Blogopmaak

Auto kopen in Australië? Volg dit stappenplan!

Martijn & Lynn • 5 januari 2023

Veel reizigers kiezen ervoor om een auto te kopen, in plaats van te huren, voor hun rondreis door Australië. Dat is ook niet zo gek, want kopen is in veel gevallen voordeliger dan huren. Vooral als je voor langere tijd gaat rondreizen met bijvoorbeeld een 4WD-auto. Een auto kopen in Australië gaat echter wel wat anders dan in Nederland. Hoe het in zijn werk gaat, lees je in deze blog.

 

Auto kopen in Australië: elke staat heeft eigen regeltjes


Vooropgesteld: het exacte proces voor het kopen van een auto in Australië verschilt van staat tot staat. In sommige staten is het voor buitenlanders wat eenvoudiger om een auto te kopen dan in andere. In de basis werkt het echter in heel Australië grotendeels op dezelfde manier. Ben je van plan om wellicht een auto te kopen in Australië? Volg dan dit stappenplan.

 

Stap 1: Bepaal waar je je auto wilt kopen en verkopen

Hoe leuk het ook is om direct naar auto’s te gaan zoeken, eerst moet je wat voorwerk doen. Bepaal niet alleen in welke staat je je auto gaat kopen, maar ook waar je ‘m op den duur weer gaat verkopen. Sommige staten vereisen namelijk dat een auto fysiek in hun staat wordt gekeurd en/of geregistreerd als ie van eigenaar wisselt. Dat betekent niet dat je je hele reisplan moet omgooien voor je auto, maar het is goed om van tevoren te weten hoe het zit.


Reis je dus bijvoorbeeld van Cairns naar Melbourne? Dan ga je in Queensland kopen en in Victoria verkopen. Noteer de staten waar je koopt en verkoopt.

 

Stap 2: Check hoe het registreren van je auto werkt in de staat waar je gaat kopen

Van beide staten wil je nu de specifieke regels opzoeken. Over het algemeen is de staat New South Wales het onhandigst voor buitenlanders om een auto te kopen. Dat komt doordat een auto die geregistreerd staat in New South Wales niet alleen fysiek in die staat moet worden overgeschreven, maar ook geregeld in die staat moet worden gekeurd. De meest flexibele staat voor buitenlanders die rondreizen is West Australia: voor auto’s die daar staan geregistreerd, kun je alles volledig online regelen.


In de meeste gevallen wil je een auto kopen die geregistreerd staat in dezelfde staat als waar je ‘m koopt. Koop je dus een auto in Victoria, dan is het handig als die auto ook in Victoria staat geregistreerd. Daarmee voorkom je dat je eerst naar een andere staat moet rijden om je auto te registreren, of de auto moet importeren naar de staat waar je bent. Op de websites van de Australische staten waar je gaat kopen en verkopen kun je eenvoudig vinden wat de regels zijn. Bereid je hier vast op voor.

 

Stap 3: Bepaal wat voor soort auto je wilt kopen

Nu je je saaie huiswerk hebt gedaan, kun je je richten op de auto zelf! Bepaal wat voor soort auto je wilt kopen. Een campervan? Een reguliere auto? Of een grote, sterke 4WD? In deze blog kun je meer lezen over verschillende soorten auto’s en waarvoor ze geschikt zijn.

 

Stap 4: Maak een account aan op Gumtree en start je zoektocht!

Net als in Nederland kun je in Australië zowel van particuliere eigenaren als van garages een auto kopen. De meeste advertenties vind je op Gumtree, het Australische equivalent van Marktplaats. Als je van een garage koopt, betaal je vaak wat meer, maar krijg je soms garantie, is je belasting inbegrepen in de prijs en is er minder kans dat je een kat in de zak koopt. Van een particulier koop je vaak voordeliger, maar moet je beter zelf opletten en je zaken regelen.


Waar je precies op kunt letten wanneer je een auto zoekt voor een rondreis door Australië, lees je in deze blog. Auto van je dromen gevonden? Dan ben je klaar voor de volgende stap!

 

Stap 5: Leg contact met de verkoper en plan een afspraak in

Die stap is redelijk logisch: leg contact en maak een afspraak om te auto te bekijken en een proefrit te maken. Dit werkt net als op Marktplaats. Weet ook dat veel typische kampeerauto’s op Gumtree worden verkocht door andere reizigers. Als dat zo is, hebben ze vaak enige haast met de verkoop, omdat ze bijvoorbeeld al vliegtickets hebben. Dit kun je gebruiken in je onderhandeling. Gaat het om een particuliere verkoper? Zeg dan dat je de auto tijdens je proefrit graag even door een monteur wilt laten bekijken. Als de verkoper daar een bezwaar tegen heeft, weet je vaak al genoeg.

 

Stap 6: Laat de auto checken door een garage

Zodra je je afspraak met de verkoper hebt gepland, bel je het liefst direct een autogarage in de buurt – tenzij de verkoper zelf een garage is, uiteraard. Vraag of de garage rond de tijd die je hebt afgesproken met de verkoper tijd heeft om de auto aan een korte check te onderwerpen. Het zal je een paar tientjes kosten, maar je krijgt hiermee een objectief oordeel over de staat van de auto en mogelijke aandachtspunten. Dat kan je uiteindelijk duizenden dollars aan onkosten schelen! Vrijwel alle garages staan hier wel voor open en willen je graag helpen.

 

Stap 7: Controleer of de auto vrij is van betalingsverplichtingen

Is de auto in orde en kom je tot overeenstemming over de prijs? Check dan of er geen betalingsverplichtingen rusten op de auto. Dit is geen verplichte check, maar als je een auto koopt die nog niet volledig is afbetaald, dan neem je ook die betalingsverplichting over. Checken kan via deze site en kost een paar dollar, maar het kan je een hoop hoofdbrekens besparen.

 

Stap 8: Regel een adres om je auto te registreren

Is alles in orde? Dan is het tijd voor het papierwerk. Voordat je daaraan kunt beginnen, is het van belang dat je een adres hebt om de auto straks te registreren. Dit is voor veel buitenlanders het lastigste deel van de aankoop van een auto, want je moet ‘bewijzen’ dat je echt woont op het adres dat je opgeeft.


De meeste hostels of campings vinden het prima als je hun adres gebruikt voor de registratie van een auto. Hostels hebben soms wel honderd auto’s op hun adres staan. Een goed bewijsstuk is een bankafschrift. Open je ook een bankrekening in Australië? Doe dit dan op ditzelfde adres en vraag direct een bankafschrift aan. Anders kun je ook een factuur van een mobiele telefoonaansluiting (ook prepaid) gebruiken, of desnoods de factuur van het hostel of de camping zelf. Deze laatste opties worden echter niet altijd geaccepteerd.

 

Stap 9: Regel samen met de verkoper het papierwerk

De verkoper moet twee zaken regelen voor de overdracht: de overdrachtsformulieren en een Roadworthy Certificate (RWC). Dat laatste is vergelijkbaar met een Nederlands APK-rapport. De verkoper is verplicht om een geldig RWC te overhandigen bij de verkoop.


De overdrachtsformulieren vul je samen met de verkoper in. Hier vul je onder meer je personalia, adres (daar is ie!) en contactgegevens in. Op de overdrachtsformulieren kies je ook al welke verzekeraar je wilt gebruiken voor de minimaal verplichte verzekering: de Compulsory Third Party (CTP) verzekering, ook wel green slip genoemd. Deze verzekering dekt medische kosten van derden als je een ongeluk veroorzaakt met je auto. Er zijn een aantal verschillende aanbieders, maar welke je kiest, maakt niet veel uit; de dekking is overal exact hetzelfde, want bij wet geregeld.


Zijn alle papieren ingevuld? Dan neem je jouw deel mee en blijft het verkopersdeel achter bij de verkoper. Betaal de auto en je bent bijna klaar!

 

Stap 10: Ga naar het Department of Transport and Main Roads voor je registratie en verzekering

De laatste stap is het indienen van het papierwerk bij het Department of Transport and Main Roads. In elke grote plaats heeft dit overheidsdepartement een kantoor, en in kleinere dorpen kun je vaak terecht bij het lokale politiebureau. Hier lever je je papierwerk in, samen met wat documenten ter identificatie (zoals je paspoort, rijbewijs, zorgpas, creditcard en bankpas: zorg dat je alles meeneemt wat je hebt) en de documenten waarmee je je adres kunt aantonen.


De meeste staten vereisen dat je de registratie (rego) van je auto binnen twee weken na aanschaf regelt. Doe je dit niet, dan rij je illegaal rond en zal de politie je al snel staande houden. Regel het dus zo snel mogelijk.


Tijdens de registratie regel je eigenlijk een aantal zaken in één keer:

  • Je wordt als bestuurder geregistreerd en krijgt een online omgeving waar je zaken als je geregistreerde voertuigen en verzamelde boetes (auw!) kunt inzien;
  • Je betaalt 'rego fee' (een soort wegenbelasting) voor je auto en je auto krijgt drie, zes of twaalf maanden registratie, afhankelijk van wat je zelf wilt. Hoe langer je je auto wilt registreren, hoe meer je moet betalen;
  • Je betaalt je CTP-verzekeringspremie en je verzekering gaat in;
  • Je betaalt de belasting (‘stamp duty’) voor je auto, vergelijkbaar met de Nederlandse BPM. De hoogte is afhankelijk van de verkoopprijs van de auto.


Pro tip: je kunt in overleg met de verkoper op de overdrachtsformulieren een lager verkoopbedrag invullen dan dat je echt betaalt, om de belasting te verlagen. Het bedrag moet echter wel geloofwaardig zijn.


Klaar? Dan is de auto helemaal van jou en ben je klaar om te gaan! Eventueel kun je nog aanvullende verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld tegen diefstal, schade aan bezittingen van derden of schade aan je eigen auto, maar dit is niet verplicht. Wil je dit, dan is het handig om dat bij dezelfde verzekeraar te doen als waar je CTP loopt, maar je kunt ook altijd overstappen.


Benieuwd geworden hoe vervolgens op road trip gaan met je eigen auto er in de praktijk aan toe gaat? Volg ons dan op YouTube en Instagram!


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: