Digital nomad worden: steeds meer mensen willen het. Het levert ook de mooiste inspiratieverhalen op. Maar digital nomad worden doe je niet zomaar. Je moet de juiste digital nomad job vinden, want de digital nomad beroepen in loondienst liggen niet voor het oprapen. Waar het vaak op neerkomt, is dat je voor jezelf begint, als zzp’er dus. Maar hoe start je je eigen digital nomad bedrijfje op?
Al reizende geld verdienen en op inspirerende plaatsen werken in plaats van dagelijks in hetzelfde kantoor: het is geen wonder dat werken als digital nomad steeds populairder wordt. Want wat is er nu mooier dan tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken, en dat kunnen combineren met een geweldige reis? Digital nomad worden staat dan ook hoog op het verlanglijstje van steeds meer mensen.
Je eerste digital nomad bedrijfje opstarten lijkt in veel opzichten op het opstarten van een reguliere onderneming. Toch komen er wat specifieke aandachtspunten bij kijken. In deze blog lees je waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je als digital nomad aan de slag gaat als zzp’er.
We gaan er in onderstaand verhaal van uit dat je al weet welke digital nomad job je al reizende wilt uitvoeren. Heb je daar inspiratie voor nodig? Check dan eens deze blog met digital nomad beroepen, of deze tien manieren om geld te verdienen op reis.
Keuze gemaakt? Dan is het tijd om van start te gaan!
Er zijn regels voor het hebben van een bedrijf in Nederland, terwijl je (tijdelijk) niet in Nederland woont. Die komen boven op de regels die er sowieso zijn voor het al dan niet ingeschreven zijn in Nederland. Je moet je namelijk verplicht uitschrijven als je meer dan acht maanden in een jaar weg bent uit Nederland. Dat hoeft geen aaneengesloten periode te zijn, dus even een maandje terug naar Nederland, voorkomt niet dat je je tijdens een wereldreis van een jaar toch moet uitschrijven.
Voor het hebben van een bedrijf in Nederland geldt verder:
De KvK heeft deze pagina speciaal voor digital nomads met meer informatie. Check ook deze vijf voorbeelden.
Je digital nomad bedrijfje schrijf je dus, net als iedere andere onderneming, in bij de Kamer van Koophandel. Let in dit geval op dat je dat heel ruim op tijd doet, liefst een half jaar voor vertrek. De reden? In vrijwel alle gevallen zul je per kwartaal btw-aangifte moeten doen namens je bedrijfje. De eerste keer doe je dat vaak, heel ouderwets, op papier. Pas daarna kan het digitaal. Het scheelt je een hoop kopzorgen en rompslomp als je dit allemaal al thuis hebt kunnen regelen.
Ga je ergens in de zomer weg? Zorg dan dat je je in het eerste kwartaal, liefst ergens in januari of februari, al inschrijft. Dan kun je in april je eerste btw-aangifte doen en is het papierwerk afgehandeld voor vertrek.
Eigenlijk wil je je straks op reis alleen maar bezighouden met klanten werven en inhoudelijk, betaald werk. Zorg er dus voor dat je al het andere noodzakelijke kwaad, zoals het optuigen van een bedrijfswebsite en social media accounts, al voor vertrek afrondt. Dan hoef je het op reis alleen maar bij te houden.
Om dadelijk op reis klanten te kunnen werven, is het enorm belangrijk om een goede online presence te hebben. Je kunt immers niet fysiek bij mogelijke klanten langs. Zorg dus voor een strakke website met structureel verse content. Ben je hier niet goed in, overweeg dan een blogservice. Dat kost niet zoveel, en als het je ook maar één extra klant oplevert, zijn de kosten vaak al dubbel en dwars terugverdiend.
Als digital nomad is het nog belangrijker om goede apparatuur tot je beschikking te hebben dan wanneer je ‘gewoon’ in Nederland als zzp’er start. Het is handig als de accu van je laptop extra lang meegaat en je wilt alleen maar kwalitatief goede producten gebruiken. Alles wat onderweg stukgaat, levert namelijk direct een probleem op. Garantie claimen gaat lastig vanuit de rimboe en in veel landen is het sowieso lastig om elektronica gerepareerd of vervangen te krijgen. Geef dus liever wat extra geld uit aan écht goede spullen, dan dat je bezuinigt en dadelijk op reis je bedrijfje twee weken stilligt.
Onze eigen uitrusting bestaat uit een ZenBook (superlicht en supersnel!) en een Macbook Pro (voor videobewerking). Daarnaast gebruiken we:
Let op je reisverzekering en check of al je apparatuur goed verzekerd is. Sommige reisverzekeringen werken met een lage maximale verzekerde waarde of hanteren hoge bedragen voor het eigen risico als het om elektronica gaat. Het is goed om de voorwaarden te kennen voordat je voor nare verrassingen komt te staan.
Niet alleen klanten, maar ook de Belastingdienst en overheden moeten je goed kunnen bereiken, ook als digital nomad. Waar je ook naartoe gaat, zorg ervoor dat je goed bereikbaar blijft op je Nederlandse nummer. Kijk of je een bundel kunt toevoegen aan je abonnement waarmee je betaalbaar naar Nederland kunt bellen, of onderzoek voordelige opties in het land waar je naartoe gaat. Vanuit een aantal niet-Europese landen kun je tegenwoordig bijvoorbeeld voor een paar euro per maand onbeperkt naar Nederland bellen.
Ook heel belangrijk: een betrouwbaar postadres. De Belastingdienst en andere instanties zullen je ‘gewoon’ post blijven sturen, en soms moet je daar eenvoudigweg op reageren. Zorg dus dat je je postadres bij de KvK updatet naar het adres waar je goed bereikbaar bent, bijvoorbeeld bij familie. Let op: als je jezelf inschrijft op een ander adres, verhuist je eenmanszaak automatisch mee.
Op zoek naar meer tips over digital nomad worden en op wereldreis gaan? Check dan ook eens: