Lekker luieren in een hangmat en tussen de cocktails door even je laptop openklappen: het vooroordeel klinkt leuk, maar zo ziet het leven van een digital nomad er in werkelijkheid niet uit. Sterker nog, als digital nomad kun je het best lastig hebben om tijdens het reizen alle balletjes in de lucht te houden. Hoe zorg je voor een goede balans tussen werken en reizen?
Geld verdienen als digital nomad is populairder dan ooit. Dat is ook niet zo gek, want er zijn steeds meer typische digital nomad beroepen die je locatie-onafhankelijk kunt uitvoeren. En hoewel het leven als digital nomad voor veel mensen als een droom klinkt, kan het in de praktijk nog best lastig zijn.
Dat betekent niet dat je medelijden hoeft te hebben met mensen die als digital nomad door het leven gaan. Als alles goed gaat, is het het mooiste wat er is. Maar hoe zorg je ervoor dat je leven als digital nomad een succes wordt en hoe bereik je de ideale balans tussen reizen en werken? Op basis van praktijkervaring helpen we je graag met waardevolle inzichten en tips.
Een prettig bestaan als digital nomad begint met een goede voorbereiding. We schreven al eens eerder over hoe je een digital nomad-bedrijfje opricht en waar je daarbij zoal op moet letten. Begin dus niet pas met je onderneming wanneer je op reis bent, maar bereid alles goed voor en begin daar ruim voor vertrek mee.
Onderdeel van die voorbereiding is ook de juiste spullen in huis halen. Je zult op allerlei verschillende plekken prettig moeten kunnen werken, waarbij je niet altijd de beschikking hebt over wifi of een stopcontact. Enkele gadgets die ons op reis enorm helpen om effectief te kunnen werken, zijn:
Lees ook eens deze blog over de beste gadgets voor digital nomads.
Voor digital nomads bestaat het weekend niet. Het is prima om op zaterdag en zondag twee werkdagen in te plannen, als je de week erna bijvoorbeeld op woensdag en donderdag iets leuks wilt gaan doen. Laat de traditionele ritmiek van doordeweeks en het weekend dus los, maar bekijk per dag wat handig is. Vaak is het weekend juist fijn om werk in te halen, bijvoorbeeld als je de week ervoor veel op pad bent geweest.
Wij gebruiken zelf de weekenden om doorlooptijden van binnenkomende opdrachten te verkorten. Als je weet dat je in het weekend in principe gewoon kunt werken, is het makkelijk om ‘same day next week’ af te spreken als opleverdatum.
Wil je op een dag zowel iets leuks doen als wat betaald werk verzetten? Probeer dan het betaalde werk altijd voorrang te geven. Dat heeft twee voordelen.
Ten eerste kun je veel fijner ontspannen als je weet dat al het werk gedaan is. Je zit niet op de klok te kijken en je hebt het gevoel dat je je ontspanning, of je leuke uitje, verdiend hebt.
Ten tweede kan het zijn dat het betaalde werk onverhoopt uitloopt of complexer blijkt dan gedacht. Als je je dag begint met dat werk, is het niet erg als het iets uitloopt. Ga je pas ’s avonds aan de slag, dan kan het zomaar nachtwerk worden. Bovendien ben je waarschijnlijk ’s ochtends veel scherper dan later op de dag, dus heb je het werk ook eerder af.
Als digital nomad wil je je klanten tevreden houden, maar als je weet dat je drie dagen onbereikbaar bent omdat je een afgelegen natuurgebied gaat bezoeken, kun je beter niet beloven dat je al je werk over vier dagen af hebt. Plan dus vooruit en zorg dat je rustig en prettig kunt werken op de momenten dat je deadlines moet halen. Zet je reisplanning in je zakelijke agenda, zodat je geen beloftes doet die je niet kunt waarmaken.
Soms is het nodig om je reisplanning even op pauze te zetten, zodat je je werkverplichtingen kunt nakomen. Dat is dan niet anders. Hier geldt ook weer de vuistregel: betaald werk gaat voor. Dat betaalde werk zorgt er immers voor dat je überhaupt op reis kunt zijn!
Wat voor ons heel goed werk, is reizen combineren met housesitting. Je past dan op het huis, en vaak op de huisdieren, van lokale bewoners die op vakantie gaan. Zo kun je in de meeste landen op allerlei locaties aan gratis accommodatie komen waar je prettig kunt werken. Als je je werk opspaart voor een periode waarin je gaat housesitten – voor zover mogelijk – komt dat je werk-/reisbalans heel erg ten goede.
Housesitting werkt voor ons goed in Australië, maar is in tal van landen beschikbaar. Wil je weten hoe het precies werkt, lees dan eens deze blog over wat housesitting inhoudt. Ga je je eerste housesit plannen? Lees dan zeker even deze tips voor een succesvolle housesit!