Australië staat bekend als een duur land. Die reputatie zorgt ervoor dat toeristen soms wel drie keer nadenken voordat ze een vakantie naar Australië boeken. Dat zou immers behoorlijk in de papieren lopen! Maar klopt het wel? Is Australië duur? En waar zit ‘m dat dan in? Of zijn sommige dingen in Australië juist ook veel goedkoper dan in Nederland? In deze blog lees je tien opvallende prijsverschillen tussen Australië en Nederland.
Op reis of op vakantie wil je niet altijd op je geld of je budget moeten letten. Uiteraard wil je niet lukraak je geld uitgeven, maar soms kosten dingen nu eenmaal wat ze kosten. Je kunt wereldsteden als New York of Rome niet bezoeken als je niet bereid bent de hoge prijzen te betalen die diensten en goederen in zulke steden kosten.
Toch zijn verwachte kosten voor veel mensen belangrijk bij het plannen van hun reis of vakantie. Je hebt nu eenmaal geen eindeloos budget, dus is het soms aanlokkelijker om een budgetvakantie naar Oost-Europa te boeken dan een dure vliegreis naar een ver land te ondernemen. Australië is een land dat door veel mensen wordt gemeden als ze geen al te ruim budget hebben voor hun reis. Maar in hoeverre is dat terecht? Is Australië wel echt zo’n duur land?
De realiteit is dat de aanname dat Australië in alles heel duur is, lang niet altijd meer klopt. Tot een paar jaar geleden was dat wellicht wel zo, maar sinds de inflatie in Europa veel harder heeft toegeslagen dan in Australië, zijn veel prijsverschillen kleiner geworden of juist in het voordeel van Australië gekanteld. We hebben de tien meest opvallende prijsverschillen tussen Australië en Nederland voor je op een rij gezet.
Voor het gemak hebben we alle prijzen hieronder omgerekend van Australische dollars naar euro’s, tegen de actuele wisselkoers van zo’n 1,65 Australische dollar per euro.
1: Drankjes in de horeca
Het is doodnormaal om in de Australische horeca tussen de 7 en 9 euro voor een glas bier of wijn te betalen. Veel cafés en pubs hebben een happy hour, vaak laat in de middag. Dan is de drank iets goedkoper, maar betaal je alsnog 5 tot 8 euro voor een glas bier of wijn. Daar staat wel tegenover dat je, zonder te vragen, tijdens je restaurantbezoek kosteloos een fles water op tafel krijgt. Veel Australiërs houden het tijdens een etentje in een restaurant dan ook bij één of twee drankjes.
2: Uurloon van monteurs en andere vaklui
Vakmensen inhuren in Australië is peperduur. Het uurloon ligt veel hoger dan in Nederland. Een gemiddelde automonteur vraagt 70 tot 90 euro per uur. Voor academisch geschoold werk, zoals advocaten of accountants, betaal je nog veel meer. Het is één van de redenen dat het zinvol is om bijvoorbeeld kleine autoreparaties zelf te kunnen uitvoeren als je voor langere tijd in Australië verblijft. Als je overal professionals voor moet inhuren, gaat dat je een hoop geld kosten. Daar staat tegenover dat het voor backpackers juist lucratief is om in Australië aan de slag te gaan. Het minimumloon ligt er tussen de 15 en 20 euro per uur, ook voor ongeschoold werk, en in veel gevallen krijg je meer betaald.
3: Transactie- en verzendkosten
In Nederland vinden we het doodnormaal om geen extra toeslagen te betalen bij het pinnen in winkels en om gratis verzending te krijgen in webwinkels, maar dat ligt in Australië wel wat anders. Veel winkels vragen toeslagen tot wel 2 procent als je met een debit- of creditcard afrekent en verzendkosten zijn, vanwege de enorme afstanden in het land, vaak hoog. Wil je iets kleins kopen bij een webwinkel die aan de andere kant van het land is gevestigd, houd dan (naast de levertijd van enkele weken) rekening met minimaal 10 euro verzendkosten.
4: Alcohol en sigaretten
Australische wijn, die dus niet geïmporteerd hoeft te worden, is goedkoop, maar alle andere alcoholische drank in Australië is erg duur. Een kratje bier kost bijvoorbeeld 30 tot 45 euro, afhankelijk van het alcoholpercentage en het merk. Buitenlandse wijnen kosten al gauw meer dan 15 euro per fles. En als je rookt, zul je Australië al helemaal niet grappig vinden. Een pakje sigaretten kost gemiddeld zo’n 35 euro en de belastingen worden elk jaar verhoogd. Je ziet in Australië, mede daardoor, ook nauwelijks mensen roken.
5: Tandarts
Australië heeft de beste gezondheidszorg ter wereld, maar daar hangt een prijskaartje aan. Omdat vrijwel alle Australiërs gebruik kunnen maken van Medicare (een soort collectieve ziektekostenverzekering), merken ze daar niet zoveel van – tenzij ze privéklinieken willen kunnen bezoeken, waarvoor een extra verzekering nodig is. Als buitenlandse bezoeker kun je vaak ook gratis gebruik maken van Medicare – lees hier hoe. Tandartskosten vallen echter buiten Medicare en zul je zelf moeten betalen. Een heel eenvoudige controle bij de tandarts kost zomaar 80 tot 100 euro. Moet er echt iets gebeuren, reken dan op een veelvoud van dat bedrag.
1: Brandstof
De brandstofprijzen in Australië zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, tot zo’n 1 tot anderhalve euro per liter diesel of benzine. In Australië vinden ze dat belachelijk hoge prijzen, tot ze horen dat we in Nederland tegenwoordig minimaal twee euro per liter betalen, en vaak nog meer. Hoewel brandstof hier dus een stuk goedkoper is, zijn de afstanden enorm – ritjes van een paar honderd kilometer zijn doodnormaal. Uiteindelijk lopen je brandstofkosten tijdens een roadtrip dus alsnog op.
2: Openbare voorzieningen
Overal in het land, in elk dorpje en elke wijk, zijn wel gratis voorzieningen voor reizigers te vinden. Denk aan picknickplekken, gratis elektrische barbecues, openbare toiletten (netjes én kosteloos) en in heel veel gevallen zelfs gratis warme douches. Er zijn allerlei apps waarmee je makkelijk kunt opzoeken waar dit soort gratis voorzieningen zijn te vinden. Ook de meeste natuurgebieden, stranden en andere mooie plekken kun je gratis of tegen hele schappelijke prijzen bezoeken. Leven van openbare voorzieningen is in Australië dan ook een stuk goedkoper dan in Europa.
3: Parkeren
Een dagje parkeren in steden als Londen, Amsterdam of Parijs? Dat kost je tegenwoordig minimaal 40 euro en vaak nog veel meer dan dat. In Australië liggen die prijzen wel echt wat lager. Ook in grote steden als Perth, Adelaide en Brisbane kun je vaak voor 10 tot 20 euro per dag je auto wel kwijt. Er zijn veel parkeergarages, betalen gaat eenvoudig via bijbehorende apps en je kunt in zo’n app vaak ook snel opzoeken waar je het goedkoopst kunt parkeren.
4: Openbaar vervoer
Dat parkeren goedkoop is, betekent niet dat je altijd maar de auto moet pakken. Het openbaar vervoer in Australië is namelijk ook zeker niet duur. Vergeleken met landen als de Verenigde Staten heeft Australië een prima OV-netwerk, met veel regionale buslijnen. Vooral aan de oostkust kun je relatief eenvoudig met de trein reizen. En tussen verschillende staten vlieg je voor schappelijke tarieven heen en weer. In de centra van steden als Sydney en Melbourne rijden bussen en metro’s, waar je vaak maar 1 of 2 euro voor betaalt. In veel steden, zoals onder andere Perth, zijn een hoop buslijnen zelfs gratis voor iedereen. En in Brisbane kun je gratis gebruik maken van ferry’s. Kortom: geen NS-tarieven in Australië.
5: Autobezit
Net als in Nederland betaal je in Australië ook wegenbelasting voor je auto (‘rego’ genoemd) en is het verplicht om een verzekering af te sluiten (CTP insurance – dekt alleen medische kosten voor anderen als je een ongeluk veroorzaakt). Afhankelijk van het type auto kost je dat jaarlijks zo’n 500 tot 700 euro, waarmee autobezit in Australiër fors goedkoper is dan in Nederland. Er is ook geen raar systeem waarbij het gewicht van je auto van invloed is op hoeveel belasting je moet betalen. Heb je in Australië een auto nodig, bijvoorbeeld om naar je werk te kunnen gaan, dan doet dat financieel dus een stuk minder pijn dan in Nederland.
Is Australië, alles bij elkaar opgeteld, nu duur of goedkoop? Als vakantieland zijn er zeker goedkopere alternatieven, maar Australië is uiteindelijk niet echt duurder dan Nederland. Er zijn kleine prijsverschillen in de supermarkt, vooral als het om geïmporteerde goederen gaat, maar daar staan ook weer artikelen tegenover die een stuk goedkoper zijn.
Ga je binnenkort naar Australië en wil je je reis zo betaalbaar mogelijk houden? Gebruik dan sowieso Wise (voorheen TravelWise) om je euro's om te wisselen in dollars. Dat scheelt je alvast honderden euro's aan transactiekosten, commissies of andere onnodige kosten. Lees hier waarom Wise een aantrekkelijke keuze is en gebruik deze link om een account aan te maken, dan betaal je over de eerste duizend euro die je omwisselt helemaal geen transactiekosten.
Al met al is de aanname dat Australië heel duur is, behoorlijk achterhaald. Pak je het een beetje slim aan, dan ben je tijdens je reis in Australië zelfs goedkoper uit dan je in Nederland was geweest.