Blogopmaak

Goedkoop geld omwisselen of overboeken? Zo doe je dat

Martijn & Lynn • mei 02, 2023

Het is ongelooflijk maar waar: veel mensen die op vakantie gaan, wisselen nog steeds hun euro’s bij een fysiek wisselkantoor op het vliegveld om in de valuta die ze nodig hebben. Dat terwijl deze manier van geld omwisselen ontzettend duur is. Je euro’s omzetten in een andere muntsoort kan veel goedkoper en eenvoudiger, en je kunt het zelfs al regelen voordat je op reis gaat.

 

Zodra je buiten de eurozone op vakantie gaat, zijn je euro’s waardeloos: je hebt een buitenlandse valuta nodig. Als je korte tijd op vakantie gaat naar een land waar je Nederlandse bankpas of creditcard gewoon werkt, is het niet altijd nodig om je geld echt om te wisselen. Maar ga je voor langere tijd op reis of ga je naar een land waar je contant geld nodig hebt? Dan is het allemaal iets ingewikkelder.


Geld omwisselen is vaak onnodig duur


Maandenlang alles met je Nederlandse creditcard betalen, loopt behoorlijk in de papieren. Je betaalt bij elke transactie een paar procent koersopslag (de kosten die de bank rekent voor het omwisselen van je euro’s) en als je pech hebt, moet je ook nog kosten betalen voor het betalen met je creditcard.


In veel minder ontwikkelde landen dan Nederland kun je bovendien lang niet altijd met een creditcard of bankpas betalen. Je neemt in zulke landen vaak geld op bij een geldautomaat en rekent overal contant af. Maar ook dat is een kostbare aangelegenheid, vooral als je het met je creditcard doet. Maar waarom is geld omwisselen zo vaak zo duur?

 

Waarom is geld omwisselen soms zo duur?


Heel simpel: omdat banken er graag goed aan verdienen. Als toerist in een ver land heb je weinig opties en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Bij het omwisselen van geld moet je dan ook altijd op twee dingen letten:

  1. De wisselkoers die wordt aangeboden. Die wijkt bijna altijd iets af van de ‘echte’ wisselkoers tussen centrale banken. Er zijn allerlei apps waarin je actuele wisselkoersen kunt zien. Sta je bij een wisselkantoor dat een heel andere koers hanteert? Dan ‘verkoop’ je je euro’s mogelijk veel te goedkoop!
  2. Eventuele transactiekosten of commissies. Sommige wisselkantoren hanteren een goede koers, maar rekenen eenmalige kosten (een vast bedrag of een percentage van het om te wisselen bedrag) voor het omwisselen van geld. Andersom kan ook: kantoren die adverteren met het feit dat ze geen commissie rekenen, maar ondertussen een bar slechte koers hanteren.


Het gaat dus om de combinatie tussen de wisselkoers en eventuele commissies die je moet betalen. Over het algemeen zul je bij vrijwel alle wisselkantoren zien dat er behoorlijke bedragen aan de strijkstok blijven hangen. Dat gaat in sommige gevallen echt om vijf tot wel tien procent van het totaalbedrag. Niet leuk als je duizend euro wilt omruilen: dat kost je dan honderd euro! Gelukkig kan dat tegenwoordig een stuk goedkoper en bovendien gemakkelijker.

 

De oplossing: online banken


Via diverse online banken kun je heel eenvoudig vanaf je telefoon je geld omwisselen naar elke denkbare valuta ter wereld. Er zijn er meerdere, maar wij zijn fan van Wise, voorheen bekend als TransferWise. Met Wise kun je drie dingen:

  1. Geld storten en opnemen op je digitale bankrekening
  2. Geld omwisselen van de ene muntsoort naar de andere
  3. Betalen, ofwel via een digitale bankpas (vergelijkbaar met Apple Pay), ofwel via een fysieke bankpas (het welbekende pinnen)


Wise in gebruik nemen is eigenlijk heel simpel en gaat in drie stappen:

  1. Download de app. Gebruik deze link om over je eerste duizend euro geen transactiekosten te hoeven betalen!
  2. Maak een account aan en doorloop de ID-verificatie. Onderdeel daarvan is dat je een selfie maakt en ID-gegevens invoert. Maak je geen zorgen: het is een betrouwbaar bedrijf en je gegevens zijn veilig. Wise moet dit doen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan, net als veel andere financiële apps en instellingen.
  3. Je account is nu klaar voor gebruik. Euro’s storten gaat heel eenvoudig via iDEAL. Hiervoor betaal je niets. Je eurotegoed verschijnt na betaling binnen een paar seconden in de app.


Afhankelijk van wat je precies wilt doen (omwisselen, betalen vanuit de app of overboeken naar een buitenlandse rekening) volg je nu de noodzakelijke vervolgstappen. Het is verstandig bovenstaande stappen al voor vertrek geregeld te hebben, zodat je op reis geen zaken zoals een ID-verificatie meer hoeft te regelen.

 

Betalen vanuit de app


Wat je na bovenstaande drie stappen al direct kunt doen, is betalen vanuit de Wise app. Je kunt een digitale Visa-creditcard aanmaken en hiermee betalingen doen. Die worden dan afgeschreven van je gestorte tegoed. Die digitale creditcard kun je gebruiken in webshops, maar via contactloos betalen kun je ook in winkels betalen waar dit wordt ondersteund.


Let op: je hoeft je euro’s niet om te zetten naar een andere valuta. Dit doet Wise automatisch voor je als je afrekent in een andere munteenheid. Bij het betalen zie je exact welke koers er wordt gebruikt – die is bij Wise doorgaans erg gunstig, dus omwisselen is heel voordelig! – en welke transactiekosten je betaalt. De transactiekosten zijn vaak een paar euro op een transactie van duizend euro, dus veel goedkoper dan bij wisselkantoren.

 

Langere tijd op reis? Bereid je voor en vraag een fysieke betaalpas aan


Vanuit de app kun je dus sowieso al contactloos betalen en online afrekenen. Ga je langere tijd op reis? Dan is het wel handig om een fysieke betaalpas te hebben, omdat niet elke winkel contactloos betalen ondersteunt – zeker niet als je naar minder ontwikkelde landen gaat.


Via Wise kun je daarom voor een klein bedrag ook een fysieke betaalpas bestellen. Dat duurt eventjes, dus regel dit voor vertrek! In het buitenland zal het vrijwel onmogelijk zijn om zo’n pas te ontvangen. Met je fysieke Wise-pas kun je in elke winkel betalen waar je normaal ook met een creditcard zou kunnen betalen. Heel handig.

 

Echt lang op reis? Vraag een buitenlandse bankrekening aan


Ga je echt lang op reis naar één en hetzelfde land? Dan is het vaak verstandig om te kijken of je in dat land een bankrekening kunt openen. In veel ontwikkelde landen zijn er wel opties voor buitenlanders die tijdelijk op bezoek zijn om een rekening te openen. Het is verstandig om dit voor vertrek al uit te zoeken.


Ook in dit geval is Wise enorm handig, want nadat je je geld hebt omgewisseld in de app, kun je het overmaken naar je buitenlandse rekening. Dat kost vaak nog geen vijftig cent aan transactiekosten, vrijwel gratis dus. Maak je geld dus niet direct vanaf je Nederlandse rekening over naar je buitenlandse, maar doe het via tussenstation Wise – het bespaart je tientallen euro’s op elke duizend euro die je overmaakt.


door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: