Blogopmaak

Hoe spaar je sneller en effectief voor je wereldreis?

Martijn & Lynn • 31 maart 2023

Van alle vragen die wij krijgen over het op wereldreis gaan, heeft verreweg het grootste deel te maken met financiën. Mensen willen graag op reis, maar vragen zich af wat dat gaat kosten en hoe ze dat bij elkaar moeten sparen. In deze blog lees je praktische tips hoe je sneller kunt sparen voor je wereldreis.

 

Over financiën op wereldreis hebben we op deze site wel vaker geschreven. Zo hebben we het al eens gehad over de vraag hoeveel geld je eigenlijk nodig hebt om op wereldreis te gaan. Ook hebben we weleens tips gedeeld om je wereldreis zo betaalbaar mogelijk te houden, tips om gratis te overnachten en de beste manieren om op reis geld te verdienen.


Geld sparen voor je wereldreis



Toch ontkom je er niet aan om, voordat je op reis kunt, eerst wat geld bij elkaar te sparen. Los van de vraag hoeveel dat precies moet zijn, hebben veel mensen überhaupt moeite met sparen en hun spaardoel bereiken. En met een paar tientjes per maand, duurt het decennia voordat je eindelijk op reis kunt. Dus hoe zorg je er nu voor dat je snel richting dat spaardoel beweegt? Met behulp van onderstaande tips kun je jouw wereldreis snel dichterbij brengen.

 

Stap 1: Breng al je kosten en inkomsten in kaart

 

Ja, heel saai: de balans opmaken. Hoeveel geld komt er per maand binnen en waar gaat het allemaal naartoe? Noteer alles, ook de kleine uitgaven, zoals een broodje hier en een kop koffie daar. Maak categorieën, zoals woonlasten, zorgkosten, boodschappen, uitjes en vervoer.

 

Stap 2: Bepaal een helder, realistisch spaardoel

 

Je moet weten hoeveel geld je wilt sparen en dat bedrag moet realistisch zijn. Hoe je bepaalt hoeveel geld je nodig hebt voor jouw wereldreis, lees je in deze blog. Gebruik het stappenplan uit die blog om een bedrag te bepalen dat je denkt te moeten sparen voor je reis. Dit wordt je spaardoel.

Je kunt in de meeste bank-apps een apart spaarpotje aanmaken voor ieder spaardoel. Doe dat en geef ‘m een leuke naam, dat motiveert.

 

Stap 3: Bepaal wanneer je op reis wilt

 

Het komt niet op de dag nauwkeurig, maar als je een jaartal en een seizoen weet, ben je al een heel eind. De hoeveelheid geld die je moet sparen (dus: je spaardoel minus wat je al aan spaargeld hebt) gedeeld door het aantal maanden dat je nog hebt voordat je wilt vertrekken, levert op hoeveel geld je per maand moet sparen. Waarschijnlijk staat daar nu een bedrag waarvan je niet verwacht dat je dat eenvoudig bij elkaar gaat sparen.


Dit is het moment waarop de meeste mensen hun reis dan maar uitstellen. Dat kan, maar leidt vaak tot afstel. Zodra je je reis op de lange baan schuift, ga je geen concrete acties meer ondernemen om ‘m te realiseren. Schuif de voorgenomen startdatum van je reis dus niet zomaar vooruit. Het is mogelijk, maar je moet in actie komen – dat is waarom je deze blog leest.

 

Stap 4: Kijk eerst of je extra inkomsten kunt genereren

 

Dit is lang niet voor iedereen eenvoudig haalbaar, vooral niet als je fulltime werkt en een druk leven hebt. Maar wellicht kun je wat extra inkomsten genereren, bijvoorbeeld door meer uren te gaan werken, als freelancer wat bij te klussen of andere betaalde klusjes te doen? Check ook eens deze lijst die we al eerder hebben opgesteld. Al is het maar honderd euro per maand, het telt allemaal mee.

 

Stap 5: Kijk kritisch naar vaste, terugkerende kosten en snoei die meedogenloos terug

 

Nu begint het echte werk: je gaat ingrijpend snoeien in je uitgaven. In stap 1 heb je al je kosten in kaart gebracht. Nu is het zaak om de vaste, terugkerende lasten zoveel mogelijk te beperken. Denk aan je energiecontract, TV-abonnement, mobiele abonnement, tijdschriften, lidmaatschappen, zorgverzekering en al het andere dat elke maand opnieuw geld kost. Hier kun je negen van de tien keer enorm op besparen.


Zeg overbodige abonnementen op (spoiler: bijna elk abonnement is overbodig). Kun je echt niet zonder die krant of tijdschrift? Wat is belangrijker, je sportschool of die wereldreis? Maak dus keuzes. Wij hebben in aanloop naar onze wereldreis bijvoorbeeld de allergoedkoopste mobiele abonnementen genomen, Netflix gedeeld met familie, geen extra zenderpakketten afgenomen en alle niet-noodzakelijke abonnementen beëindigd. Dat scheelde ons zo 200 euro per maand. De truc is dat deze besparingen elke maand terugkomen. 200 euro klinkt misschien als weinig, maar drie jaar lang 200 euro per maand sparen, levert meer dan 7.000 euro op. Houd dit in je achterhoofd en wees oprecht kritisch.

 

Stap 6: Doe hetzelfde voor onnodige eenmalige uitgaven

 

Wij hebben in aanloop naar onze wereldreis vijf jaar met dezelfde telefoon gedaan. We zijn maximaal twee keer per jaar uit eten geweest, bestelden maximaal één keer per maand eten en kochten structureel goedkope huismerken in plaats van de duurdere merken.


Er zijn ontelbaar veel manieren waarop je kunt besparen op je boodschappen en andere uitgaven. Het gaat erom dat je ze structureel toepast en streng bent voor jezelf. Geef je momenteel met z’n tweeën 150 euro per week uit aan boodschappen? Probeer het met 120 te gaan doen. Daarna naar 100. Maak er een sport van. Er is heel veel mogelijk als je streng bent voor jezelf.


Dit betekent niet dat je alles moet weigeren. Uiteraard moet je een mooi cadeau kopen voor de verjaardag van je broer of zus en dat etentje met vrienden moet je ook niet gaan afzeggen om geld te besparen. Maar wees kritisch en koop geen dingen die niet nodig zijn.


Wat in dat kader ook goed werkt, is de 50-euroregel: elke aankoop die duurder is dan 50 euro – boodschappen uitgezonderd – moet je minimaal één dag uitstellen, om samen met je partner te overleggen of het echt nu nodig is. Je kunt er ook een 100-euroregel of 200-euroregel van maken; het gaat erom dat je het onmogelijk maakt voor jezelf om boven een bepaald bedrag impulsaankopen te doen. Je zult vaak merken dat als je er een nachtje over slaapt en daarna met z’n tweeën kritisch nadenkt, je tot de conclusie komt dat iets helemaal niet per se nodig hebt. Elke euro die je niet uitgeeft, kan in de spaarpot!

 

Stap 7: Plan een maandelijks spaarmoment in, liefst direct nadat je inkomsten binnenkomen

 

Over de spaarpot gesproken: die moet maandelijks op een vast moment worden aangevuld. Zie dat als een verplichte uitgave, net als je huur of je hypotheek. Plan ‘m in via je bank-app en behandel het spaarmoment als onderdeel van je vaste lasten. Bij voorkeur boek je deze betaling aan je spaarpot af voordat andere dingen worden afgeschreven en vlak nadat je je loon of andere inkomsten hebt ontvangen.


Het is heel belangrijk dat je dit spaarmoment niet optioneel maakt en er niet aan tornt. Als je financieel even niet uitkomt, is dit niet de ‘uitgave’ die je schrapt. Deze blijft te allen tijde staan. Wat er ook gebeurt, je betaalt eerst je spaarpot. Hoe hard andere mensen of instanties ook gillen dat ze betaald willen worden, betaal eerst je spaarpot.


We zeggen niet dat je je rekeningen of andere verplichte zaken niet meer moet betalen. Maar zo gauw je je spaarpotbetaling als facultatief gaat behandelen, is het hek van de dam. Probeer er dus echt een gewoonte van te maken om, wat er ook gebeurt, eerst die spaarpot te betalen.

 

Stap 8: Vertel vrienden en familie dat je dit doet

 

Vertel de mensen om je heen dat je spaart en waarvoor je dat doet. En dat je daarvoor een hoop dingen gaat laten. Dat je dus niet meer die dure telefoon gaat kopen, dat je niet meer elk weekend in de kroeg staat en dat je graag je Netflix met ze wilt delen. Als iedereen weet dat je rigoureus gaat bezuinigen en sparen, accepteren ze het ook als je zegt: ik ga zaterdag niet mee winkelen, want ik moet even op mijn centjes letten. Dat zijn niet altijd leuke gesprekken, maar als je het van tevoren al een beetje ‘inmasseert’, gaat het sowieso een stuk makkelijker.

 

Stap 9: Breng elke maand je administratie op orde

 

Sta elke maand op een vast moment even stil bij je spaarpot. Gaat het nog goed? Kun je wellicht meer sparen? Of lukt het eigenlijk net niet? Bekijk kritisch of je je doel gaat halen en zo niet, wat je kunt doen om het wel te gaan halen. Ga niet te snel over tot het uitstellen van het moment waarop je wilt vertrekken, want als je dat eenmaal doet, ga je het vaker doen. Probeer in plaats daarvan dan te kijken naar extra inkomsten of minder uitgaven. Zorg in ieder geval dat je maandelijks even rustig evalueert hoe het gaat.

 

Stap 10: Maak een concreet plan voor je wereldreis als je spaardoel in zicht komt

 

Gaat het eigenlijk wel lekker en gaat elke maand die vaste betaling netjes naar je spaarpot? Goed bezig! Zodra je er vertrouwen in hebt dat je je spaardoel gaat bereiken, maak dan een concreet plan voor je reis en vertel daar ook over. Zolang je niets plant, ga je niet.


Plan naar welk land je wilt, wat je daar wilt gaan doen, vertel je vrienden en familie erover en boek uiteindelijk dat vliegticket. Hoe ‘echter’ het wordt, hoe kleiner de kans dat je in dit stadium nog verslapt en afhaakt. Je wereldreis wordt nu werkelijkheid!

door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: