Blogopmaak

Lange rondreis door Australië voor de boeg? 10x tips om geld te besparen!

Martijn & Lynn • 1 oktober 2023

Of je nu een beperkt budget hebt, je reis zo lang mogelijk wilt rekken of gewoon van nature graag op je geld let, er zijn tal van redenen om op reis zoveel mogelijk te willen besparen. Vooral in dure landen kan het veel geld schelen als je een paar eenvoudige bespaartips toepast. Australië is zo’n land. Hoe je tijdens je reis door Australië geld kunt besparen? Dat lees je hier.

 

Een droom die uitkomt: je gaat een lange rondreis door Australië maken! Een fantastisch land om een road trip te maken, te backpacken of om een centje bij te verdienen. De lokale bevolking staan bekend als erg vriendelijk en het zonnetje schijnt vaker wel dan niet. Heerlijk leven, toch?

 

Geld besparen in Australië

 

Hoewel je Australië niet hoofdzakelijk bezoekt om geld te besparen, is het wel verstandig om er enigszins aan je portemonnee te denken. Australië staat namelijk bekend als een echte money-slurper voor je spaarrekening. Hoe kun je dan toch slim omgaan met je centjes?

 

  1. Koop je vliegtickets op tijd. Om überhaupt in Australië te komen, zul je moeten vliegen. Je hebt dus een vliegticket nodig. Hier kun je je eerste honderden euro’s besparing al eenvoudig pakken. Maak gebruik van de vergelijkingssite Skyscanner om de prijzen te vergelijken. Wij schreven een uitgebreid artikel met tien tips voor goedkope vliegtickets zodat ook jij nooit te veel betaalt!
  2. Open een Australische bankrekening en gebruik Wise als tussenrekening. In Australië is het mogelijk om als toerist een bankrekening te openen. Wij openden een bankrekening bij de Commonwealth Bank of Australia. Het voordeel van een Australische rekening is dat je overal kunt betalen met Australische dollars en je niet continu bij elke uitgave koersopslag moet betalen. Om je euro’s zo goedkoop mogelijk naar Australische dollars omgezet te krijgen, kun je gebruik maken van Wise. Als je je aanmeldt via deze link betaal je over je eerste €1000 geen transactiekosten. Wil je meer weten over goedkoop geld omwisselen of overboeken en hoe je dit kunt doen? Lees dan hier verder. 
  3. Boek een housesit en bespaar honderden euro’s aan accommodatiekosten. In plaats van een goedkoop hostel, long-stay AirBnB of een leuke aanbieding bij een hotel kun je ook eenvoudigweg gaan housesitten via AussieHouseSitters. Je hebt dan een hele woning voor jezelf en betaalt niets. Ok, je betaalt jaarlijks lidmaatschapskosten die momenteel (in 2023) 84 dollar zijn, maar dat verdien je gauw genoeg terug. Er is veel aanbod en het is vrij gemakkelijk om aan een house sit te komen. Met de code 4P5YGX krijg je ook nog eens 10 dollar korting op je lidmaatschap. Zo kun je oud & nieuw gewoon in Sydney vieren zonder maar één cent kwijt te zijn aan accommodatie. Wil je meer weten over house sitting en hoe je dit regelt, lees dan hier verder.
  4. Meld je aan voor Medicare. Australië staat bekend om zijn uitstekende gezondheidszorg, maar de kosten van deze gezondheidszorg liggen over het algemeen hoger dan in Nederland. Als Nederlander of Belg kun je echter vaak gratis gebruik maken van Medicare. Medicare is een gratis ziektekostenverzekering in Australië, wat een (dure) ziektekostenverzekering voor op reis afsluiten onnodig maakt. Hoe je Medicare regelt, lees je hier.
  5. Maak gebruik van spaarprogramma’s als Everyday Rewards en FlyBuys. Everyday Rewards (van supermarktketen Woolworths) en FlyBuys (vergelijkbaar met AirMiles) zijn de twee meestgebruikte loyaltyprogramma’s in Australië. Je spaart punten wanneer je boodschappen doet of in deelnemende winkels iets koopt. Regelmatig heb je genoeg punten om een tientje korting te krijgen op je eerstvolgende winkelwagentje. Meedoen is helemaal gratis!
  6. Investeer een paar dollar in de Fuel Map Australia. Ga je met een auto, busje of camper rondreizen? Dan zijn brandstofkosten waarschijnlijk je grootste uitgavenpost. Dat komt niet zozeer door de hoge brandstofkosten – je tankt in Nederland een stuk duurder dan in Australië – maar door de enorme afstanden. Met de Fuel Map Australia kun je eenvoudig zien waar je goedkoop kunt tanken. De informatie in de app is crowd-sourced, dus je kunt zelf ook de prijzen updaten als je ziet dat de prijs in de app achterhaald is. Deze app kan je op een hele rondreis door Australië honderden dollars besparen!
  7. Laat WikiCamps je helpen om op gratis plekken te kamperen. Deze app kost je eenmalig een paar euro, maar die verdien je talloze keren terug doordat je goedkope of zelfs gratis overnachtingsplekken vindt. WikiCamps is een begrip onder Australiërs en daar is een goede reden voor: het is een onmisbare app voor rondreizigers. Je kunt er naast kampeerplekken ook andere openbare voorzieningen op vinden, zoals gratis toiletten en douches. Erg handig als je wilt kamperen op gratis campings, waar vaak geen douche is!
  8. Vermijd de horeca op zondagen en nationale feestdagen. In Australië is het gangbaar dat horecagelegenheden op zon- en feestdagen een extra toeslag rekenen. Dit doen ze omdat personeel op die dagen een extra toeslag verdient. Deze kosten rekenen ze één op één door in de prijzen van drankjes en maaltijden. Dat scheelt gemiddeld 10 tot wel 20 procent op je hele rekening. Wil je eens per week uit eten? Doe dat dan zeker niet op zondag!
  9. Verken bezienswaardigheden op eigen houtje. Vrijwel alle openbare bezienswaardigheden, zoals nationale parken, natuurreservaten en de mooiste stranden, kun je op eigen gelegenheid bezoeken. Je kunt op populaire bestemmingen ook peperdure tours boeken, maar dit is dus vrijwel nooit nodig. Een betaalde tour naar Uluru kost bijvoorbeeld al gauw honderden dollars, terwijl je er ook zelf naartoe kunt rijden en alleen een paar tientjes entree betaalt. Laat je dus niet te snel verleiden om een tour te boeken.
  10. Overweeg je eigen vervoersmiddel te kopen i.p.v. te huren. Ga je voor langere tijd rondreizen? Dan is het in sommige gevallen (véél) goedkoper om een auto, busje of campertje te kopen en voor vertrek weer te verkopen, dan om maandenlang iets te huren. Hoe je dat bepaalt en uitrekent, lees je in deze eerdere blog.


door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: