Ga je op reis of vakantie naar een land buiten de eurozone, dan zul je je euro’s moeten omwisselen in een andere valuta. Steeds meer mensen gebruiken daarvoor niet de traditionele, dure wisselkantoren, maar een veel goedkopere methode: Wise (voorheen TravelWise). Maar is Wise wel betrouwbaar? Wij probeerden het.
Wise is een soort online bank waar je heel eenvoudig een account kunt aanmaken en via iDeal een tegoed kunt storten. Dit eurotegoed kun je vervolgens omwisselen in zo ongeveer alle munteenheden die wereldwijd in gebruik zijn. Betalingen kun je doen via een (fysieke of digitale) Wise-betaalkaart, die wereldwijd werkt. En vanuit de app kun je ook geld overboeken naar andere Wise-accounts, maar ook naar gewone bankrekeningen overal ter wereld. Wise belooft gunstige wisselkoersen, lage commissies en een hoge klanttevredenheid. Maar is het wel betrouwbaar? Dat zochten we uit.
Om te bepalen of het wel veilig is om grote tegoeden bij Wise te storten, zochten we eerst uit wat het bedrijf eigenlijk is. Dan zien we al gauw dat Wise netjes als financiële instelling staat geregistreerd in alle landen waar het zijn diensten aanbiedt. Dat zijn er momenteel meer dan 160. Die registratie is belangrijk, want zorgt ervoor dat Wise aan tal van regels moet voldoen en bovendien onder toezicht van autoriteiten staat.
In Europa valt Wise onder het toezicht van de Belgische Nationale Bank (vergelijkbaar met De Nederlandsche Bank in Nederland). Dat is belangrijk, want die Nationale Bank houdt scherp in de gaten of Wise zich aan alle regels houdt die gelden voor financiële instellingen. Zo moet Wise dus voldoende geldreserves op voorraad hebben, moeten het zijn klanten altijd toegang geven tot hun tegoeden en moet het zich inspannen tegen witwassen en terrorismefinanciering.
Dat laatste merk je direct als je voor het eerst een account aanmaakt bij Wise. Je moet dan een zogenaamd KYC-proces (Know Your Customer) doorlopen. Je moet gegevens van je legitimatiebewijs invoeren, samen met wat andere personalia. Dit lijkt erg op het openen van een rekening bij een traditionele bank. Als het gaat om betrouwbaarheid is dat goed nieuws: criminelen en malafide personen kunnen dus niet zomaar anoniem een account aanmaken.
Heb je de KYC doorlopen, dan is je account binnen enkele uren actief. De veiligheidslaag zorgt dus niet voor onnodige vertragingen, wat we als iets positiefs beschouwen.
Maar hoe zit het dan met de dienstverlening zelf? Draait Wise je een poot uit als je geld wilt omwisselen in een andere munteenheid, zoals wereldwijd in al die wisselkantoortjes gebeurt?
We testen een paar transacties uit. Wanneer we euro’s willen omzetten naar Australische dollars, krijgen we een gegarandeerde wisselkoers aangeboden: een guaranteed rate. Op het moment van schrijven is dat zo’n 1,65 dollar voor elke euro. Als we de actuele wisselkoers van de Australische dollar tegenover de euro controleren, komt die koers overeen met de koers die we aangeboden krijgen.
Veel wisselkantoren werken met twee wisselkoersen per valuta: een koop- en een verkoopkoers. Als je daar dollars koopt, moet je meer euro’s betalen dan dat je zou krijgen als je dezelfde hoeveelheid dollars verkoopt. Dat verschil in die twee koersen is waar wisselkantoren winst maken. Wise maakt hier dus geen onderscheid in en biedt één koers, die overeenkomt met de daadwerkelijke wisselkoers. We testen nog wat andere valuta, maar altijd is de koers eerlijk en transparant.
Wat ook fijn is: de gegarandeerde wisselkoers is niet slechts een paar seconden of minuten geldig, maar enkele uren. Zo heb je dus rustig de tijd om te kijken of de transactie naar wens is, in plaats van dat je in alle haast op een knop moet drukken. Vinden we wel zo prettig!
Tot slot: hoe zit het met commissie? We weten immers van traditionele banken dat ze bij elke transactie in een buitenlandse munteenheid geld verdienen met hun koersopslag. Vaak bedraagt die 3 tot 5 procent van het totaalbedrag. Reken je je hele vakantie in Amerika alles met je Nederlandse creditcard af, dan betaal je dus honderden euro’s koersopslag. Allemaal winst voor de bank.
Wat opvalt bij Wise, is dat de transactiekosten bij de meeste valuta slechts 0,5 tot 1 procent zijn. Dat is ingrijpend minder dan je bij de bank betaalt. Boek je geld over naar een reguliere bankrekening, dan betaal je daarbovenop nog een extra commissie, maar die is maar 50 cent en dus bijna te verwaarlozen. Als we 1.000 euro via iDeal op onze Wise-account storten, omzetten in Australische dollars en overmaken naar een Australische rekening, kost ons dat uiteindelijk nog geen 5,50 euro aan transactiekosten. Hadden we dit via onze Nederlandse bank gedaan, dan had het ongeveer 40 euro gekost. Snel verdiend!
De enige conclusie die we kunnen trekken, is dan ook dat Wise absoluut betrouwbaar is. Onze transacties worden snel verwerkt, kosten en wisselkoersen zijn transparant en de commissie die we moeten betalen, valt enorm mee. Het is dus een effectieve manier om goedkoop geld om te wisselen.
Overweeg je zelf een Wise-account aan te maken voor je buitenlandreis of vakantie? Gebruik dan deze link om een account aan te maken, dan betaal je over de eerste duizend euro die je omwisselt zelfs helemaal geen transactiekosten. Succes!