Zo veel landen, zo veel verschillende typen stopcontacten. In plaats van dat je voor elke reis of vakantie weer een nieuwe, losse reisstekker koopt, kun je beter eenmalig investeren in een alles-in-één-set. Er zijn diverse multifunctionele wereldstekkers op de markt, of sets met reisstekkers voor alle landen. Wat is de beste reisstekker die je wereldwijd kunt gebruiken?
Wist je dat er 15 verschillende soorten stopcontacten in gebruik zijn in de wereld? In bijna heel Europa kun je gewoon je Nederlandse stekkers gebruiken, maar niet als je bijvoorbeeld naar Engeland gaat. Ook in grote delen van Afrika en sommige Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen zijn de Europese stopcontacten in gebruik, maar in de meeste niet-Europese landen tref je andere typen stopcontacten aan. En wist je dat stopcontacten in Italië en Denemarken ook afwijken van de rest van Europa, en dat lang niet al je stekkers daar zomaar passen? Je hebt hier vooral last van als je een groot apparaat aansluit met een randaarde. In Afrika is de stopcontacten-chaos het grootst: daar zijn maar liefst zes verschillende soorten stopcontacten in gebruik.
Ga je regelmatig op reis, ga je graag buiten Europa op vakantie of ga je zelfs op wereldreis? Dan is het dus handig om een reisstekker aan te schaffen voor alle landen. Je hebt dan alle 15 soorten verloopstekkers in één set, of in ieder geval een groot gedeelte daarvan. Daarmee voorkom je dat je er op reis achter komt dat je je telefoon of andere gadgets niet kunt opladen en hoef je nooit meer na te denken over de juiste reisstekker. Wij hebben vijf goede opties voor je op een rij gezet.
De PROMAX 4-voudige reisstekkerset is de simpelste, maar ook de voordeligste oplossing uit dit lijstje. Je koopt vier adapters waarmee je in één keer in de meeste landen ter wereld uit de voeten kunt. Je kiest eenvoudigweg de juiste adapter en steekt daar je Europese stekker in. Je kunt alle adapters eenvoudig op elkaar klikken, waardoor je de set makkelijk kunt meenemen.
Grote nadeel aan deze set is dat je er meerdere van moet kopen als je meerdere apparaten tegelijkertijd wilt kunnen aansluiten. Daarnaast neemt het setje redelijk veel ruimte in beslag, vergeleken met andere adapters.
De TravelMore universele reisstekkerset is ook een relatief goedkope reisstekkerset. Je kunt hiermee in ruim 150 landen je Europese stekker aansluiten. De set bestaat uit drie losse adapters die deels multifunctioneel zijn. Je bergt ze eenvoudig op in de meegeleverde case, zodat ze niet beschadigen.
Deze set is compact en redelijk compleet, maar nadeel blijft dat je erg beperkt bent in het aantal apparaten dat je kunt aansluiten. Voordeel is wel dat je er elk type stekker in kunt steken, en niet alleen Europese. Je kunt deze adapter dus ook thuis gebruiken als je een niet-Europees apparaat hebt.
Voor de TravelHawk universele wereldstekker betaal je wat meer, maar dan haal je ook wat meer luxe in huis. Met schuifjes aan de zijkant kies je het type stekker dat je nodig hebt, en je kunt er aan de andere kant elk type stekker in kwijt. Het grote voordeel van deze wereldstekker is dat er ook drie USB-poorten en zelfs één USB-C-poort op zit. Daar kun je dus je telefoon en drie extra apparaten opladen, naast het normale stopcontact.
Deze wereldstekker is bovendien licht en is ook geschikt voor zwaardere apparaten. Alles bij elkaar een prima aankoop.
De Voomy universele wereldstekker kost ongeveer evenveel als de TravelHawk en geeft net zoveel uitgangen (stopcontact + drie keer USB-A en één keer USB-C). Voomy belooft zelfs compatibiliteit in 170 landen, al is onduidelijk waar het verschil vandaan komt. Wel is er één belangrijk verschil: bij Voomy krijg je drie jaar garantie.
Deze wereldstekker is wel iets zwaarder dan die van TravelHawk (150 tegenover 120 gram). Het formaat is gelijk.
De Nomadius wereldstekker is op dit moment één van de beste aankopen die je kunt doen als het gaat om universele wereldstekkers. Je krijgt hier niet één, maar twee USB-C-uitgangen, naast nog twee USB-A-uitgangen. Ook deze wereldstekker is compatibel in meer dan 170 landen en is met 126 gram lekker licht.
De Nomadius wereldstekker is iets duurder, maar het grote voordeel van deze wereldstekker is dat je er een klein etui bij krijgt. Daarmee voorkom je dat je wereldstekker beschadigt in je bagage. Warm aanbevolen!
Alle bovenstaande wereldstekkers werken op een voltage tussen de 100 en 250 volt. In Nederland zijn we 230 volt gewend, maar in andere landen is het voltage op het lichtnet lager. In Japan bijvoorbeeld slechts zo’n 100 volt.
Deze stekkers werken overal prima, maar check altijd of je apparaat ook goed werkt op een ander voltage. Het kan zijn dat je föhn bijvoorbeeld niet werkt op een te laag voltage. Dat ligt dan niet aan de reisstekker. Kom je er op reis achter dat sommige apparaten niet werken met je adapter, bedenk je dan dus dat het mogelijk aan het voltage kan liggen.