Ga je binnenkort Australië bezoeken? Dan vraag je je mogelijk af of het gebruikelijk is om daar fooi te geven, bijvoorbeeld in restaurants. In Amerika is fooi geven sociaal verplicht, maar hoe zit dat in Australië? In dit artikel lees je alles rondom fooien in Australië.
Australië heeft geen tipping culture. Het is dus absoluut niet gebruikelijk om fooi te geven in restaurants, in de kapsalon of aan koeriers van bezorgmaaltijden. Sterker nog: Australiërs hebben er een hekel aan dat het in een land als de Verenigde Staten wel moet, en noemen het regelmatig als één van de grootste minpunten van vakanties in zo’n land. Dat betekent niet dat fooi geven in Australië niet mag, maar het wordt absoluut niet van je verwacht.
In Australië heb je grofweg twee typen eetgelegenheden (afgezien van fastfoodrestaurants):
Of fooi geven überhaupt een optie is, hangt af van in welk type eetgelegenheid je bent.
Ga je iets eten en/of drinken in een pub, dan bestel je altijd aan de bar. Er zijn vaak twee aparte bars in zo’n pub: eentje om eten te bestellen, en eentje om drankjes te bestellen. In beide gevallen reken je direct aan de bar af. Je drankjes krijg je uiteraard direct mee. Bestel je eten, dan wordt dat naar je tafel gebracht. Soms krijg je een apparaatje mee dat begint te trillen en piepen zodra je eten klaar is; je kunt het dan zelf afhalen aan de bar.
In een pub is het gebruikelijk om met je bankpas te betalen (cash is echt een uitzondering) en zou het raar zijn om fooi te geven. Het totaalbedrag van je bestelling verschijnt gewoon op de pinterminal en je kunt betalen. In veel gevallen zal het personeel niet eens een optie hebben om fooi toe te voegen aan de rekening. Cash fooi geven, zou hier zeer ongebruikelijk zijn.
De tegenhanger van de pub is het traditionele restaurant. Je wordt hier na binnenkomst naar je tafel begeleid en krijgt bediening aan tafel. Je moet, net als in Europa, vragen om de bon betaalt dus achteraf, vaak aan de bar. Ook in restaurants is het gebruikelijk om met je bankpas te betalen en gaat men er eigenlijk niet van uit dat je fooi geeft. Je kunt eventueel het bedrag naar boven afronden, of wat extra’s geven als je cash betaalt, maar ook in restaurants wordt het zeker niet van je verwacht.
In de meeste eetgelegenheden in Australië is het gebruikelijk om met je bankpas te betalen en niet cash. Er zijn zelfs steeds meer pubs en restaurants die geen cash meer accepteren. Betalen met je bankpas is er nog meer ingeburgerd dan in Nederland.
Ga je tijdelijk naar Australië, los dit dan niet op door overal je Nederlandse creditcard voor te gebruiken. Je betaalt dan hoge kosten voor het omwisselen van je euro’s voor Australische dollars. Maak in plaats daarvan een account aan bij Wise, een soort online bank. Je kunt daar een digitale of een fysieke Visa-betaalkaart aanmaken. De digitale kun je gebruiken in combinatie met Apple Pay of Google Pay; je kunt dan in restaurants dus met je telefoon betalen. Vraag je een fysieke Wise-pas aan, dan kun je hiermee betalen net als met elke andere bankpas.
Het voordeel van Wise is dat je er gratis euro’s op kunt storten en vervolgens in Australische dollars (of welke munteenheid dan ook) kunt afrekenen zonder hoge provisie of andere kosten te hoeven betalen. De wisselkoersen die Wise gebruikt, zijn ook uitstekend. Op een lange vakantie kan je dit honderden euro’s schelen. Maak je je Wise-account aan via deze link, dan betaal je over de eerste duizend euro zelfs helemaal geen transactiekosten.
Wil je meer weten over Wise en hoe het precies werkt, lees dan deze blog.
Tot slot: waarom is fooien zo ongebruikelijk in Australië? Heel simpel: personeel in Australië krijgt goed betaald, ook in de horeca. Het minimumloon in Australië ligt, afhankelijk van de staat waar je bent, zo rond de 25 dollar per uur (zo’n 17 euro). Ervaren personeel krijgt doorgaans nog meer. Daarom is het helemaal niet nodig om als gast het salaris van het horecapersoneel nog extra aan te vullen. Australiërs doen het zelf niet, dus voel je als toerist ook zeker niet geroepen om fooi te geven.