Blogopmaak

Met deze vijf tips houd je je wereldreis betaalbaar

Martijn & Lynn • 15 december 2022

Het is voor veel mensen een droom, maar helaas blijft het daar vaak ook bij: op wereldreis gaan. Geldgebrek (of de angst voor geldgebrek) is vaak de reden dat mensen niet de stap zetten om op reis te gaan. Dat terwijl je een wereldreis prima heel goed betaalbaar kunt houden. De vijf beste tips om dat te doen lees je in deze blog.


Vraag willekeurige mensen wat ze zouden doen als ze veel geld zouden winnen in de loterij en hun antwoord is maar al te vaak: op wereldreis gaan! Veel geld hebben biedt je niet alleen de financiële ruimte om op reis te gaan, maar ook de mogelijkheid om je baan op te zeggen of te stoppen met je bedrijf, zonder in financiële nood te komen. Dat geeft je, naast het benodigde geld, ook de tijd om langdurig op reis te gaan.


Je wereldreis betaalbaar houden



Veel mensen denken dat je eerst een heel jaarsalaris bij elkaar moet sparen voordat je een jaar op reis kunt, en dat je dan alsnog geld tekortkomt omdat op vakantie gaan duurder is dan thuis zitten. Achter die denkwijze schuilen een hoop verkeerde aannames. Je hoeft niet jarenlang te sparen en je hoeft ook de loterij niet te winnen om op wereldreis te kunnen gaan. Je moet er alleen voor zorgen dat je je wereldreis betaalbaar houdt. Hoe je dat doet? We geven je vijf praktische tips.

 

Tip 1: Verkoop niet alles wat je hebt, maar zorg dat het inkomen genereert

 

Je huis (en eventueel je bedrijf) verkopen, je hypotheek in één keer aflossen en met het geld dat overblijft op reis gaan. Het is zeker een optie, maar ook een enorme stap. Los van het feit dat het nogal afschrikt om al je schepen achter je te verbranden, is het ook niet verstandig om al je waardevolle bezittingen te verkopen en al het geld dat je ermee ophaalt te verbrassen op reis.


Heb je een goed lopend bedrijf? Zoek naar een manier waarop het bedrijf kan doordraaien zonder dat jij er bent, bijvoorbeeld door een manager aan te stellen in jouw plaats. Je zult er lang niet zoveel geld mee verdienen als je gewend bent, maar dit zorgt in ieder geval voor een structureel inkomen.


Heb je een eigen huis? Probeer het te verhuren, zodat je het niet hoeft te verkopen. Je kunt er zelfs voor kiezen om gemeubileerd te verhuren, zodat je je meubels nergens hoeft op te slaan – opslag van spullen is ook zo’n onnodige kostenpost die een wereldreis al gauw duur maakt. Zorg ervoor dat je met de binnenkomende huur jouw eigen hypotheekkosten en verzekeringen gedekt hebt, plus eventueel nog een kleine winst, en je hebt er een structureel inkomen bij.


Let er bij de verhuur van je woning wel op dat je hypotheekverstrekker hiermee akkoord moet zijn en dat je, als je terugkomt van je reis, weer in je eigen woning kunt trekken. Laat je dus goed adviseren, bijvoorbeeld door een verhuurmakelaar.

 

Tip 2: Zoek een manier om onderweg ook nog een beetje geld te verdienen

 

Nee, je gaat niet op wereldreis om te werken, maar het helpt enorm als je onderweg nog een klein beetje geld kunt verdienen. Dat hoeven geen duizenden euro’s te zijn, maar alle beetjes helpen. Wellicht kun je remote werken in jouw vakgebied? Dat lukt lang niet in alle branches, maar in heel veel gevallen ook wel, vooral met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Alles wat je vaak nodig hebt, is een laptop en een internetverbinding.


Is jouw vak niet geschikt om remote op te pakken? Dan zijn er alsnog voldoende werkjes die je online kunt oppakken in ruil voor wat geld. Dataverwerking bijvoorbeeld – erg saai, maar het betaalt wel je rekeningen. En had je er al eens aan gedacht om al die mooie foto’s die je onderweg maakt te koop aan te bieden op Shutterstock?


Zorg dat je meerdere ijzers in het vuur hebt en probeer her en der een paar euro per dag binnen te slepen. Check daarvoor ook eens deze lijst met tien goede opties om remote geld te verdienen. Ook al verdien je maar twintig of dertig procent van het geld dat je dagelijks uitgeeft, dan verleng je alsnog je wereldreis met die twintig of dertig procent.

 

Tip 3: Trap niet in de tourist traps en zoek naar goedkope opties

 

Elke dag uit eten, betaalde tours, luxe vakantieparken en lekker naar de dierentuin en het pretpark: kan allemaal, maar op die manier is het einde van je wereldreis (lees: het einde van je geld) zo in zicht. Ja, sommige dingen zijn nu eenmaal betaald, maar probeer de echte tourist traps te vermijden. Dat houdt in dat je wereldreis geen aaneenschakeling is van stedentrips (steden zijn duur!) en dat je op zoek gaat naar de plekjes waar niet alle dagtoeristen komen.


Het betekent ook dat je, waar mogelijk, zelfvoorzienend moet zijn. Geef liever één keer een paar honderd euro uit aan een gasfles, een pannenset en een kookstel, dan dat je elke avond een paar tientjes moet betalen in een restaurant. Ga zoveel mogelijk kamperen in plaats van dat je overnacht in hotels, motels of Airbnb’s.


Is een land niet geschikt om te kamperen, zoals Vietnam of Thailand? Dan nog zijn er grote verschillen tussen dure resorts en goedkope plaatsen om te overnachten. Maak er een sport van om goedkoop (of zelfs gratis!) te overnachten, want accommodatie is één van de grootste budgetslurpers tijdens je wereldreis. Al eens van CouchSurfing gehoord? Daarmee overnacht je overal ter wereld gratis bij locals. Elke euro die je bespaart, hoef je niet te verdienen!

 

Tip 4: Maak een dagbudget en probeer als een local te leven

 

Verdiep je, voordat je een land bezoekt, in de kosten van levensonderhoud in dat land. Hoeveel geld heeft een normale burger in dat land nodig om te overleven? Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze site. Op basis van je onderzoek kun je een dagbudget opmaken: het maximale bedrag dat je gemiddeld per dag wilt uitgeven in dit land. Je mag er best af en toe overheen gaan, als je bijvoorbeeld een keer lekker uit eten wilt, zolang je die dure dag dan maar compenseert met goedkope dagen.


Al je uitgaven houd je bij en vergelijk je met je dagbudget. Dat dagbudget helpt je zodoende om grip te houden op je uitgaven. Het geeft je inzicht in hoe je met je geld omgaat. Daarnaast vertelt het je of je een beetje als een local leeft, of toch de toeristenprijzen aan het betalen bent. Wees kritisch op je uitgaven en koop niet te duur. Als een brood gemiddeld anderhalve euro zou moeten kosten en jij loopt in een winkel waar ze drie euro kosten, weet je dat je beter een andere winkel kunt zoeken. Dat weet je echter alleen als je van tevoren wat onderzoek hebt gedaan en bijhoudt wat je uitgeeft.

 

Tip 5: Onderhandel over prijzen en leg contact met andere reizigers

 

Ook in landen waar afdingen niet gebruikelijk is, kun je vaak wel met ondernemers onderhandelen. Vooral als je buiten het hoogseizoen reist, zijn bijvoorbeeld campings vaak al lang blij als er een betalende gast is. Vraag bijvoorbeeld eens of je een korting kunt krijgen als je een extra nacht blijft. Je zult lang niet altijd succes hebben, maar de keren dat het wel lukt, scheelt het weer behoorlijk in je dagbudget.


Is er toch een betaalde tour die je wilt doen, of moet je nu eenmaal kosten maken om op een bepaalde plek (zoals een eiland) te kunnen komen? Dan kan het behoorlijk schelen als je samenwerkt met andere reizigers. Met zes man een boot huren is vaak per persoon goedkoper dan met z’n tweeën. Ga op zoek naar andere reizigers in de omgeving (bijvoorbeeld op de camping of in het hostel waar je verblijft) en kijk of je kunt samenwerken. Met wat meer mensen is het ook makkelijker onderhandelen: een ondernemer zal eerder geneigd zijn zes tickets met korting te verkopen dan slechts twee tickets.

 

Benieuwd geworden hoe betaalbaar op wereldreis gaan er in de praktijk uitziet? Volg ons dan op YouTube en Instagram voor meer praktische tips!


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: