nou eigenlijk? Zoals gezegd hangt dat van allerlei factoren af, maar voor wie toch wat bedragen wil zien:
Deze bedragen zijn uiteraard exclusief eventuele kosten die je in Nederland nog hebt, zoals je ziektekostenverzekering, huur of hypotheek.
Benieuwd naar manieren om jouw wereldreisdroom realiteit te laten worden? Check dan ook eens deze blogs:
Hoeveel geld heb je nodig om op wereldreis te gaan?
Met deze vijf tips houd je je wereldreis betaalbaar
Hoe spaar je sneller en effectief voor je wereldreis?
Wereldreis voorbereiden: gebruik deze vijf tips!