Blogopmaak

Wildkamperen in Australië: de regels en de mooiste plekjes

Martijn & Lynn • dec 23, 2023

Veel mensen die een rondreis door Australië maken, kiezen ervoor om veelvuldig te kamperen. Dat is niet alleen een echte ‘Australian way of life, maar het is ook veel voordeliger dan hotels en accommodaties boeken. De goedkoopste manier van kamperen is wildkamperen. Maar mag dat zomaar? Wat zijn de regels en de mooiste plekjes?

 

Australië is een echt paradijs voor kampeerders. Buiten de grote steden vind je het ene na het andere indrukwekkende natuurgebied en vrijwel elk dorpje, hoe klein ook, heeft wel één of meerdere campings. Ook in nationale parken en andere natuurgebieden vind je vrijwel altijd campings, vaak door de overheid onderhouden en online te reserveren.

 

Wildkamperen in Australië

Wat veel Australiërs echter het mooist vinden, is wildkamperen. Je kampeert dan op een plek die geen officiële camping is. Er zijn dan geen voorzieningen, maar je komt wel op de mooiste plekjes waar bovendien weinig tot geen andere mensen zijn. Maar mag dit zomaar? Hoe vind je dit soort plekken? En wat zijn de mooiste plekken om te wildkamperen?

 

Wildkamperen in Australië: niet verboden, maar ook niet toegestaan

Volgens de letter van de wet is wildkamperen in Australië niet verboden. Daar staat tegenover dat het ook niet is toegestaan. In de praktijk betekent dit dat als je niemand tot last bent, geen onveilige situaties veroorzaakt en je afval meeneemt, wildkamperen wordt gedoogd. Dat houdt wel in dat je niet zomaar overal je caravan of tent mag neerzetten.

 

Je mag sowieso niet wildkamperen:

  • Binnen stads- of dorpsgrenzen;
  • In de berm langs de weg;
  • Op privéterrein;
  • Op plaatsen waar ‘No camping’-borden staan.

 

In die laatste categorie vallen de meeste parkeerplaatsen van bijvoorbeeld natuurgebieden of andere bezienswaardigheden. Men wil dat je hier gebruik maakt van de betaalde kampeervoorzieningen en niet op de algemene parkeerplaats overnacht. In veel natuurgebieden en nationale parken zul je sowieso bij binnenkomst de waarschuwing zien staan dat wildkamperen in het gehele gebied niet is toegestaan. Verschillende staten gaan hier verschillend mee om: aan de toeristische oostkust zul je bijvoorbeeld meer waarschuwingsborden zien dan in afgelegen gebieden in Western Australia. Zie je dat soort waarschuwingen niet, dan mag je in principe gewoon je gang gaan!

 

Gebruik de app Wikicamps

Hoe vind je nu mooie plekjes om gratis te overnachten? Daarvoor is één app in gebruik die alle Australiërs kennen: WikiCamps. Het kost je eenmalig een klein bedrag om de app te downloaden, maar hij is z’n geld dubbel en dwars waard. Je kunt met deze app in het hele land zoeken naar campings, resorts, wildkampeerplaatsen en andere voorzieningen. Je kunt filteren op de aanwezigheid van bijvoorbeeld douches, toiletten en/of drinkwatervoorzieningen, en je kunt specifiek zoeken op gratis plekken.

 

De app werkt ook als je offline bent, wat in veel onbebouwde gebieden in Australië het geval is. Je kunt dan alsnog zoeken en filteren – je kunt alleen geen reviews van kampeerplekken meer lezen. Ga je op rondreis door Australië, dan is deze app onmisbaar. Check overigens ook deze blog met de beste apps voor je rondreis door Australië.

 

Veelgebruikte wildkampeerplekken: gravel pits

Zoek je in WikiCamps naar gratis kampeerplekken, dan zul je vaak zogeheten gravel pits vinden. Zo’n gravel pit is een plek die in het verleden is gebruikt als stortplaats van het grind dat voor het asfalt van de weg is gebruikt. Het zijn behoorlijk grote, open plekken, dicht bij de weg, waar vaak nog een laag grind ligt waar je dus gemakkelijk overheen kunt rijden. De terreinen zijn bovendien vlak en goed toegankelijk, want de zware machines die gebruikt worden bij het asfalteren van wegen moeten erop kunnen komen.

 

Wordt een gravel pit op dat moment niet gebruikt voor bouw- of herstelwerkzaamheden, dan zijn dit uitgelezen plekjes om te wildkamperen. Ze zijn eenvoudig toegankelijk, veilig en direct naast de weg. De autoriteiten vinden het ook prima als je dit soort locaties als kampeerplaats gebruikt – zolang je je eigen afval maar meeneemt en geen zootje achterlaat.

 

De mooiste plekjes zijn gratis plekjes

Naast gravel pits zijn er nog ontelbare goede gratis kampeerplekken in Australië te vinden. Ga je op rondreis door Australië, kies dan dus niet altijd maar voor de betaalde campings met voorzieningen, maar ga ook eens bewust op een afgelegen, gratis plekje staan.

 

Voordelen van zo’n plekje zijn niet alleen de kosten. Op afgelegen wildkampeerplekken zie je vaak veel meer wilde dieren en juist minder mensen. Je hebt kans dat ’s ochtends de kangoeroes om je tent springen, wat je niet tot nauwelijks gaat meemaken op commerciële campings. Daarnaast sta je echt in de natuur, wat een heel andere ervaring is dan tussen de campers en caravans van je buren staan. Onze stelregel luidt: de mooiste kampeerplekjes in Australië zijn de gratis plekjes.

 

Mooie kampeerplekken vinden: tips

Binnenkort op reis door Australië en van plan om op mooie plekken te gaan kamperen? Maak dan gebruik van deze tips:

  • Installeer WikiCamps en ontdek hoe de app werkt voordat je vertrekt.
  • Selecteer kampeerplekken terwijl je nog bereik hebt en reviews kunt lezen. Ga vooral af op de recentste reviews. Wij hebben weleens kampeerplekken gemeden omdat er sinds kort een bijenplaag was, bijvoorbeeld. Dat wil je niet ter plaatse ontdekken.
  • Zorg dat je de juiste spullen en gadgets bij je hebt om wildkamperen zo prettig mogelijk te maken. Is het je eerste keer? Lees dan eens deze blog met praktische tips.

 

Veel kampeerplezier!


door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: