Als je voor langere tijd naar Australië gaat, bijvoorbeeld om te backpacken, te werken of rond te reizen, komt er een hoop op je af. Je moet veel voorbereiden en voordat je eenmaal op bestemming bent, heb je al een lange weg achter de rug. Toch zijn er ook een hoop zaken die je pas kunt regelen als je eenmaal in Australië bent. In deze blog lees je wat je in je eerste week in Australië het best kunt regelen.
Je hebt het juiste visum voor Australië aangevraagd, genoeg geld gespaard om een rondreis door Australië te maken en je natuurlijk al verdiept in National Parks en andere mooie bezienswaardigheden. Voor langere tijd rondreizen in Australië, bijvoorbeeld als backpacker, vergt nu eenmaal een hoop voorbereiding. Een deel daarvan is leuk, maar sommige taakjes zijn nu eenmaal administratieve ‘moetjes’.
Als je eenmaal in Australië aankomt en je backpack- of rondreisavontuur gaat beginnen, zul je echter ook nog een aantal zaken moeten regelen. Bijvoorbeeld omdat je ze niet vanuit Nederland kunt voorbereiden, of omdat het nu eenmaal veel eenvoudiger is om het na aankomst aan te pakken. Waar je dan zoal aan moet denken? Wij helpen je op weg met de belangrijkste dingen om in je eerste week in Australië te regelen, en vertellen je direct hoe je ze het beste aanpakt.
Prioriteit één is bereikbaar zijn, zowel telefonisch als via mobiel internet. In elke grote Australische supermarkt kun je simkaarten van allerlei providers kopen. Ga je rondreizen in Australië, dan is het aanbevolen om een simkaart te kiezen van een provider die op het Telstra-netwerk zit. Het Telstra-netwerk is het meest uitgebreid. Je hebt daarmee dus op meer plekken bereik dan wanneer je van andere providers gebruik maakt.
Dat betekent niet dat je ook een Telstra-simkaart moet kopen. Wij gebruiken zelf simkaarten van provider Belong. Je hebt allerlei verschillende bundels, die je maandelijks kunt wisselen. Je zit niet aan een contract vast en datategoeden die je overhoudt, kun je meenemen naar de volgende maand. De bundels zijn heel betaalbaar en er is zelfs een speciale optie om voor vijf dollar per maand onbeperkt naar allerlei landen te kunnen bellen, waaronder Nederland. Zo kun je met je Australische nummer dus heel eenvoudig vrienden en familie in Nederland bellen en sms’en.
Pro tip: kies je voor Belong, meld je dan – nadat je de simkaart hebt gekocht – aan met referentiecode IFR1S81VN om 20 dollar korting te krijgen op je tweede maand!
Je volgende prioriteit, nu je mobiel bereikbaar bent, is een Australische bankrekening. Het is handig om eerst je mobiele nummer te regelen, omdat je een mobiel nummer nodig hebt om bankieren-apps te kunnen gebruiken. Een Australische bankrekening aanvragen is bij veel banken gratis en de maandelijkse kosten voor een rekening vallen ook erg mee, of zijn zelfs gratis. Met een Australische bankrekening ben je niet telkens transactiekosten kwijt als je betalingen doet in winkels, dus voor langere reizen is het een absolute aanrader.
Er zijn allerlei verschillende banken in Australië. Het advies is om, als je gaat rondreizen, te kiezen voor een bank die landelijk actief is en ook in kleinere plaatsen filialen heeft. Wij gebruiken zelf de Commonwealth Bank. Leuk aan die bank is dat ze elke maand speciale cashbacks aanbieden als je bij bepaalde supermarkten of andere winkelketens aankopen doet; zo kun je nog een beetje geld besparen.
Het handigste is om fysiek naar de bank toe te gaan om je rekening te openen. Zorg dat je je paspoort bij je hebt en dat je een adres hebt waar je rekening geregistreerd kan worden. De meeste hostels of andere accommodaties vinden het prima als je hun adres gebruikt. Nadat je rekening is aangemaakt, kun je met de bankieren-app van je bank direct al je geldzaken regelen.
Je betaalpas arriveert in de meeste gevallen na een tijdje op het adres waarop je bent geregistreerd. Afstanden in Australië zijn groot, dus dit kan wel één of twee weken duren. Houd hier dus rekening mee en plan eventueel in dat je op een later moment even terugkeert naar het adres om je bankpas op te halen.
Pro tip: of je nu wel of niet een Australische rekening aanvraagt, maak sowieso altijd gebruik van Wise (voorheen TravelWise) om je euro’s om te wisselen naar Australische dollars. Dat scheelt je op termijn honderden euro’s aan commissies en transactiekosten. In eerdere blogs vergeleken we Wise en Revolut al met elkaar en legden we uit waarom Wise zo handig is. Gebruik je deze link om je Wise-account te creëren, dan betaal je over de eerste duizend euro zelfs helemaal geen transactiekosten. Dat scheelt weer!
Nederland heeft met Australië een overeenkomst als het gaat om ziektekostenverzekeringen. Heb je in Nederland een actieve zorgverzekering en is je Australische visum nog geldig, dan heb je in Australië recht op gratis Medicare. Je hoeft dan dus geen extra zorgverzekering af te sluiten.
Het aanvragen van Medicare kan lang duren, dus regel dit zo snel mogelijk. Je kunt je aanvraag online indienen, maar je kunt ook een kantoor van Services Australia bezoeken. Neem dan altijd je paspoort, visum en zorgverzekeringspasje mee.
Wil je exact weten hoe Medicare werkt en hoe je het regelt? Check dan deze blog over Medicare.
Het is niet iets dat je per se moet regelen, maar als je toch voor langere tijd in Australië bent, is het aan te bevelen je aan te melden voor FlyBuys en Everyday Rewards. Dit zijn spaarprogramma’s van winkelketens, vergelijkbaar met AirMiles.
Everyday Rewards is het spaarprogramma van supermarktketen Woolworths en enkele andere deelnemende winkelketens. Je spaart tegoed op dat je vervolgens kunt inzetten als korting op je boodschappen. Eens in de paar maanden krijg je op die manier een tientje korting. Het schiet niet erg op, maar is toch mooi meegenomen. Deelname is gratis. FlyBuys werkt exact hetzelfde, maar dan bij andere winkelketels, waaronder supermarktketen Coles.
Vanwege de grote afstanden in Australië en het feit dat je lang niet overal met het openbaar vervoer kunt komen, kiezen veel mensen ervoor per auto te reizen. Waarschijnlijk heb je je al verdiept in de vraag of je een auto wilt gaan kopen of huren. Twijfel je nog, dan helpt deze blog je wellicht met knopen doorhakken.
Een auto kopen in Australië kan gewoon als buitenlander, maar je moet wel de juiste stappen doorlopen. In deze blog legden we al eens uit hoe het proces in z’n werk gaat. Wil je een auto kopen, begin hier dan zo vroeg mogelijk mee, want alle administratie kost je zeker een paar dagen, nog los van het vinden van de auto en het onderhandelen met de verkoper.
Tot slot: lang niet iedereen denkt erover na, maar in Australië kun je van heel veel Nederlandse online diensten moeilijk of niet gebruik maken. Denk aan NPO Start, Videoland en andere streamingdiensten. Wil je dit zonder problemen kunnen gebruiken, dan heb je een VPN nodig. Maak je geen zorgen: een VPN gebruiken is helemaal legaal.
Wat VPN precies is, legden we in deze blog al eens uit. Zoals je ook in die blog leest, hebben wij de beste ervaringen met ExpressVPN. Je kunt ExpressVPN 30 dagen vrijblijvend proberen, zodat je zeker weet dat het voor jou ook goed werkt. Meld je aan via deze speciale link, dan zijn die eerste 30 dagen ook nog gratis. Probeer het dus zeker even uit!