Als je voor langere tijd op reis wilt, is geld verdienen op reis een must. Als je op reis een inkomen hebt, kun je je reis immers langer rekken – misschien wel zo lang als je maar wilt. Remote werken als digital nomad is dan je beste optie, want zo kun je tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Maar wat zijn nu goede digital nomad beroepen om geld te verdienen op reis? Met welke banen kun je eenvoudig digital nomad worden? Wij zochten een aantal creatieve opties voor je uit!
Geld verdienen op reis en werken als digital nomad kun je op twee manieren aanpakken: in loondienst of als zelfstandige. Er zijn bedrijven die het toestaan dat je volledige remote kunt werken als digital nomad, dus in theorie is het mogelijk om in loondienst digital nomad te worden. Het nadeel hiervan is wel dat je geen totale vrijheid hebt, omdat je baas van je verwacht dat je op vaste dagen en tijden aan het werk of bereikbaar bent.
De meeste mensen die digital nomad worden willen, zijn dan ook op zoek naar net iets meer vrijheid. Ze willen geld verdienen op reis zonder zich naar een werkgever te moeten schikken. Belangrijk daarbij is wel dat het werken als digital nomad een aardige boterham oplevert. Uiteraard kun je je mooiste reisfoto’s aanleveren bij Shutterstock of bèta-apps testen via usertesting-platforms, maar de inkomsten die hieruit voortkomen zijn vaak klein en onzeker. We zijn dus op zoek naar digital nomad beroepen waarmee het mogelijk is om genoeg geld te verdienen op reis om jezelf te onderhouden.
Hoe je digital nomad worden aanpakt en welke uitrusting je daar bijvoorbeeld voor nodig hebt, hebben we al eens uitgezocht. Maar welke beroepen lenen zich nu het best om geld te verdienen op reis?
1: Tekstschrijver / blogger
Er is veel vraag naar goede copywriters en bloggers, ook ondanks de opmars van AI-tools als ChatGPT. Unieke, waardevolle online content schrijf je namelijk niet met een tooltje, maar laat je door een goede copywriter maken. Er is vooral veel werk voor tekstschrijvers en bloggers die veel (technische) kennis hebben in specifieke niches, zoals cybersecurity, online privacy en digitalisering. Kun je een aardig schrijven en is er een waardevol onderwerp waar je, bijvoorbeeld vanuit je werkervaring, veel kennis over hebt? Dan is er waarschijnlijk een hoop werk voor je als tekstschrijver!
2: Boekhouder / accountant
Bijna ieder bedrijf maakt gebruik van de diensten van een boekhouder of accountant, en ze hebben allemaal één ding gemeen: het moet zo weinig mogelijk tijd kosten. Daarom is dit een ideaal digital nomad beroep, want als je alles online afhandelt zonder fysieke afspraken, zullen je meeste klanten dat waarderen. Heb je toevallig al boekhoudkundige kennis, dan kun je jezelf eenvoudig als boekhoudprofessional in de markt zetten.
3: Jurist
Voor veel juridische beroepen is het van belang om op locatie te kunnen zijn, bijvoorbeeld voor een vergadering of een zitting. Maar wist je dat je als jurist ook prima remote aan de slag kunt? Bedrijven hebben continu juridisch advies, privacy statements en algemene voorwaarden nodig. Allemaal juridisch werk dat je prima als digital nomad kunt uitvoeren. Als juridisch adviseur kun je je zelfs zowel op consumenten als op het bedrijfsleven focussen, dus er zijn best veel mogelijkheden. Ben je jurist, dan kun je dus uitstekend als digital nomad geld verdienen op reis!
4: Coach / trainer
Nederland is een land vol coaches, op allerlei vlakken: van schrijfcoaches tot lifestyle-coaches en van reiscoaches tot voedingscoaches. Waar heb jij verstand van? Wat is jouw expertisegebied? Zou je die specialistische kennis kunnen ombouwen tot een coaching-bedrijfje? Waardevolle, specialistische kennis is geld waard, om wat voor onderwerp of branche het ook gaat. Je kunt als coach zowel online trainingen geven als cursussen maken die je vervolgens verkoopt. Ook kun je één-op-één coaching geven. Bedenk: er zijn niet voor niets zoveel coaches in Nederland. Het werkt!
5: Webdesigner / developer
Overal in de markt is er een schreeuwend tekort aan IT’ers die iets kunnen op het gebied van webdesign, appdesign of andere vormen van development. Voor mensen met verstand van IT is het dan ook een no-brainer om een freelance IT-bedrijfje te starten en je remote te laten inhuren voor development, advies of design. Hier is zoveel werk in te vinden, dat je waarschijnlijk nog eenvoudig de klussen eruit kunt pikken die je het leukst lijken. Het is bijna de moeite waard om jezelf een jaar of twee te verdiepen in webdesign/-development, zodat je daarna deze stap kunt nemen.
6: Online marketeer
Online marketing is de levensader voor ieder modern bedrijf, dus is er ook veel werk voor online marketeers. Online marketingwerk bestaat in allerlei vormen: contentmarketing, social media marketing, e-mail marketing, zoekmachine-optimalisatie en ga zo maar door. Het is de reden dat grotere bedrijven meerdere marketeers of zelfs marketingteams in dienst hebben. Bedrijven zonder een eigen marketingteam, maken gebruik van externe marketeers om campagnes voor ze te draaien. Dat is waar je gebruik van kunt maken als digital nomad en waarom online marketeer zo’n goed digital nomad beroep is!
7: Grafisch vormgever
Ben je handig met Photoshop, Final Cut, Lightroom of andere foto- of videobewerkingssoftware? Of heb je ervaring in de grafische vormgeving? Dan is dit een uitstekend digital nomad beroep. Grafische vormgeving kun je overal ter wereld uitvoeren, zolang je maar af en toe een snelle internetverbinding hebt om materiaal te kunnen downloaden en uploaden.
8: Virtual assistent
Een virtual assistent (VA) is een persoonlijk assistent, maar dan volledig digitaal en op afstand. Als VA beheer je bijvoorbeeld iemands agenda, beantwoord je mails en werk je vergadernotulen uit. Kijk wel uit dat je als VA niet toch vast komt te zitten aan vaste kantoortijden. Je kunt VA worden via een eigen onderneming, maar je kunt ook een platform als UpWork gebruiken.