Kamperen: sommige mensen vinden het heerlijk, en voor anderen is het juist de hel op aarde. Of kamperen iets voor jou is, weet je pas nadat je het een keer geprobeerd hebt. Maar ga je voor het eerst kamperen, zorg er dan wel voor dat je je goed voorbereidt, om de kans op een leuke kampeertrip zo groot mogelijk te houden. In deze blog lees je wat je allemaal wilt weten voordat je eerste kampeeravontuur begint.
De eerste keer kamperen kan best spannend zijn. Wat als het slecht weer wordt? Kun je wel fatsoenlijk slapen in zo’n tent? En ongedierte, wat doe je tegen al dat ongedierte? De realiteit is dat als je je kampeertrip goed voorbereidt, eigenlijk al die dingen reuze meevallen. Wel is het zo dat je tijdens het kamperen kwetsbaarder bent voor de elementen dan wanneer je veilig in je huis zit. Dat vraagt dus om de juiste kampeerspullen en een plan.
Een veelgemaakte fout door beginnende kampeerders is dat ze alle kampeerspullen nieuw kopen. Een nieuwe tent, nieuwe luchtmatrassen, een nieuwe slaapzak en nieuwe kampeergadgets. Vervolgens komen ze er na de eerste keer kamperen achter dat het niets voor hen is en gaan alle spullen naar zolder, om ze jarenlang niet meer aan te raken. Zonde van je geld en bovendien onnodig, want jouw ideale eerste kampeeravontuur valt of staat niet bij al die nieuwe spullen. Maar waar moet je dan wel op letten? We hebben de vijf beste tips voor je verzameld.
Naar wat voor soort camping ga je? Hoe is de ondergrond? Welke activiteiten zijn er te doen? Hoe is de omgeving? Wat zijn de gemiddelde temperaturen? Probeer ruim voor vertrek een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de plek waar je naartoe gaat. Dat gaat je enorm helpen in het samenstellen van een lijst met alles wat je nodig hebt en het voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan.
Heeft de camping waar je naartoe gaat een mooi zwembad, dan wil je immers niet op locatie aankomen zonder zwemkleding bij je te hebben. Zijn er overal op de camping goede toiletten, dan heb je weer geen chemisch toilet nodig. De voorbeelden zijn talrijk: doe goed vooraf je onderzoek en bepaal wat je wel en niet nodig hebt.
De eenvoudigste dingen kunnen op de camping ineens lastig zijn of veel moeite kosten. Denk aan een kop koffie zetten, ’s nachts naar het toilet gaan of een bord pap maken. Door hier van tevoren over na te denken, kun je de juiste apparaatjes en gadgets in huis halen die jou gaan helpen om van het kampeeravontuur een succes te maken.
Dingen die wij zelf altijd meenemen als we gaan kamperen, zijn bijvoorbeeld:
Check voor meer inspiratie deze lijst met 25 goede reisgadgets.
Ga je naar een kustgebied waar het vaak hard waait met een slap, instabiel tentje? Dat is dan vragen om slapeloze nachten. Laat je je tent drie weken op dezelfde plek staan en wordt er regen voorspeld? Dan kun je maar beter een grondzeil neerleggen. Zo zijn er tal van omstandigheden waar je vooraf rekening mee kunt houden.
Het is belangrijk om een tent en aanvullende set-up te kiezen die past bij de omstandigheden waarin je gaat kamperen. Bedenk dat je continu buiten bent, ook als het een paar dagen slecht weer is of ’s nachts flink afkoelt. Overdag kan het lekker 25 graden zijn, maar als het ’s nachts afkoelt naar 11 graden, wil je echt een dikke slaapzak hebben. Bereid je dus goed voor en kies waar mogelijk voor kwaliteit. Vooral een kwalitatief goede tent is aan te raden, met stevige haringen van minimaal 5 millimeter dik. Een betrouwbare tent die stevig staat, doet wonderen voor je kampeerplezier.
Op de camping hoef je niet elke dag indruk te maken met een geheel nieuwe, hippe outfit. Neem vooral kleding mee waarin je je prettig voelt en accepteer dat je telkens een paar dagen hetzelfde aan hebt. Een broek met één vlek gaat ook nog niet direct in de wasmachine. Tijdens het kamperen word je hier, linksom of rechtsom, wat makkelijker in.
Zorg dat je niet te veel kleding meeneemt, want alles wat je meeneemt, kost ruimte en gewicht. De meeste mensen die voor het eerst gaan kamperen, gebruiken nog niet de helft van de kleding die ze meenemen. Elke dag een schoon shirt en een schone broek? Niet nodig! Zorg er in plaats daarvan wel voor dat je gevarieerde kleding meeneemt. Dus ook al ga je naar Zuid-Europa, neem toch één of twee lange broeken en een paar warme truien mee. Nachten kunnen overal koud worden, vooral als de wind aantrekt!
Het dieptepunt van menig kampeeravontuur: ’s avonds laat op de camping aankomen en dan nog een tent moeten opzetten die je nog nooit hebt opgezet. Dat is vragen om problemen. Oefen daarom, als je je tent en overige set-up nog nooit hebt gebruikt, thuis alvast één of twee keer. Zet je tent op in je tuin of op een grasveldje in de buurt, compleet met alles wat je op de camping ook zou opzetten. Kijk of je dat luchtmatras inderdaad makkelijk opgepompt krijgt en check of je die haringen eenvoudig in de grond krijgt zonder dat ze direct krom worden.
Heb je thuis al een paar keer geoefend, dan heb je tijdens het echte werk je tent zo staan. Je zult zien dat je je tent daarna stukken eenvoudig opzet en dat ie ook veel steviger zal staan. Oefening baart nu eenmaal kunst. Die oefening wil je liever thuis doen, dan in het donker en in de kou op de camping.
Ben jij klaar voor je eerste kampeeravontuur? Veel plezier!