Blogopmaak

Drie manieren om gratis te overnachten in Australië

Martijn & Lynn • jan 19, 2023

Australië is geen goedkoop land om in rond te reizen. Boodschappen zijn er duur, afstanden groot en ook de horeca is behoorlijk aan de prijs. Accommodatie is voor veel reizigers één van hun grootste kostenposten in Australië, terwijl dat helemaal niet nodig is. Wie een beetje creatief is, kan namelijk vrijwel continu geheel gratis overnachten. In deze blog lees je over drie manieren waarop dat kan!

 

Van hostel naar hostel of van camping naar camping hoppen is een eenvoudige manier om door (een deel van) Australië te reizen, maar de kosten voor accommodatie lopen op die manier behoorlijk op. Op populaire locaties kosten campings al gauw meer dan dertig dollar per nacht, met uitschieters naar vijftig dollar of zelfs nog meer. Hostels kosten vaak hetzelfde, maar dan per persoon. Dat betekent dat als je met z’n tweeën reist, de accommodatiekosten soms dubbel zo hard gaan. Om over hotelkamers nog maar te zwijgen.


Gratis overnachten kan eenvoudig!



Nu klinken bedragen als dertig of vijftig dollar wellicht nog niet zo schrikbarend, maar als je je bedenkt dat veel backpackers of andere reizigers soms wel maanden achtereen op reis zijn, leidt dat wel tot enorme kostenposten van duizenden dollars. Accommodatie is dus, kortom, een kostenpost waar je flink op kunt besparen. Dan moet je echter wel weten hoe je dat doet. Hieronder lees je drie eenvoudige manieren om gratis te overnachten!

 

Manier 1: Aussie House Sitters

 

In Nederland kennen we het niet echt, maar in Australië is het een ding: op andermans huis passen terwijl de bewoners op vakantie of anderszins op reis gaan. Vaak word je gevraagd om de huisdieren te verzorgen, het gras te maaien en de plantjes water te geven. In ruil daarvoor verblijf je geheel kosteloos in het desbetreffende huis!


Er zijn verschillende websites waarop huizenbezitters en huisoppassen elkaar kunnen vinden. Wij gebruiken Aussie House Sitters. Op het moment van schrijven betaal je jaarlijks 89 Australische dollar (zo’n 57 euro) om lid te zijn, maar daarna is het gebruik geheel kosteloos. Die aanmeldkosten heb je dus na je eerste house sit job al terugverdiend. Met deze aanmeldcode kun je bovendien tien dollar korting krijgen (en ons ook tien dollar korting geven: thnx!): 4P5YGX.


Op de site vind je alle huizen waarvoor een oppas wordt gezocht en de data waar het om gaat. Vervolgens kun je contact leggen met de huiseigenaren en jezelf voorstellen. Sommige house sits worden al maanden van tevoren vastgelegd, dus als je wilt, kun je proberen om een hele rondreis door Australië te plannen met op allerlei verschillende locaties house sit jobs.

 

Voordelen:

-       Je hebt een compleet huis of appartement tot je beschikking

-       Je mag soms zelfs de auto van de huiseigenaar gebruiken

-       Je kunt gratis accommodatie vinden op plekken die normaal erg duur zijn, zoals Melbourne of Sydney


Nadelen:

-       Er zijn vaak huisdieren te verzorgen, waardoor je niet zomaar hele dagen kunt wegblijven

-       Je bent gebonden aan de gevraagde data en locaties, dus je kunt niet zelf bepalen wanneer je verder reist

-       De huiseigenaar zit nergens aan vast. Als hij een dag van tevoren afbelt, heb je dat dus te accepteren

 

Manier 2: Gratis campings

 

Betaalde campings hebben vaak alle faciliteiten die je je kunt wensen (zoals elektriciteit, een campingkeuken en schone toiletten en douches), maar als je ook wel een paar nachtjes zonder die faciliteiten kunt, zijn er tal van gratis campings in Australië waar je kunt overnachten. Behalve in grote steden vind je ze eigenlijk overal. In sommige gevallen zijn het veredelde parkeerplaatsen langs de snelweg met alleen een toilet, maar sommige gratis campings zijn schitterende locaties in de natuur met drinkwater, douches en gratis elektrische barbecues om te gebruiken. Wie dat allemaal betaalt? De Australische gemeenten! Lokale voorzieningen zijn bizar goed in Australië, vergeleken met... eigenlijk de rest van de wereld.


Gratis campings vind je eenvoudig via WikiCamps, een betaalde app voor op je telefoon. Hij kost eenmalig een paar euro, maar dat verdien je halverwege je eerste avond op een gratis camping al terug. Je kunt exact filteren op wat voor soort camping je zoekt (gratis dus, maar je kunt ook zoeken op bijvoorbeeld de aanwezigheid van toiletten, douches of drinkwater) en de app werkt ook als je even offline bent. Dat komt nogal eens voor buiten de bewoonde wereld, namelijk.


Let wel op de regels en voorwaarden als je een gratis camping gaat bezoeken. Soms moet je telefonisch aan de gemeente doorgeven dat je gaat overnachten en moet je je nummerplaat doorgeven. Je mag vaak ook maar maximaal twee of drie nachten achter elkaar op zo’n camping staan. In sommige gevallen mag je er bovendien alleen staan als je zelfvoorzienend bent (dus een eigen toilet en drinkwater hebt) en vaak zijn er ook regels rondom type voertuigen die welkom zijn. Het laatste wat je wilt is door een politieagent worden weggestuurd!

 

Voordelen:

-       Gratis campings zijn doodeenvoudig te vinden via WikiCamps

-       Ze zijn eigenlijk overal in het land te vinden

-       Vaak vind je op deze manier de mooiste plekjes, waar je niet schouder aan schouder op de camping staat!


Nadelen:

-       Er zijn vaak geen gratis campings bij grote steden, zoals Sydney en Melbourne

-       De voorzieningen zijn vaak beperkter dan op betaalde campings, zo heb je bijna nergens elektriciteit of een douche

-       Je mag vaak maar een beperkt aantal nachten (vaak twee of drie) gebruik maken van een camping, om permanente bewoning te voorkomen

 

Manier 3: Couchsurfing

 

Veel Australiërs reizen zelf vaak rond en weten hoe fijn het is om dan kosteloos ergens te kunnen logeren. Couchsurfing is dan ook populair in Australië. Met de Couchsurfing-app leg je eenvoudig contact met Australiërs die het leuk vinden om één of meerdere nachten gratis onderdak te bieden aan toeristen en reizigers. Op het moment van schrijven kost een abonnement op Couchsurfing 14,29 Amerikaanse dollar per jaar (zo’n 14 euro), of 2,39 dollar per maand.


Couchsurfing is een wereldwijde app, dus als je eenmaal lid bent, kun je het platform ook in andere landen gebruiken. Naast het scoren van gratis overnachtingsplekken is het ook een mooie manier om de lokale bevolking te leren kennen. Het is wel gebruikelijk om, als je bij iemand logeert, een aardigheidje mee te nemen of bijvoorbeeld het avondeten te verzorgen. Het is dus soms even werk, maar wel vaak veel leuker dan op een saaie hotelkamer!

 

Voordelen:

-       Je leert de lokale bevolking kennen

-       Je gastheer of -vrouw is soms bereid om je een rondleiding door de omgeving of een lift te geven

-       Als je in je eentje reist, is dit een mooie manier om niet elke avond alleen te zijn

 

Nadelen:

-       Je hebt weinig privacy, want je bent bij iemand thuis

-       Soms slaap je letterlijk op de bank, want je weet van tevoren niet precies waar je terechtkomt

-       Het kan voorkomen dat je geen klik hebt met je gastheer of -vrouw


door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: