Blogopmaak

Mag je in Australië rijden met je Nederlandse rijbewijs?

Martijn & Lynn • 23 november 2023

Het is een veelgehoorde vraag van Nederlanders die op reis of vakantie naar Australië gaan: mag je daar met je Nederlandse rijbewijs autorijden? Hoewel de ANWB je zal verzekeren dat je een internationaal rijbewijs bij ze moet aanschaffen, is dat in de praktijk niet nodig. Hoe het wel zit, lees je hier.

 

Ga je naar Australië voor een mooie rondreis of vakantie, dan is de kans groot dat je er een auto, camper of ander vervoersmiddel gaat huren (of misschien zelfs kopen). Dat kan best even spannend zijn, want in Australië rijd je aan de linkerkant van de weg en gelden er soms net even wat andere verkeersregels dan je in Nederland gewend bent. Maar hoe zit het eigenlijk met je rijbewijs? Is die geldig in Australië?

 

In Australië rijden met je Nederlandse rijbewijs

Hoewel de ANWB je waarschijnlijk zal vertellen dat het Nederlandse rijbewijs in Australië ongeldig is, denken de Australische autoriteiten daar anders over. De regels wijken per staat een beetje af, maar komen op het volgende neer: ieder geldig rijbewijs wordt in Australië erkend, zolang het voor ambtenaren (zoals politieagenten die je controleren) leesbaar en begrijpelijk is. Uiteraard moet je rijbewijs wel gewoon geldig zijn, en dus niet verlopen.

 

Strikt genomen is het Nederlandse rijbewijs niet Engelstalig en kunnen agenten het dus niet lezen, maar omdat het in het reguliere alfabet is geschreven, wordt het in Australië gewoon geaccepteerd. Wel is het zo dat sommige staten, waaronder het Northern Territory, een maximale termijn hanteren als het gaat om het rondrijden met een buitenlands (‘overseas’) rijbewijs: maximaal drie maanden. In de praktijk betekent dit dat als je voor een doorsnee vakantie of rondreis naar Australië gaat, je gewoon kunt rondrijden met je Nederlandse rijbewijs.

 

Heb je in Australië een internationaal rijbewijs nodig?

 

Australië erkent het internationaal rijbewijs (model 1949), maar hier wordt alleen naar gevraagd in combinatie met rijbewijzen die bijvoorbeeld in het Japans, Arabisch of Chinees zijn geschreven. De symbolen in deze talen zijn voor Australiërs niet leesbaar en daarom moet er dan een internationaal rijbewijs worden overlegd. Heb je een Nederlands rijbewijs, dan zal niemand je vragen naar een internationaal rijbewijs. Je naam, geboortedatum en andere personalia zijn immers gewoon leesbaar.

 

Hoe lang mag je in Australië rondrijden met je Nederlandse rijbewijs?

In de praktijk kun je eeuwig met je Nederlandse rijbewijs blijven rondrijden in Australië, zolang het nog geldig is. De meeste staten hanteren geen maximale termijn. Zelfs als een staat wel een maximumtermijn hanteert, wordt dat in de praktijk niet gehandhaafd, omdat men niet weet wanneer je exact die staat binnengekomen bent.

 

Ga je echt voor lange tijd naar Australië en wil je helemaal geen risico lopen op problemen? Dan kun je beter een Australisch rijbewijs aanvragen dan een internationaal rijbewijs kopen. Het internationale rijbewijs dat in Australië wordt erkend (model 1949), is namelijk slechts een jaar geldig, terwijl je een Australisch rijbewijs kunt aanvragen voor één, twee, drie, vijf of tien jaar. Je moet daarvoor wel wat papierwerk invullen en je hebt een Australisch adres nodig om het rijbewijs op te ontvangen. Hoe het exact werkt, verschilt een beetje per staat, maar het is voor reizigers en buitenlanders dus niet heel gecompliceerd om een Australisch rijbewijs te bemachtigen. Bekijk in dat geval ook dit stappenplan om een Australisch rijbewijs aan te vragen.


Ook handig als je naar Australië gaat

Ga je voor een vakantie, rondreis of backpack-avontuur naar Australië, dan is niet alleen een geldig rijbewijs handig om te hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je als Nederlander in Australië ook recht hebt op gratis zorgverzekering, en dat je in winkels door het hele land zeer eenvoudig kunt afrekenen met een Wise betaalpas?

  • Ben je in Nederland verzekerd bij een ziektekostenverzekeraar, en heb je een geldig visum, dan kun je in Australië gratis Medicare (basis-ziektekostenverzekering) aanvragen. Hoe dat werkt, lees je in deze blog.
  • Euro's omwisselen naar Australische dollars is bij wisselkantoren vaak erg duur, om nog maar te zwijgen over de koersopslag die Nederlandse banken rekenen als je in Australië afrekent met je Nederlandse creditcard of betaalpas. Vraag daarom een Wise-betaalkaart aan en zet daar via iDeal een eurotegoed op. Vervolgens kun je in Australië tegen minimale kosten in Australische dollars afrekenen, zonder onnodige kosten te maken. Hoe het werkt, lees je in deze blog. Ga je een Wise-account aanmaken, gebruik dan deze link, dan krijg je je fysieke betaalpas gratis in plaats van dat je er 7 euro voor moet betalen.

 

Succes met je rondreis door Australië!


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: