Eén van de vragen die ons het meest wordt gesteld, is zonder twijfel: hoeveel geld heb ik eigenlijk nodig als ik ook op wereldreis wil? Uiteraard is daar geen eenduidig antwoord op te geven, want het hangt sterk af van hoe lang je op reis wilt, waar je naartoe gaat en hoe je wilt reizen. Maar hoe maak je dan toch een inschatting van het budget dat je nodig hebt? Dat lees je in deze blog.
Drie jaar lang business class de wereld rondvliegen en in elk land dure campers huren of een half jaartje met de nachtbus van hostelletje naar hostelletje in Midden-Amerika: de ene wereldreis is de andere niet. Hoeveel geld je nodig hebt voor je wereldreis hangt dus allereerst sterk af van de manier waarop je wilt reizen en voor hoe lang. Uiteraard maakt het ook nogal wat uit of je naar relatief dure landen wilt gaan, zoals de Verenigde Staten of Australië, of juist naar goedkopere bestemmingen, zoals Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika.
Maar stel nu dat je wel ongeveer een beeld hebt van hoe lang je op reis wilt, welke bestemmingen je wilt bezoeken en hoe je ongeveer gaat reizen. Hoe bepaal je dan het budget voor je wereldreis?
Blijf je in Nederland je huur, hypotheek, verzekeringen of andere vaste lasten betalen? Of verhuur je misschien je eigen huis, waardoor je vaste inkomsten hebt? Blijf je misschien wel op reis werken om geld te verdienen? Zet al je inkomsten en uitgaven die je nu al kunt voorzien, en waarvan je zeker weet dat ze tijdens je reis van toepassing zijn, in een overzicht. Zo heb je een beeld van je cashflow gedurende de periode dat je op reis bent.
Is je cashflow positief, bijvoorbeeld omdat de verhuur van je eigen huis meer geld oplevert dan al je vaste lasten bij elkaar? Dan heb je dus maandelijks wat vaste inkomsten. Is je cashflow negatief, dan heb je een vaste uitgavenpost om rekening mee te houden. Die kosten komen dan dus boven op de kosten van je reis.
Je weet wellicht niet exact welke landen je wilt bezoeken of voor hoe lang, maar je zult wel enig idee hebben naar welke regio in de wereld je wilt reizen en of je dat voor twee weken, twee maanden of twee jaar wilt doen. Maak dus een ruwe inschatting van je reisplanning, waarin je noteert hoe lang (bijvoorbeeld: hoeveel weken) je in elk land denkt te verblijven.
Maak vervolgens per land een dagbudget. Een handig hulpmiddel om daarbij te gebruiken, is Cost of Living van Numbeo. In deze tool kun je honderden steden ter wereld selecteren en zien wat daar de actuele kosten van bijvoorbeeld een pak melk, een kop koffie in een café of een liter brandstof zijn. Zo kun je vrij goed inschatten of een land goedkoop of juist wat duurder is.
Vergeet niet dat je, als je op reis bent, je geld waarschijnlijk aan andere dingen uitgeeft dan in Nederland. Zo zul je af en toe een betaalde tour doen en ben je waarschijnlijk meer geld kwijt aan transport. Houd je dagbudget ruim aan, zodat de kans klein is dat het allemaal tegenvalt.
Om een idee te geven: wij werken in een duur land als Australië met een dagbudget van 100 euro voor twee personen. Dat komt dus neer op zo’n 3.000 euro per maand. Vaak komen we daar niet aan, maar dat is goed, want wat overblijft, kan in de spaarpot.
Vermenigvuldig het dagbudget per land met de periode waarin je in dat land denkt te zullen zijn en tel vervolgens alle bedragen bij elkaar op. Dit is wat je reis gaat kosten. Tel er een paar duizend euro bij op voor vliegtickets (heen en retour) en tel er nogmaals een paar duizend euro bij op voor onvoorziene kosten. Zo heb je een aardig beeld van het kostenplaatje.
Waarschijnlijk zie je op dit moment al bedragen voorbij komen waar je niet direct enthousiast van wordt. Driekwart jaar op reis zijn in Australië en Nieuw-Zeeland kan volgens dit systeem immers al gauw neerkomen op een kostenpost van 40.000 euro.
Daarom is het van belang om te bepalen of je nog extra inkomsten kunt genereren. Dat kan tegenwoordig eenvoudiger dan je denkt en op allerlei manieren. De tien beste manieren om op reis geld te verdienen, hebben we hier al eens op een rij gezet.
Het is verstandig om, als je er inderdaad iets voor voelt om onderweg geld te gaan verdienen, daar alvast in Nederland mee te beginnen. De opstartfase is het lastigst en door dat al in Nederland te doen, loopt het eenmaal in het buitenland lekker door.
Het mooiste is natuurlijk als je, door remote te werken, al je kosten kunt dekken, maar voor veel mensen is dat onrealistisch. Blijf dus, als je een inschatting gaat maken hoeveel geld je per maand zou kunnen bijverdienen, aan de voorzichtige kant.
Je weet nu drie dingen:
Vermenigvuldig je maandelijkse kosten en inkomsten met het aantal maanden dat je op reis wilt gaan en tel het resultaat op bij je totale reiskosten – of trek het ervan af, als de balans positief is. Het eindresultaat is het spaargeld dat je nodig hebt om de reis te kunnen maken. Dit is het bedrag dat je bij aanvang van je reis apart wilt hebben staan. Rond het af naar boven, zodat je minder snel voor nare verrassingen komt te staan.
Op zoek naar meer tips of inzichten over financiën op wereldreis? Je kunt heel eenvoudig contact met ons opnemen!