Als je op reis gaat naar een land waar je niet met euro’s kunt betalen, wil je natuurlijk zo voordelig mogelijk je euro’s kunnen omwisselen naar de lokale munteenheid. Dat gaat tegenwoordig het best en het handigst via online banken. Wise en Revolut zijn de twee meest gebruikte. Maar welke van de twee is het best?
Je euro’s op Schiphol, vlak voor vertrek, nog even snel omwisselen voor dollars, ponden of kronen: ooit was het heel gebruikelijk, maar tegenwoordig doen steeds minder mensen het. Dat is ook niet zo gek, want op deze manier geld omwisselen is erg duur. Datzelfde geldt voor wisselkantoortjes op je bestemming of in vreemde valuta betalen met je Nederlandse creditcard.
Al deze manieren om over buitenlandse munteenheden te beschikken, zijn wat achterhaald en vooral erg duur. De enige echt voordelige manier om op reis je geld om te wisselen, is via online banken. Daar maak je eenvoudig een account aan, net als bij een reguliere bank, waarna je via een app euro’s kunt storten, bijvoorbeeld via iDeal. Die euro’s kun je vervolgens uitgeven in zo ongeveer elke munteenheid ter wereld. Vaak kun je voor een klein bedrag een fysieke betaalpas krijgen, zodat je ook eenvoudig in winkels overal ter wereld kunt betalen met je eurotegoed.
Wise en Revolut zijn twee aanbieders van dit soort diensten. Heb je nog geen ervaring met online banken, dan kan het lastig zijn om te bepalen welke van de twee nu het best bij jou past. Daarom hebben we de belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet.
Net zoals elke bank werken ook Revolut en Wise met wisselkoersen. De wisselkoers geeft aan hoeveel van een vreemde munteenheid je ontvangt voor elke euro.
Revolut werkt, net als traditionele banken en wisselkantoren, met twee wisselkoersen per valuta: een koop- en een verkoopkoers. Wil je 10 Amerikaanse dollars kopen, dan moet je daar op het moment van schrijven 9,20 euro voor betalen. Verkoop je echter 10 Amerikaanse dollars, dan geeft Revolut je er maar 9,16 euro voor. Die 4 cent verschil is hoe Revolut winst maakt. Nu lijkt 4 cent weinig, maar als je duizenden euro’s omwisselt, loopt dat al gauw op tot tientjes.
Wise werkt slechts met één wisselkoers. Daarin is het tamelijk uniek. Koop je 10 dollar, dan betaal je daarvoor 9,18 euro. Verkoop je die 10 dollar weer voor euro’s, dan krijg je weer 9,18 euro terug. Dit noemt Wise de mid-market exchange rate. Wise biedt je dus altijd een wisselkoers aan die ergens tussen de koop- en verkoopkoers van dat moment ligt.
De wisselkoersen van Revolut wijken altijd iets af van Wise. Wat voor jou gunstig is, kan per dag of zelfs per uur verschillen. Maar omdat je bij Wise sowieso altijd dezelde koers hebt, of je nu een bepaalde munteenheid koopt of verkoopt, vinden we Wise op dit gebied aantrekkelijker.
Wise en Revolut verdienen hun geld voornamelijk met transactiekosten. Elke keer dat je geld omwisselt of een uitgave doet in een vreemde munteenheid, houden ze een klein bedrag in als transactiekosten.
Revolut hanteert voor elke munteenheid verschillende transactiekosten, variërend van 0,3% tot 2% van het totaalbedrag. De transactiekosten zijn dus afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat je afrekent. Er geldt altijd een minimumbedrag aan transactiekosten. Kleine transacties zijn dus relatief duur. De exacte tarieven die horen bij de munteenheden die voor jou relevant zijn, vind je op de website van Revolut.
Wise werkt min of meer op dezelfde manier, al heb je hier nog een extra optie: je kunt kiezen voor een snelle transactie (waarbij de ontvanger het geld dus snel krijgt), maar hiervoor betaal je dan hogere transactiekosten. Maakt het niet uit dat het wat langer duurt (een paar uur bijvoorbeeld, maximaal een paar dagen) voordat je geld overkomt, dan betaal je minder transactiekosten. Zo kun je je transactiekosten vaak beperken tot maximaal 0,5% van je totaalbedrag. Ook voor Wise geldt dat je alle transactiekosten kunt vinden op hun website.
Zowel Wise als Revolut tonen je, voordat je transactie definitief wordt, in de app hoeveel transactiekosten je betaalt. Dat geldt echter niet als je in een winkel betaalt via je Wise- of Revolut-account. Je ziet dan achteraf wat de transactiekosten waren. Goed dus om je hierin te verdiepen voor de munteenheden die voor jou van belang zijn.
Tot slot: de diensten die beide bedrijven aanbieden.
Wise biedt in de basis alleen een online account om je financiën mee te regelen. Je kunt daarnaast een fysieke betaalpas bijbestellen voor een paar euro, en je kunt regelen dat je het salaris van je werkgever op je Wise-account ontvangt. Er zijn geen andere services die Wise ondersteunt.
Revolut is wat dat betreft iets uitgebreider. Revolut biedt alles aan wat Wise ook aanbiedt – al is de betaalpas wel een paar euro duurder. Je kunt bij Revolut bovendien cryptocurrencies kopen en storten, en je kunt investeren in waardevolle metalen, zoals zilver en goud. Zo kun je je euro’s dus redelijk eenvoudig omzetten in een investering.
Ben je op zoek naar iets meer opties dan alleen betalen en geld ontvangen, dan is Revolut dus een wat uitgebreidere keuze. Wil je deze opties niet, dan is Wise wellicht een wat eenvoudigere keuze voor je.
Wat is nu uiteindelijk het best, Wise of Revolut? Dat hangt voornamelijk af van de valuta die voor jou relevant zijn. Het kan zijn dat de wisselkoersen voor de valuta die jij nodig hebt bij Wise beter zijn dan bij Revolut, of andersom. Het loont dus altijd om die koersen even zelf te checken en te kijken wat de verschillen zijn tussen de beide aanbieders.
Los van specifieke wisselkoersen is Wise bij normaal gebruik iets voordeliger dan Revolut, omdat de gemiddelde transactiekosten lager liggen en er geen verschil is tussen het kopen of verkopen van munteenheden. Je bent dus niet dubbel geld kwijt als je eerst je euro’s omzet naar ponden, en dan na je weekendje Londen weer je resterende ponden omzet naar euro’s. Dit kost bij Revolut eenvoudigweg meer geld dan bij Wise. Ook extra diensten, zoals een fysieke betaalpas, zijn bij Wise goedkoper.
Overweeg je een Wise-account aan te maken? We schreven eerder al een blog over hoe Wise precies werkt. Gebruik je deze link om je account aan te maken, dan betaal je over je eerste duizend euro geen transactiekosten. Dat scheelt weer!