Blogopmaak

House sitting: onze ervaringen en tips

Martijn & Lynn • 7 april 2023

Enige tijd geleden hebben we deze blog geschreven over house sitting: tijdens je reis op iemands huis en huisdieren passen. Op die manier kun je tijdens je reis in contact komen met de lokale bevolking en heb je bovendien kosteloos een accommodatie voor enkele dagen of weken. Daarna hebben we wat vragen gekregen over hoe house sitting ons bevalt. Daarom vandaag: onze ervaringen en tips rondom house sitting.

 

Als house sitter pas je op het huis en de eventuele huisdieren van iemand die op reis of vakantie gaat. Voor huiseigenaren gunstig, want hun dieren zijn in goede handen en het huis is minder vatbaar voor inbraken. Maar ook voor jou gunstig, want zo kun je een tijdje kosteloos in een (hopelijk mooi) huis verblijven, de omgeving verkennen en wellicht contact leggen met lokale bewoners.


House sitting: onze tips


Hoe je begint met house sitten en je eerste huisoppas-klus binnenhaalt, schreven we al in deze blog. Maar wat zijn nu goede tips om rekening mee te houden, zaken om op te letten en lessen uit de praktijk? We helpen je graag op weg met de tien beste tips op basis van onze ervaringen.

 

De meeste huiseigenaren zijn zeer sympathiek

 

Eigenlijk zijn alle huiseigenaren die een house sitter zoeken aardige mensen. Dat is ook niet zo gek, want je moet een gezond vertrouwen in de medemens hebben als je überhaupt een beroep wilt doen op house sitters. In contact komen en een prettig gesprek voeren is dus vaak niet zo moeilijk.

Probeer wel enigszins door het sympathieke gedrag heen te kijken en blijf kritisch op de oppasklus waar het om gaat. Als je ziet dat een klus toch niets voor jou is – bijvoorbeeld omdat je denkt niet met de dieren overweg te kunnen of het huis, om wat voor reden dan ook, niets vindt – dan wil je dat tijdig eerlijk aangeven en niet overrompeld worden door een enthousiast stel met wie je na een kwartier al bevriend lijkt. Dat maakt het namelijk lastig om nog af te zeggen.

 

Geen of weinig foto’s = dubieus

 

Staan er bij een advertentie nauwelijks of zelfs geen foto’s? Dan is daar soms een reden voor. Sommige huiseigenaren weten prima dat hun huis een zootje is, zich in slechte staat bevindt of gewoon smerig is, en maken daarom slechte of geen foto’s. Het is niet gek om te vragen naar een duidelijke foto van elke ruimte waar je tijdens je verblijf gebruik van moet/mag maken en van elk dier dat je moet verzorgen. Geef aan dat je graag even ziet waarvoor je straks verantwoordelijk wordt. Als een huiseigenaar dat al een probleem vindt, wil je de klus waarschijnlijk sowieso niet aannemen.


Op veel websites kunnen huiseigenaren jou ook benaderen, in plaats van andersom. Het kan dan voorkomen dat je wordt benaderd door een huiseigenaar die (nog) geen advertentie online heeft staan. Dan zijn er dus ook geen foto’s te bekijken. Ook hier geldt: vraag om foto’s!

 

Datzelfde geldt voor huiseigenaren zonder recensies

 

Heeft een huiseigenaar geen recensies? Dan is het wellicht de eerste keer dat hij het platform gebruikt – wat natuurlijk gewoon kan – maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Vraag, als een huiseigenaar geen recensies heeft, of hij al eerder house sitters heeft gehad en of dat goed is bevallen. Is het niet zijn eerste keer? Dan is het tijd om je zorgen te maken.


House sitters die een oppasklus vinden tegenvallen, laten namelijk vaak geen recensie achter. Dat komt doordat ze vaak een persoonlijke band hebben opgebouwd met de huiseigenaar en diens huisdieren en het vervelend vinden om daar een negatieve recensie over te schrijven. Je ziet op house sitting websites ook zelden slechte recensies voorbijkomen.


Als een huiseigenaar geen recensies heeft maar wel vaker house sitters heeft gehad, dan is er iets aan de hand. Waarschijnlijk valt iets aan het huis enorm tegen of veroorzaken de dieren veel problemen. Wees gewaarschuwd.

 

Maak duidelijke afspraken over communicatie

 

Er dienen zich tijdens elke house sit onverwachte situaties aan. Dierenvoer dat ineens op is, een apparaat dat het niet doet of een dier dat zich ineens vreemd gedraagt: het kan allemaal voorbijkomen. In dat geval wil je weten of je de huiseigenaar kunt bereiken en hoe.


Spreek van tevoren goed af of jullie tijdens de house sit met elkaar communiceren en zo ja, hoe vaak en wanneer. Sommige eigenaren vinden het ook leuk om bijvoorbeeld twee keer per week een fotootje van hun hond te ontvangen. Kom dat dan ook netjes na. Zorg voor heldere communicatie en vraag om een noodcontact als de huiseigenaren niet bereikbaar zullen zijn.

 

Laat het huis achter in de staat waarin je het aantrof

 

Je bent niet in een hotel, maar je bent ook geen schoonmaakdienst. Ons uitgangspunt is dan ook altijd: we laten het huis achter zoals we het aangetroffen hebben. Sommige huizen zijn kraakhelder en opgeruimd, dan besteden we onze laatste dag aan opruimen en schoonmaken. In alle eerlijkheid laten we het huis dan vaak nog net iets schoner achter dan hoe we het aantroffen, maar op die manier verzeker je jezelf van een goede recensie.


Het kan echter voorkomen dat het huis op z’n zachtst gezegd niet zo schoon is. Wij hebben een house sit meegemaakt in een huis waar overal urinevlekken van de katten en/of honden in het tapijt zaten, waar de honden regelmatig in huis hun behoefte deden en waar werkelijk alle oppervlakken in de keuken en woonkamer smerig waren. We gaan dan niet het hele huis opruimen en schoonmaken, maar zorgen wel dat we er zelf enigszins prettig en hygiënisch kunnen leven.


In dit specifieke geval hebben we gestofzuigd, de keuken goed schoongemaakt en de tafels en stoelen die we gingen gebruiken gereinigd. De rest hebben we gelaten voor wat het was. We hebben ook niet opgeruimd of schoongemaakt voordat we weer weggingen, want we lieten het huis sowieso al schoner achter dan dat we het kregen. In dit geval hebben we een goede recensie gekregen met complimenten hoe schoon het huis was bij terugkomst van de eigenaar. De goede recensie is fijn, maar achteraf hadden we deze house sit liever niet gedaan: we hebben immers twee weken in de troep gezeten. Belangrijk dus om vooraf kritisch te zijn.

 

Wees flexibel en bereid je voor op last-minute wijzigingen

 

Je hebt nergens voor betaald en dus ook nergens recht op. Een huiseigenaar kan in principe een dag van tevoren afzeggen. Dat is dan vervelend, maar vaak is er sprake van overmacht en kan de eigenaar er ook niets aan doen. Het kan jouw plannen echter wel ernstig verstoren, want nu heb je geen accommodatie.


Wees hierop voorbereid en zorg dat je flexibel bent. Een huiseigenaar kan zelfs halverwege de oppasklus besluiten thuis te komen en de afspraak dus verkorten. Ook dan heb je weinig te eisen en zul je iets anders moeten regelen.

 

Neem de tijd om huiseigenaren te leren kennen

 

Wij proberen vaak een aantal uur voor de start van de house sit langs te komen om de huiseigenaren te leren kennen. We hebben dan vaak al telefonisch of per FaceTime contact gehad. Je wilt enigszins weten wat voor type mensen er in het huis wonen, wat ze belangrijk vinden en wat hun verwachtingen zijn rondom de house sit.


Laat je tijdens de kennismaking ook even rondleiden in het huis en maak samen een wandeling met de hond, als er een hond is. Op deze manier kunnen de huisdieren ook al aan jou wennen. Het is ook fijn om wat uitleg over de omgeving te krijgen.

 

Zet de zorg voor de dieren op de eerste plek

 

Los van je eigen wensen rondom de oppasklus, geef altijd het welzijn van de dieren prioriteit. Huiseigenaren willen dat hun huisdieren goed worden verzorgd en dat zou ook jouw belangrijkste aandachtpunt moeten zijn. Meld dat concreet en handel er ook naar.


Kan een hond niet langer dan drie uur alleen zijn, terwijl jij net van plan was een hele dag aan het strand te gaan liggen? Jammer dan, de hond gaat voor. Kom je afspraken na en zorg zo goed mogelijk voor de dieren. Dat is de reden dat je überhaupt bent uitgenodigd om hier te zijn.

 

Vraag van tevoren naar het gedrag en de regels van de huisdieren

 

Sommige huisdieren kunnen je het leven zuur maken. Honden die nachtenlang piepen omdat hun echte baasjes er niet zijn, katten die het hele huis bevuilen, een haan die om vijf uur ’s ochtends begint te kraaien: dat wil je allemaal niet. Vraag dus concreet naar alle dieren, of er gedragsproblemen zijn waarmee je mogelijk rekening moet houden en welke huisregels ze hebben. Hebben ze helemaal geen regels? Dan moet je je al zorgen maken.


Pas vervolgens de regels toe waaraan de huisdieren zich bij hun eigenlijke baasjes ook moeten houden en voer de instructies uit die je gekregen hebt. Ook als het onlogisch lijkt. Specifieke instructies krijg je vaak om een goede reden. Dus ook al snap je bijvoorbeeld niet goed waarom de hond altijd ’s nachts in zijn bench moet – doe het maar gewoon, want waarschijnlijk wil je er niet achterkomen.

 

Vraag actief om een recensie na afloop van de oppasklus

 

Tot slot: vraag actief om een recensie als je die niet vanzelf krijgt. Goede recensies helpen je om een volgende klus binnen te halen. Als je het stiekem ook wel leuk vindt om een keer in een mooie villa of groot landhuis te house sitten, zul je zelfs een grote lading goede recensies nodig hebben. Vraag er dus gewoon concreet om na afloop van de house sit en schrijf ook zelf recensies aan huiseigenaren. Wel zo sympathiek.


Pro tip: wees je ervan bewust dat veel house sitters om recensies vragen. Check daarom, voordat je een oppasklus accepteert, de recensies die de huiseigenaar in het verleden over house sitters heeft geschreven. Dan lees je wat hij waardeerde, maar misschien ook wat er in het verleden verkeerd is gegaan. Kraakt een huiseigenaar elke house sitter af? Dan is daar vaak ook een reden voor, en die zit niet aan de kant van al die house sitters...


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: