Blogopmaak

Is Australië een duur vakantieland? Top 5 budgetslurpers

Martijn & Lynn • 29 november 2023

Australië staat bekend als een duur land om naar op vakantie te gaan. Hoewel Australië in de afgelopen jaren relatief gezien al minder duur is geworden ten opzichte van Nederland dan een paar jaar geleden, is het nog altijd zeker geen goedkoop land. Maar wat maakt Australië nu zo duur als vakantieland? We zetten de vijf grootste budgetslurpers op een rij.

 

Is Australië duur? De meeste mensen denken nog steeds van wel. De aanname dat Australië in alles heel duur is, klopt echter al enige tijd niet meer. Het openbaar vervoer is bijvoorbeeld erg goedkoop in de meeste Australische steden, net als parkeertarieven. Brandstof is bovendien een stuk goedkoper dan in Nederland, en veel openbare voorzieningen (zoals toiletten, barbecues en zelfs douches) kun je gratis gebruiken. Dat Australië duur is, klopt dus lang niet altijd.

 

Budgetslurpers: dit maakt Australië duur als vakantieland

Toch kan een rondreis door Australië al snel in de papieren lopen. Als je naar Australië op vakantie gaat, is het daarom zinvol om je vooraf te verdiepen in de grootste budgetslurpers en manieren om daar toch zoveel mogelijk op te besparen. De vijf grootste kostenposten tijdens je reis door Australië hebben wij alvast voor je op een rij gezet.

 

Budgetslurper 1: Brandstof

Brandstof was toch juist goedkoper in Australië? Strikt genomen klopt dat. Brandstof is gemiddeld zo’n 20 tot 40 procent goedkoper in Australië vergeleken met Nederland. Maar dat is vertekenend, want de afstanden in Australië zijn weer veel groter. De meeste rondreizen die mensen in Australië maken, gaan van de ene grote stad naar de andere. Van Melbourne naar Brisbane, bijvoorbeeld, of van Sydney naar Cairns. Dan heb je het over afstanden van duizenden kilometers. Dan kan de literprijs wel wat lager zijn, maar je hebt dusdanig veel liters brandstof nodig, dat brandstofkosten uiteindelijk alsnog een grote budgetslurper zullen zijn.

 

Budgetslurper 2: Horeca

Naar een restaurant of café gaan voor een hapje en een drankje doe je op vakantie natuurlijk graag, maar in Australië is dat wel een dure hobby. Reken op een glas bier of wijn in een gemiddeld restaurant op zeker 10 dollar per glas (zo’n 6 à 7 euro). Horecabezoek loopt dus flink in de papieren, zeker als je het elke dag moet doen omdat je bijvoorbeeld niet zelf gaat koken tijdens je vakantie. Daar staat tegenover dat er niet van je wordt verwacht dat je fooi geeft in de Australische horeca.

 

Budgetslurper 3: Alcohol (en tabak)

Een biertje in het café is dus nogal prijzig in Australië, maar hoe zit dat eigenlijk in de drankwinkel? Slecht nieuws: ook daar zijn alcoholische dranken een stuk duurder dan in Europa. Voor een krat bier – wat neerkomt op een doos blikken, want Nederlandse kratten kennen ze in Australië niet – betaal je al gauw 50 tot 60 dollar, zo’n 30 tot 40 euro. Andere dranken zijn al net zo duur. Er is één uitzondering: Australische wijnen zijn goedkoop, omdat daar nauwelijks belasting op wordt geheven. Voor vier tot zeven dollar kun je bij de meeste drankwinkels al een prima fles Australische wijn kopen.

 

Budgetslurper 4: Boodschappen in afgelegen gebieden

In grote steden en ontwikkelde gebieden zijn de boodschappen in prijs vergelijkbaar met Nederland. Het grote verschil is dat zodra je in Australië de bewoonde gebieden verlaat, alle prijzen de lucht in schieten. Ga je dus op rondreis door de outback, of ga je de oversteek van Perth naar Adelaide maken, houd er dan rekening mee dat je onderweg overal veel meer voor betaalt. Dat geldt niet alleen voor boodschappen, maar ook bijvoorbeeld voor brandstof. Wil je hierop besparen, zorg dan dat je met een volle tank en veel proviand naar de afgelegen gebieden vertrekt.

 

Budgetslurper 5: Tours

De meeste bezienswaardigheden in de natuur kun je in Australië gratis bezoeken, of na aanschaf van een National Park Pass (in elke staat werkt het net iets anders). Tegelijkertijd zijn er tal van touroperators die betaalde uitjes naar dit soort natuurgebieden organiseren. Die tours zijn vaak behoorlijk duur, terwijl je ook gewoon op eigen gelegenheid naar het desbetreffende gebied kunt afreizen. Kamperen op mooie locaties in Australië is goedkoop en kan op heel veel plekken zelfs gratis. Op die manier hoeft een reis langs verschillende National Parks helemaal niet duur te zijn, terwijl je er een vermogen aan kwijt zou zijn als je allemaal betaalde tours zou boeken. Houd wel rekening met je vervoersmiddel en de kwaliteit van de wegen: niet elke bestemming kun je zonder 4WD-voertuig bereiken, en soms zijn onverharde wegen erg slecht of zelfs onbegaanbaar. Heb je geen 4WD en wil je wel naar een bestemming die je met een reguliere auto niet kunt bereiken, dan zul je toch een tour moeten boeken (of een 4WD moeten huren, wat ook een lieve duit kost).

 

Lees hier verder als je benieuwd bent hoeveel een rondreis door Australië zoal kost.


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: