Als je voor langere tijd op reis gaat, wil je je het liefst zo min mogelijk zorgen hoeven maken om geld. Je wilt leuke dingen kunnen doen, zonder telkens je hand op de knip te moeten houden. Om een lange reis betaalbaar te houden, zorgen veel mensen er daarom voor dat ze onderweg wat geld verdienen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je tien goede manieren.
Uiteraard kun je op reis gaan naar een ver land en vervolgens op locatie simpele baantjes zoeken, zoals werken op een boerderij of in een restaurant. Daarmee kun je inderdaad op reis in je levensonderhoud voorzien, maar er zijn twee grote nadelen: je bent gebonden aan één locatie en je moet vaak een speciaal visum kopen om ook te mogen werken. Daar komen dan nog allerlei mogelijke belastingverplichtingen bij, kortom: een hoop gedoe voor een extra zakcentje.
Daarom wordt het onder reizigers steeds populairder om remote geld te verdienen op reis. Dat betekent dat je online werkt en op die manier geld verdient. Alles wat je dan nodig hebt, is een betrouwbare laptop en een internetverbinding. Het geld dat je verdient, kun je in de meeste gevallen eenvoudig opgeven tijdens je Nederlandse belastingaangifte, dus valt de bureaucratische rompslomp enorm mee.
Lang niet elk werk kun je echter goed remote uitvoeren. Daarnaast: voor veel werk dat wél goed remote kan, zoals video editing, boekhouden of online marketing, heb je een specifieke opleiding of minstens wat werkervaring nodig. Toch zijn er tegenwoordig meer opties voor remote werk dat je zonder scholing of ervaring kunt uitvoeren dan je wellicht denkt. De tien beste hebben we voor je op een rij gezet.
Behoorlijk repetitief en daarom al gauw saai, maar het betaalt de rekeningen: dataverwerking. Je ontvangt datasets uit systeem 1 en voert ze op in systeem 2, zo eenvoudig is het. Je voert strikt genomen werk uit dat de opdrachtgever eigenlijk zou moeten automatiseren, maar dat is om wat voor reden dan ook nog niet gebeurd. Dataverwerking is niet iets wat je uren per dag wilt doen, dus zie het vooral als een reserve-optie voor als andere mogelijkheden op niets uitlopen.
Je bent op reis, dus je komt waarschijnlijk op mooie, bijzondere plaatsen. Als je een beetje een goede camera hebt (nee, niet je iPhone, maar een echte camera) en wat gevoel voor fotografie, kun je overwegen om je mooiste foto’s aan te bieden op een website als Shutterstock. Als andere mensen of bedrijven vervolgens jouw foto’s besluiten te gebruiken, bijvoorbeeld op hun website of in hun nieuwsbrief, krijg je daar telkens een bedrag voor. Het zal je, zeker in het begin, geen grote bedragen opleveren, maar als je elke dag wat foto’s opvoert en er een paar succesnummers tussen zitten, kun je er toch een aardig zakcentje aan overhouden. Bovendien: na dat eenmalige fotograferen en uploaden hoef je er niets meer voor te doen.
Ook als je geen geboren auteur bent, kun je op reis geld verdienen door teksten te schrijven. Dat kan op twee manieren. Ofwel via een platform als Textbroker, waar je bijvoorbeeld productteksten voor webshops kunt schrijven. Je krijgt per woord betaald. Geen vetpot, maar een uurtje per dag kan je toch een paar honderd euro per maand opleveren. Manier twee: je bent op reis, dus je hebt iets om over te schrijven! Start een reisblog of schrijf bestaande reiswebsites aan met de vraag of je betaald voor ze mag bloggen. Geen taalwonder? Geen probleem, vaak heeft een reiswebsite wel een redactie die de taalfoutjes er voor je uithaalt. Het gaat erom dat je iets leuks te vertellen hebt, en aangezien je op wereldreis bent, heb je dat!
Oftewel: user testing. Vrijwel elke professionele app of website wordt eerst uitvoerig getest voordat er iets online wordt gezet. Voor dat testen zijn tientallen, honderden, soms wel duizenden testers nodig. Dat gaat allemaal online en je kunt je er heel gemakkelijk voor aanmelden, bijvoorbeeld via een website als UserTesting.com. Je meldt je aan, kiest een systeem, app of website waarvoor je wilt testen, en het geld verdienen kan beginnen. Let wel op: de verdiensten zijn vaak niet al te hoog, en vaak moet je in het Engels live commentaar geven terwijl je aan het testen bent. Daar moet je dus wel voor open staan en je Engels moet van een redelijk niveau zijn.
Er is in Nederland een dusdanig nijpend personeelstekort dat veel klantenservicewerk volledig online mogelijk wordt gemaakt. Niet alleen de livechat voor bedrijven, maar ook telefonische klantenservice (via internettelefonie). Je kunt bij uitzendbureaus checken of ze klantenservicepersoneel zoeken dat volledig remote in het buitenland kan werken. Let wel op eventueel tijdsverschil, want je zult in veel gevallen beschikbaar moeten zijn tijdens Nederlandse kantooruren!
De traditionele personal assistant wordt langzaamaan verdrongen door de virtual assistant. Dan ben je iemands persoonlijke assistent, maar dan volledig digitaal en op afstand. Je beheert bijvoorbeeld iemands agenda, beantwoordt mails en werkt vergadernotulen uit. Via platforms als UpWork wordt er steeds meer gevraagd naar virtual assistants: misschien zit er een mooie kans tussen.
Ben je een beetje handig met Instagram, Facebook en TikTok? Social media management voor middelgrote bedrijven is nu bij uitstek een baantje dat je prima op afstand kunt uitvoeren. Bij grote bedrijven zijn dit fulltimebanen, maar voor mkb’ers en middelgrote bedrijven komt dit neer op een paar uur per week en kan het prima remote. Je bedenkt uitingen op social media en, belangrijker nog, reageert op alle interactie die zo’n uiting losmaakt. Kan een leuk bijbaantje zijn!
AI-wat? Artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie, ontwikkelt zich momenteel razendsnel. Maar ook AI heeft menselijke sturing nodig. Er worden daarom steeds meer mensen gezocht om AI-robots te verbeteren. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Je kent vast wel die testjes die je soms online moet uitvoeren, zoals: klik alle velden aan waarop een verkeerslicht zichtbaar is. De resultaten van dat soort testjes worden gebruikt om AI-robots intelligenter te maken. Als AI-evaluator beoordeel je het werk van een AI-robot en geef je aan of zo’n robot iets goed, of juist niet goed, heeft begrepen. Een platform waar je dit werk kunt doen, is Appen.
Met de ontwikkeling van voice-to-text zijn ze er steeds minder, maar er is nog steeds vraag naar: transcriptie door mensen. Je krijgt opnames van vergaderingen, gesprekken of interviews en moet ze omzetten naar heldere tekst, zonder euh’s en ah’s. Het is handig als je de Engelse taal een beetje beheerst, want veel van dit werk wordt in het Engels aangeboden, bijvoorbeeld op het platform Flexjobs. Het kan na verloop van tijd wat saai worden, maar er zijn ergere dingen, en je kunt het exact uitvoeren op de momenten dat je er even tijd voor hebt.
Tot slot: steeds meer traditionele banen worden, mede doordat het zo moeilijk is om personeel te vinden, ook 100% remote aangeboden. Neem dus eens contact op met een uitzendbureau en vraag om parttimebanen die je volledig online zou kunnen doen. Je kunt zomaar eens positief verrast worden door wat er allemaal mogelijk is! Enige nadeel: je zit waarschijnlijk aan vaste werktijden gebonden, waar je op reis niet direct op zit te wachten.