Een reis of vakantie is voor veel mensen de duurste periode in het jaar. Vooral als de bestemming in het buitenland ligt. Ook al ga je naar nog zo’n goedkoop land, uiteindelijk vallen vakanties maar al te vaak (ver) boven budget uit. Een effectieve manier om dat te voorkomen, is continu je financiën op vakantie goed bijhouden. Maar hoe doe je dat op een praktische manier?
Wanneer je op vakantie gaat, heb je vaak een budget of een maximaal bedrag in gedachten dat je tijdens je reis kunt of wilt besteden. Zit je krap bij kas, dan kan het zelfs zo zijn dat je budget echt een harde limiet is: je hebt eenvoudigweg niet meer geld. Een budget vaststellen is één ding: je eraan houden is een ander verhaal!
Tijdens vakantie binnen budget blijven, begint met inzicht krijgen in je uitgaven. Kortom: je reisfinanciën goed bijhouden en op orde hebben. Wil je grip krijgen op je financiën op vakantie, dan is het aan te raden om vanaf dag één met een goede werkwijze van start te gaan. Maar wat is nou zo’n goede werkwijze? We helpen je op weg met een handig stappenplan.
Blijf je binnen de eurozone, of zelfs binnen Nederland tijdens je vakantie, dan kun je over het algemeen gewoon met je Nederlandse pinpas blijven betalen. Maar ga je naar een land met een vreemde valuta, zoals Engeland, dan zul je je euro’s moeten omwisselen voor de lokale munteenheid. Ga je buiten Europa op reis, dan zal je Nederlandse pinpas bovendien lang niet altijd werken.
Een hoop mensen zijn veel geld kwijt aan transactiekosten tijdens hun reis of vakantie. Bijvoorbeeld omdat ze alles met hun creditcard betalen, of contant geld omwisselen bij dure wisselkantoren. Als je vóór vertrek heel even de tijd neemt om je betaalmethoden te bepalen en te regelen dat alles goed werkt, kan je dat tientallen euro’s per week besparen.
Ga je naar een land buiten de eurozone, dan zijn twee zaken van belang:
Gebruik je Wise, dan krijg je niet alleen een eerlijke wisselkoers, maar je betaalt ook nauwelijks transactiekosten. Door je aan te melden via deze link, betaal je over de eerste 1.000 euro zelfs helemaal geen transactiekosten. Regel dit een paar weken voor vertrek, want het duurt eventjes voor je bestelde Wise-kaart binnen is!
Eenmaal op reis zul je al je uitgaven moeten gaan bijhouden en categoriseren. Ga je dat in een zelfgemaakt lijstje of in een notitieboekje doen, dan wordt het al gauw een onoverzichtelijke bende en zul je veel dingen zelf moeten uitrekenen. Kies daarom een handige app die dit voor je doet.
Er zijn tal van gratis apps op de markt waarmee je eenvoudig je reisfinanciën kunt bijhouden. Wij gebruiken zelf TravelSpend. Alle valuta ter wereld zitten in deze app, de app doet automatisch al het rekenwerk voor je en er zijn al allerlei categorieën om je uitgaven in te plaatsen. Met TravelSpend kun je dus eigenlijk direct van start zonder nog van alles zelf te moeten instellen. Gebruik je liever een andere app, dan werkt dat ook prima.
Een dagbudget bepalen is eigenlijk heel simpel: je bepaalt hoeveel geld je kunt of wilt uitgeven tijdens je reis of vakantie, en deelt dat door het aantal dagen. Maar lang niet iedereen heeft een vaststaand bedrag in gedachten dat tijdens de vakantie kan worden uitgegeven. Daarom schreven we eerder al een blog over hoe je een realistisch dagbudget bepalen kunt dat past bij het land dat je gaat bezoeken. Gebruik die tips om een goed dagbudget te kiezen.
Heb je je dagbudget inzichtelijk? Voer deze dan op in TravelSpend (of in de app van je keuze). In TravelSpend geef je het totale budget voor je hele reis op, maar er zijn ook apps waarin je alleen het dagbudget opvoert. Staat je dagbudget erin? Dan kan je reis beginnen!
Eenmaal op reis begint de uitdaging voor de wat minder georganiseerde medemens: structureel en direct al je uitgaven opvoeren in de app! Wacht er niet mee tot het einde van de dag, maar zet het direct in TravelSpend als je geld uitgeeft. Wacht je tot het eind van de dag, dan moet je tal van bonnetjes bij elkaar rapen of in je Wise-app kijken wat je ook alweer hebt uitgegeven. Vaak heb je daar geen zin meer in. Doe het dus direct.
Als je een uitgave opvoert, koppel die dan direct aan de juiste categorie. Je kunt zelf ook categorieën toevoegen, als je er meer nodig hebt dan de categorieën die al in de app staan. Scheid boodschappen van benzine, hapjes en drankjes van OV-kosten en entreekaartjes van souvenirs. Zo heb je straks automatisch een heel mooi overzicht van waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel kunt besparen.
Denk er bovendien aan om uitgaven die je voor meerdere dagen doet, ook over die dagen te spreiden in de app. Betaal je 300 euro voor vijf nachten in een hotel, voer dan 60 euro per dag op. In TravelSpend en de meeste vergelijkbare apps gaat dit heel eenvoudig. Op deze manier krijg je een realistisch beeld van je dagelijkse kosten.
Neem, tot slot, dagelijks op een vast moment even de tijd om naar je uitgavenoverzicht te kijken. Blijf je binnen je dagbudget? Zo nee, wat is de grootste boosdoener? Of blijf je misschien ruim onder je dagbudget en mag je jezelf wel wat meer gunnen?
Goede momenten om je reisfinanciën even te bekijken, zijn ’s ochtends bij het ontbijt, of juist ’s avonds vlak voor het slapengaan. Doe je het ’s ochtends, dan kun je met frisse energie een goed voornemen voor die dag opstellen. Zo begin je elke vakantiedag met een mooi doel om binnen je budget te blijven!