Eén van de eerste vragen die je jezelf stelt als je een rondreis door Australië plant, heeft te maken met de kosten. Hoeveel geld heb je nodig voor een rondreis door Australië? Uiteraard hangt dat heel erg af van hoe lang je gaat, op welke manier je wilt reizen en waar in Australië je precies naartoe wilt. In dit artikel lees je met welke kosten je rekening moet houden en hoe je je eigen kostenplaatje kunt bepalen.
Je kunt op twee manieren op rondreis door Australië: volledig georganiseerd of op eigen houtje. Als je meegaat met een georganiseerde reis, wordt alles voor je geregeld en betaal je één (groot) bedrag waarmee de hele reis is betaald. Dat is overzichtelijk, maar de meeste mensen kiezen hier niet voor, omdat je geen vrijheid hebt als het gaat om het plannen van je reis. Bovendien zijn deze reizen vaak onnodig duur, want de reisorganisatie zorgt ook goed voor zichzelf.
Daar komt bij dat Australië typisch een land is waar je uitstekend op eigen houtje op rondreis kunt. Er zijn bijvoorbeeld erg veel voorzieningen voor toeristen en reizigers, waarvan een groot deel gratis. Het land is ook echt ingericht op rondreizende toeristen, wat je rondreis tot een prettige ervaring maakt. Maar hoe bepaal je wat zo’n rondreis die je op eigen gelegenheid plant ongeveer gaat kosten? De totale kosten van een rondreis door Australië bestaan uit de volgende onderdelen:
Een retourtje naar Australië kost tegenwoordig zo’n 1.500 euro per persoon, ervan uitgaande dat je economy vliegt. Via websites als Skyscanner kun je eenvoudig tarieven vergelijken tussen alle vliegmaatschappijen. Tips om de kosten wat te drukken:
Veel nationale parken en andere toeristische plekken in Australië kun je gratis bezoeken. Op plekken die wel betaald zijn, zijn de kosten vaak ook wel direct aan de pittige kant. Plekken die veel toeristen tegen betaling bezoeken, zijn bijvoorbeeld:
Online vind je eenvoudig de actuele prijzen om deze plekken te bezoeken. Verder werken natuurlijk veel musea en bekende gebouwen met betaalde entree, vaak tussen de 10 en 20 euro per persoon. In Australië zijn ook veel grotten, waar je vaak voor een paar tientjes per persoon naar binnen kunt.
Pro tip: Een ontzettend handig hulpmiddel tijdens je rondreis door Australië is Australia’s Best Trips van Lonely Planet. Een goedkoop boekje met allerlei schitterende routes die je in Australië kunt rijden, variërend van korte dagtrips tot wekenlange routes door de wildernis. In het boekje lees je per route welke highlights je zoal tegenkomt. Een must-have als je je rondreis door Australië gaat plannen! Je kunt dit boekje aanvullen met de reguliere Lonely Planet Australia, waarin je uitgebreidere informatie leest van elke bestemming die je onderweg tegenkomt, zoals slaapplekken en eetgelegenheden, inclusief laatst bekende prijzen. Deze combinatie werkt uitstekend!
Australië is groot, groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Het vasteland van Australië is bijvoorbeeld groter dan het Europese vasteland, exclusief Rusland. Grote afstanden leiden tot hoge vervoerskosten, of je nu met een eigen auto, huurauto of met het openbaar vervoer reist.
Om met die laatste optie te beginnen: het ov in Australië is beter geregeld dan in de Verenigde Staten, maar op veel plekken kun je alsnog niet snel of eenvoudig komen zonder eigen auto. Een betaalbare optie is de Greyhound Australia-service. Dit zijn langeafstandsbussen die voornamelijk aan de oostkust van het land rijden. Voor een paar honderd dollar koop je een onbeperkt ticket waarmee je vier maanden lang van deze buslijnen gebruik kunt maken. Dit zul je wel moeten aanvullen met Ubers of andere ov-diensten, anders zie je alleen bushaltes. Ga je met het openbaar vervoer reizen, calculeer dan zeker in dat je 200 tot 300 euro per maand per persoon zult besteden aan vervoer. Realiseer je wel dat het dan lastig wordt om bijvoorbeeld afgelegen nationale parken te bezoeken.
Daarom huren veel mensen een auto of camper. Ben je heel lang in Australië, dan kan het voordeliger zijn om zelf een auto te kopen. Hoe dat werkt, lees je hier. Ga je een auto of camper huren, houd dan rekening met de volgende minimale bedragen:
De prijzen zijn een beetje afhankelijk van het seizoen waarin je reist en je precieze locatie, maar houd minimaal rekening met bovenstaande tarieven. Hoge bedragen, maar bedenk wel dat je met een camper, campervan en de meeste 4WD auto’s minder accommodatiekosten hebt, omdat je hier ook in kunt slapen (bij het huren van een 4WD is vaak een daktent bovenop de auto inbegrepen).
Diesel kost in Australië 1 tot 1,50 euro per liter, benzine is ietsje goedkoper. Stippel dus je reisroute uit, rond het aantal kilometers naar boven af, schat het verbruik van je auto of camper in en je kunt uitrekenen hoeveel je kwijt bent aan brandstof.
Kosten voor een dak boven je hoofd in Australië zijn hoog. Hotels onder de 100 euro per nacht zul je nauwelijks vinden, zeker niet in populaire gebieden, en de bedragen voor Airbnb’s benaderen deze prijs steeds dichter. Met weekkortingen en andere deals kun je via Airbnb soms leuke bedragen vinden, vooral als je ver van tevoren boekt, maar houd via Airbnb wel gewoon rekening met minimaal 60 euro per nacht voor een bescheiden onderkomen. Hostels zijn de goedkoopste optie, maar zijn de afgelopen jaren ook duurder geworden en bovendien snel volgeboekt tijdens het hoogseizoen.
Als je kunt kamperen, ofwel in een tent, ofwel in een camper, dan wordt het direct een heel ander verhaal. Australië zit namelijk bomvol met gratis campings en ook de kosten op betaalde campings vallen vaak mee. Gratis campings vind je eenvoudig via de app WikiCamps en vaak zijn de basisvoorzieningen (zoals toiletten) wel aanwezig. Op deze manier kun je je gemiddelde kosten voor accommodatie omlaag brengen tot minder dan 20 euro per nacht.
De horeca in Australië is naar Europese begrippen duur. Dat komt voornamelijk door de prijzen van alcoholische drank. Een biertje op een terras kost al gauw 6 à 7 euro en hetzelfde geldt voor een glas wijn. Reken op minimaal 60 euro voor een eenvoudig diner voor twee personen (één gang).
Kun je zelf onderweg koken, dan dalen uiteraard je kosten voor eten en drinken. Boodschappen in de supermarkt zijn in Australië ongeveer even duur als in Nederland. Je reguliere Nederlandse kosten kun je dus één op één overnemen. Bier is een uitzondering: voor een krat bier betaal je minimaal 25 à 30 euro, dus voor bierdrinkers is het een duur land.
Goedkope boodschappen doe je bij Aldi. De grootste supermarktketen is Woolworths (vergelijkbaar met het Nederlandse Albert Heijn). Ga je daar boodschappen doen, meld je dan aan voor het spaarprogramma Everyday Rewards, waarmee je af en toe een tientje korting krijgt als je genoeg punten verzameld hebt.
Een goede vuistregel is: bereken je verwachte reiskosten (exclusief vliegtickets), verdubbel dat bedrag, en dan heb je een goede inschatting. De reden? Onvoorziene kosten! Denk aan medische kosten, parkeerkosten, kosten voor het omwisselen van je geld, souvenirs, toch even koffie halen, enzovoorts.
Een goede tip om je kosten op reis inzichtelijk te maken en je budget in de hand te houden, is de app TravelSpend. In deze app kun je precies opgeven waar je je geld aan hebt uitgegeven en wat je dagbudget is. De app houdt vervolgens keurig voor je bij hoe goed je bezig bent en of je binnen budget blijft. Meer lezen over handige apps als je rondreist door Australië? Check dit lijstje!