Het is ongelooflijk maar waar: veel mensen die op vakantie gaan, wisselen nog steeds hun euro’s bij een fysiek wisselkantoor op het vliegveld om in de valuta die ze nodig hebben. Dat terwijl deze manier van geld omwisselen ontzettend duur is. Je euro’s omzetten in een andere muntsoort kan veel goedkoper en eenvoudiger, en je kunt het zelfs al regelen voordat je op reis gaat.
Zodra je buiten de eurozone op vakantie gaat, zijn je euro’s waardeloos: je hebt een buitenlandse valuta nodig. Als je korte tijd op vakantie gaat naar een land waar je Nederlandse bankpas of creditcard gewoon werkt, is het niet altijd nodig om je geld echt om te wisselen. Maar ga je voor langere tijd op reis of ga je naar een land waar je contant geld nodig hebt? Dan is het allemaal iets ingewikkelder.
Maandenlang alles met je Nederlandse creditcard betalen, loopt behoorlijk in de papieren. Je betaalt bij elke transactie een paar procent koersopslag (de kosten die de bank rekent voor het omwisselen van je euro’s) en als je pech hebt, moet je ook nog kosten betalen voor het betalen met je creditcard.
In veel minder ontwikkelde landen dan Nederland kun je bovendien lang niet altijd met een creditcard of bankpas betalen. Je neemt in zulke landen vaak geld op bij een geldautomaat en rekent overal contant af. Maar ook dat is een kostbare aangelegenheid, vooral als je het met je creditcard doet. Maar waarom is geld omwisselen zo vaak zo duur?
Heel simpel: omdat banken er graag goed aan verdienen. Als toerist in een ver land heb je weinig opties en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Bij het omwisselen van geld moet je dan ook altijd op twee dingen letten:
Het gaat dus om de combinatie tussen de wisselkoers en eventuele commissies die je moet betalen. Over het algemeen zul je bij vrijwel alle wisselkantoren zien dat er behoorlijke bedragen aan de strijkstok blijven hangen. Dat gaat in sommige gevallen echt om vijf tot wel tien procent van het totaalbedrag. Niet leuk als je duizend euro wilt omruilen: dat kost je dan honderd euro! Gelukkig kan dat tegenwoordig een stuk goedkoper en bovendien gemakkelijker.
Via diverse online banken kun je heel eenvoudig vanaf je telefoon je geld omwisselen naar elke denkbare valuta ter wereld. Er zijn er meerdere, maar wij zijn fan van Wise, voorheen bekend als TransferWise. Met Wise kun je drie dingen:
Wise in gebruik nemen is eigenlijk heel simpel en gaat in drie stappen:
Afhankelijk van wat je precies wilt doen (omwisselen, betalen vanuit de app of overboeken naar een buitenlandse rekening) volg je nu de noodzakelijke vervolgstappen. Het is verstandig bovenstaande stappen al voor vertrek geregeld te hebben, zodat je op reis geen zaken zoals een ID-verificatie meer hoeft te regelen.
Wat je na bovenstaande drie stappen al direct kunt doen, is betalen vanuit de Wise app. Je kunt een digitale Visa-creditcard aanmaken en hiermee betalingen doen. Die worden dan afgeschreven van je gestorte tegoed. Die digitale creditcard kun je gebruiken in webshops, maar via contactloos betalen kun je ook in winkels betalen waar dit wordt ondersteund.
Let op: je hoeft je euro’s niet om te zetten naar een andere valuta. Dit doet Wise automatisch voor je als je afrekent in een andere munteenheid. Bij het betalen zie je exact welke koers er wordt gebruikt – die is bij Wise doorgaans erg gunstig, dus omwisselen is heel voordelig! – en welke transactiekosten je betaalt. De transactiekosten zijn vaak een paar euro op een transactie van duizend euro, dus veel goedkoper dan bij wisselkantoren.
Vanuit de app kun je dus sowieso al contactloos betalen en online afrekenen. Ga je langere tijd op reis? Dan is het wel handig om een fysieke betaalpas te hebben, omdat niet elke winkel contactloos betalen ondersteunt – zeker niet als je naar minder ontwikkelde landen gaat.
Via Wise kun je daarom voor een klein bedrag ook een fysieke betaalpas bestellen. Dat duurt eventjes, dus regel dit voor vertrek! In het buitenland zal het vrijwel onmogelijk zijn om zo’n pas te ontvangen. Met je fysieke Wise-pas kun je in elke winkel betalen waar je normaal ook met een creditcard zou kunnen betalen. Heel handig.
Ga je echt lang op reis naar één en hetzelfde land? Dan is het vaak verstandig om te kijken of je in dat land een bankrekening kunt openen. In veel ontwikkelde landen zijn er wel opties voor buitenlanders die tijdelijk op bezoek zijn om een rekening te openen. Het is verstandig om dit voor vertrek al uit te zoeken.
Ook in dit geval is Wise enorm handig, want nadat je je geld hebt omgewisseld in de app, kun je het overmaken naar je buitenlandse rekening. Dat kost vaak nog geen vijftig cent aan transactiekosten, vrijwel gratis dus. Maak je geld dus niet direct vanaf je Nederlandse rekening over naar je buitenlandse, maar doe het via tussenstation Wise – het bespaart je tientallen euro’s op elke duizend euro die je overmaakt.