Blogopmaak

Tien onmisbare apps voor tijdens je rondreis door Australië

Martijn & Lynn • 24 maart 2023

Er zijn allerlei apps die handig zijn om tijdens een vakantie, reis of roadtrip op je telefoon te hebben. Daarover hebben we al eens deze blog geschreven. Maar ga je op reis door Australië? Dan hebben we nog een lijstje ontzettend handige apps die je specifiek voor dit land nodig hebt. Lees snel verder!

 

Top 10 apps voor Australië


In onderstaand lijstje gaat het om apps die alleen in Australië werken of relevant zijn, maar die je echt niet mag missen als je voor langere tijd op reis gaat in dit land. Soms kosten ze een paar dollar, maar vertrouw op ons: die verdien je binnen no-time terug en zijn het gemak meer dan waard.


Pro tip vooraf: sommige van deze apps komen pas naar voren als je de landinstellingen in je App Store of Play Store aanpast. Kun je een app dus niet vinden? Pas dan je landinstellingen aan naar Australië!

Klaar? Daar komen ze!

 

1: Fuel Map Australia

 

In Fuel Map Australia staan alle tankstations in heel Australië vermeld, inclusief actuele prijzen. De app is afhankelijk van informatie van gebruikers, dus het kan zijn dat de prijzen een paar dagen oud zijn. Het is desondanks een enorm goed hulpmiddel om snel de goedkoopste tankstations te vinden, of om überhaupt tankstations te vinden, als je je in afgelegen gebied bevindt.


Het mooie van Fuel Map Australia is dat het ook offline werkt. Je hebt dan geen prijsinformatie, maar wel een overzicht van tankstations bij jou in de buurt. Daarnaast kun je met één druk op de knop navigatie starten richting het tankstation van je keuze. Fuel Map Australia heeft ons al tientallen dollars bespaard doordat we precies wisten waar we goedkoop konden tanken!

 

2: WikiCamps & CamperMate

 

Elke Australiër die op rondreis is, gebruikt WikiCamps. Het is een app die een paar dollar kost, maar in ruil daarvoor kun je overal in het land opzoeken waar er campings, openbare toiletten, openbare douches, parken, bezienswaardigheden of andere voorzieningen voor toeristen zijn. Met uitgebreide filteropties kun je razendsnel vinden waarnaar je op zoek bent.


WikiCamps heeft ons al tientallen keren de weg gewezen naar gratis campings, gratis warme douches en mooie day use areas (parkjes met vaak barbecues, drinkwater, toiletten en andere voorzieningen) om wat tijd door te brengen. Er zijn meerdere WikiCamps apps: WikiCamps Australia, maar bijvoorbeeld ook New Zealand, USA en Canada. Je moet die met de kangoeroe in het logo hebben.


CamperMate lijkt enigszins op WikiCamps, maar heeft toch weer zijn eigen voordelen. In CamperMate vind je snel alle plekken die voor toeristen en reizigers van belang zijn. Dat zijn ook weer openbare toiletten, campings en dat soort locaties, maar ook supermarkten, toeristeninformatiecentra en andere handige plekken.


Voor sommige doeleinden, zoals gratis campings of warme douches, werkt WikiCamps het best, maar soms is CamperMate weer het handigst. Ons advies: download en installeer ze allebei, dan kun je informatie vergelijken en ontdek je gauw wat je zelf het handigst vindt.

 

3: Gas Finder

 

De meeste mensen die op rondreis gaan in Australië, maken onderweg gebruik van een gaskookstelletje om op te koken. Daarvoor heb je uiteraard een gasfles nodig. Daarom is er een landelijke swap & go systeem, waarbij je een lege gasfles tegen betaling kunt omruilen voor een andere, gevulde gasfles. Met de Gas Finder app kun je snel opzoeken wat de dichtstbijzijnde winkel is waar je je lege gasfles kunt omruilen.

 

4: Flybuys & Everyday Rewards

 

Flybuys zijn de Australische Airmiles. Met de app kun je bij tal van winkelketens, tankstations en supermarkten punten sparen, die je uiteindelijk weer kunt gebruiken voor korting in zo’n winkel of om een geschenkje te bestellen.


Officieel heb je, om je voor Flybuys te kunnen aanmelden, een Australisch adres nodig. Je kunt je echter ook registreren op het adres van een Airbnb of hotel en het tijdelijke (kartonnen) pasje gebruiken, in plaats van te wachten op de echte Flybuys-kaart. Als je je niet tijdig registreert met je plastic pasje, vervallen je punten na zes maanden. Is je reis korter dan zes maanden, dan kun je alles dus met je tijdelijke pasje doen.


De tegenhanger van Flybuys is Everyday Rewards. Het komt op exact hetzelfde neer, maar wordt gebruikt in onder meer Woolworths (de grootste supermarktketen van Australië) en BWS (een slijterijketen). Verder werkt het hetzelfde als Flybuys: je registreert je, gebruikt je tijdelijke pasje en kunt direct beginnen met korting verzamelen.

 

5: Beachsafe

 

Overal langs de Australische kust heb je mooie stranden, maar je kunt lang niet overal zwemmen. Of het nu krokodillen zijn, gevaarlijke kwallen of ander naderend onheil, de Beachsafe app vertelt je per strand of het er op die dag veilig is om het water in te gaan. Erg handig en bovendien wel zo veilig!

Beachsafe is vooral van belang als je wilt zwemmen op een strand waar niet veel mensen komen. Daar is vaak sowieso geen lifeguard aanwezig en als er iets gebeurt, is er niet altijd iemand in de buurt om te helpen.

 

6: MyMacca’s & Dominos

 

Grote kans dat je op reis door Australië weleens ongezond wilt doen bij McDonald’s of Dominos. Download in dat geval eerst de apps en registreer je. Je krijgt dan vrij snel aanbiedingen en mogelijkheden tot mooie kortingen.


In de MyMacca’s app (die van McDonald’s, dus) staat eigenlijk altijd een 20 procent kortingsactie als je voor minimaal 40 dollar bestelt. Bovendien krijg je in je verjaardagsmaand een persoonlijk aanbod.


De Dominos-app is ook prettig. Je kunt in de app aangeven hoe laat je je pizza’s wilt ophalen en bij welk restaurant. Vervolgens vul je de details van je auto in en komt een medewerker naar buiten om je pizza’s naar de auto te brengen. Pro tip: Dominos heeft een stuk of vijf pizza’s op het menu staan die maar 6 tot 7 dollar per stuk kosten. Dat is bijna goedkoper dan een diepvriespizza in de supermarkt. Een goede optie als je weinig tijd hebt en snel onderweg iets te eten wilt scoren zonder veel geld uit te geven!

 

7: Australia Post

 

Australia Post? Waar heb je de post voor nodig? Nou, heel simpel: als je langere tijd op reis bent, wil je af en toe iets per post kunnen ontvangen. Je Flybuys-pasje bijvoorbeeld, je Medicare-pas of andere communicatie.


Met behulp van de Australia Post app kun je je post laten bezorgen in een postkluisje in een postkantoor naar keuze. Zo heb je dus geen adres nodig om post te kunnen ontvangen. Je moet alleen weten hoe je reisroute er ongeveer uitziet. Kan handig zijn!

 

8: Playground Finder

 

Voor ouders met kinderen: de Playground Finder geeft je de mogelijkheid om naar alle speeltuinen van Australië te navigeren. Dat zijn er trouwens veel, want Australische lokale overheden investeren veel in parken, openbare voorzieningen en dus ook speeltuinen voor kinderen. Je kunt zelfs in de app al zien wat voor speeltoestellen er allemaal in de speeltuin te vinden zijn. Let op dat de app gebaseerd is op gebruikersinformatie, dus soms is de informatie wat achterhaald of ontbreekt een nieuwe speeltuin op de kaart.

 

9: Fires Near Me

 

Tijdens droge perioden ligt in Australië altijd het risico op bosbranden op de loer. Ga je tijdens zo’n droge periode op reis? Dan is de Fires Near Me app een goede om op je telefoon te zetten. Zo kun je zien of er ergens op je reisroute problemen zijn wat betreft bosbranden. Is dat het geval, dan is een weg namelijk vaak voor enkele dagen gesloten. Zit je in een afgelegen gebied, dan kan het goed zijn dat die weg de enige route is naar je bestemming. Check dan dus van tevoren of er branden bij je in de buurt zijn.

 

10: Bites and Stings

 

Iedereen die weleens in Australië is geweest, zal (h)erkennen dat het er kan wemelen van de bijt- en steekgrage wilde dieren. De Bites and Stings Australia app helpt je om, als je inderdaad wordt gestoken of gebeten door een kwal, insect, spin of slang, de juiste eerste hulp toe te passen. Dit is dus een app die je al van tevoren wilt installeren, en niet pas als je gestoken of gebeten bent.


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: