Ga je voor langere tijd naar Australië, bijvoorbeeld met een Work Holiday Visa, om te werken of als onderdeel van je wereldreis? Dan heb je in veel gevallen recht op Medicare, een gratis ziektekostenverzekering. Je hoeft dan geen (soms dure) ziektekostenverzekering voor op reis af te sluiten. Maar hoe regel je toegang tot Medicare?
Als je op reis gaat, sluit je vaak een reisverzekering af met daarbij inbegrepen een verzekering voor medische kosten. Dat is handig, want zo ben je gewoon via je Nederlandse verzekeraar gedekt tegen allerlei onvoorziene medische uitgaven op reis. Ga je echter voor langere tijd naar Australië, bijvoorbeeld om te werken, te studeren of om een lange rondreis te maken, dan is dit niet altijd een goede optie.
De meeste Nederlandse verzekeraars stellen een maximale termijn die je aaneengesloten in het buitenland mag doorbrengen. Vaak is dit drie of zes maanden en lang niet altijd kun je die termijn verlengen. Daar komt nog bij dat Nederlandse verzekeraars soms alleen maar de kosten vergoeden die een specifieke behandeling in Nederland had gekost. Dat terwijl de kosten voor medische zorg in Australië hoger liggen dan in Nederland. Dan kan het dus zijn dat je, ondanks dat je verzekerd bent, alsnog geld moet bijleggen als je zorg nodig hebt.
Om al die redenen is het, als je langere tijd in Australië gaat verblijven, beter om je ook in Australië te laten verzekeren. Dat kan gelukkig heel eenvoudig via Medicare. Maar hoe werkt dat? En heb je er altijd recht op?
Australië heeft met elf landen ter wereld een regeling getroffen waarbij burgers uit het desbetreffende land recht hebben op gratis toegang tot Medicare. Nederland en België horen daarbij. Concreet houdt dat in dat als je op basis van een geldig visum (type visum maakt niet uit) tijdelijk Australië gaat bezoeken, je jezelf kunt aanmelden voor Medicare. Dit is dan kosteloos.
Of je nu als arbeider, student of toerist naar Australië reist, je kunt je dus altijd aanmelden voor Medicare. Daar zitten wel enkele voorwaarden aan vast:
Die Europese kaart is een blauw pasje dat je van je zorgverzekeraar ontvangt. Vaak is de kaart voor een aantal jaar geldig. Je neemt ‘m over het algemeen mee als je naar het buitenland reist. Heb je deze kaart niet meer, vraag dan een nieuwe aan bij je zorgverzekeraar.
Je kunt Medicare pas aanvragen als je visum geldig is. Vaak is dit pas nadat je in Australië bent gearriveerd, omdat dan je visum wordt geactiveerd. Medicare aanvragen is dan dus één van de eerste zaken die je moet regelen, want de aanvraag kan eventjes duren.
Om Medicare aan te vragen, vul je eerst het aanvraagformulier in. Het lijkt een enorm document, maar je zult al gauw zien dat je grote delen van het formulier kunt overslaan. Het invullen kost je ongeveer een kwartier.
Verder heb je de volgende zaken nodig:
Dat adres is voor sommige mensen, zeker toeristen, een probleem. Vaak vinden hostels of hotels het echter niet zo’n punt als je hun adres gebruikt om je pasje er te laten bezorgen. Houd er wel rekening mee dat het arriveren van je Medicare-pasje minimaal een aantal weken duurt. Zorg dus dat je een aantal weken in dezelfde regio verblijft, zodat je je pasje kunt ophalen.
Heb je het formulier ingevuld en alle documenten verzameld? Dan kun je Medicare op twee manieren aanvragen:
Heb je je pasje eenmaal ontvangen? Dan kun je met het pasnummer een online account aanmaken via MyGov (vergelijkbaar met het Nederlandse DigiD). Zorg dat je je pasje altijd bij de hand hebt.
Heb je op een zeker moment medische zorg nodig? Dan is het belangrijk dat je zoekt naar een medische instelling (huisartsenpost, kliniek of welke instelling je dan ook nodig hebt) die aan ‘bulk-billing’ doet. Dit houdt in dat je kosten gedekt zullen worden door Medicare. Doet een instelling niet aan bulk-billing, dan is het een privékliniek waar je de kosten zelf zult moeten betalen. Australiërs kunnen hiervoor extra verzekeringen afsluiten, maar dit valt allemaal niet onder Medicare. Goed om te weten is ook dat tandartskosten nooit onder Medicare vallen.
Gezonde reis toegewenst!