Wil je op vakantie in het buitenland je favoriete serie, programma of sportwedstrijden kunnen bekijken, dan heb je vaak een VPN nodig. Diensten als Videoland en NPO Plus werken namelijk niet op buitenlandse verbindingen. Met een VPN ontwijk je zo’n geo-block, zoals het genoemd wordt. Maar is dat eigenlijk wel toegestaan?
Geo-blocking houdt in dat aanbieders van streamingdiensten, websites of welke online dienst dan ook ervoor zorgen dat je hun dienst alleen vanuit een specifieke regio of land kunt gebruiken. Vaak heeft dat te maken met uitzendrechten. De rechten voor bijvoorbeeld Eredivisiewedstrijden worden per land verkocht; dan is het niet de bedoeling dat je in het buitenland naar zo’n wedstrijd kijkt via de rechten van een Nederlandse aanbieder.
Onder andere Videoland, NPO Plus en ESPN maken gebruik van geo-blocking, zodat je er in het buitenland niet naar kunt kijken met je Nederlandse account. Ook Netflix gebruikt een vorm van geo-blocking: je locatie bepaalt welk aanbod je te zien krijgt. Wil je Nederlandse films en series kunnen zien, dan lukt dat vaak niet via een buitenlandse verbinding. Sowieso is het Netflix-aanbod in elk land anders.
Geo-blocks kun je omzeilen door gebruik te maken van een VPN. Met een VPN verberg je de herkomst van jouw internetverbinding en kun je doen alsof je op een andere locatie bent dan waar je je werkelijk bevindt. Je kunt via de meeste VPN-services zelf kiezen via welk land je een virtuele verbinding wilt creëren. Op die manier ‘denkt’ een aanbieder van streamingdiensten dat je in Nederland bent, terwijl je lekker op Bali op het strand ligt. Je hebt dan geen last meer van geo-blocks.
Veel landen hebben inmiddels wetgeving tegen dit soort praktijken. Je loopt dan als consument het risico op een boete als je een VPN gebruikt om geo-blocking te omzeilen. Nederland hoort echter niet bij die landen. Er is in Nederland geen specifieke wet die het gebruik van VPN-diensten om geo-blocks te omzeilen verbiedt. Dat betekent dus dat je, strikt juridisch, dus een VPN mag gebruiken om geo-blocking te omzeilen op vakantie.
Wel staat in de voorwaarden van veel aanbieders van streamingdiensten dat het gebruik van VPN-diensten om geo-blocking te omzeilen, of om een buitenlands aanbod te kunnen bekijken, niet is toegestaan. Dat houdt in dat als de aanbieder erachter komt dat je een VPN-verbinding gebruikt, je overeenkomst ontbonden zou kunnen worden. In de praktijk gebeurt dit echter nooit en wordt er niet op gecontroleerd. De meeste aanbieders vinden alles prima, zolang jij je maandelijkse abonnementsgeld maar betaalt.
Wel is het zo dat niet elke VPN-dienst even goed werkt. Dat komt doordat aanbieders van streamingdiensten wettelijk verplicht zijn om zich in te spannen om het omzeilen van geo-blocking te voorkomen. Eenvoudig gezegd: ze moeten moeite doen om VPN-verbindingen te herkennen en alsnog te weren. Het kan dus zijn dat jouw VPN-verbinding alsnog niet werkt. Daarom is het belangrijk om een goed werkende, kwalitatief hoogwaardige VPN-verbinding te nemen die door deze controlemechanismes niet wordt herkend.
Welke VPN-service kun je dan het beste nemen? Wij hebben er diverse geprobeerd en hebben de beste ervaring met ExpressVPN. Wij hebben deze VPN onder andere getest met de volgende diensten:
ExpressVPN is zowel beschikbaar voor je laptop (Windows en MacOS) als voor mobiele apparaten (Android en iOS, ook op iPad) en één abonnement kun je op meerdere apparaten gebruiken. Je kunt het 30 dagen vrijblijvend proberen, zodat je zeker weet dat het voor jou goed werkt. Als je je aanmeldt via deze speciale link, zijn die eerste 30 dagen ook nog eens gratis. Probeer het dus zeker even uit!