Als je al eens in Australië bent geweest, heb je er waarschijnlijk wel één gezien: een big thing. Overal door het land staan uitvergrotingen van allerlei objecten, dieren en vruchten, zoals een banaan, een krab en een bijl. Maar wat zijn deze ‘big things’ nu precies, waarom staan ze overal en wat maakt ze zo populair?
The Big Bicycle. The Big Golden Guitar. The Big Prawn. The Big Mango. The Big Pineapple. De lijst met grote dingen in Australië lijkt wel eindeloos. Ze staan overal door het land: van grote steden tot de meest afgelegen plekken midden in de outback, en van de oostkust tot de westkust. Zelfs op Tasmanië kun je tal van ‘big things’ vinden. In totaal zijn er meer dan 600 ‘big things’ door heel Australië. De kans is dus groter dat je ze als toerist wel tegenkomt, dan dat je ze niet tegenkomt.
Voor buitenlanders zijn deze grote bouwwerken soms een raadsel. Waarom staan ze overal en wat hebben ze te betekenen? Tijdens onze rondreis door Australië hebben we tientallen ‘big things’ opgezocht in alle uithoeken van het land. Mocht je zelf een rondreis door Australië gaan maken, dan is het een leuke bezigheid om alle ‘big things’ te bezoeken die op je route liggen. Maar wat zijn het eigenlijk precies?
Heel simpel: de ‘big things’ zijn toeristische trekpleisters. Het allereerste ‘big thing’ was de Big Banana in het stadje Coffs Harbour in New South Wales. Deze grote banaan fungeerde als promotiemiddel voor een lokale bananenverkoper. Het idee was dat mensen vanaf de snelweg een grote banaan zouden zien staan, die wilden bekijken of fotograferen, en tijdens hun pauze dan ook maar een aankoop zouden doen bij de bananenhandelaar.
The Big Banana werd in 1964 geplaatst en sindsdien zijn de ‘big things’ uitgegroeid tot een nationale ‘running gag’. De Big Banana staat nog, maar is geen echt reclamemiddel meer. Hij staat nog wel altijd symbool voor de regio rondom Coffs Harbour, waar veel bananen worden verbouwd.
Dat brengt ons direct bij de reden waarom er nog altijd ‘big things’ worden gebouwd en geplaatst. Omdat ze zo goed zichtbaar zijn vanaf de weg, werken ze goed als herkenbaar symbool van een stad of regio. Vissersdorpjes plaatsen een grote garnaal, agrarische regio’s een grote koe en een stadje met een bekende bierbrouwerij een groot bierblik. De ‘big things’ werken, want veel toeristen vinden het leuk om met zoveel mogelijk bouwwerken op de foto te gaan en dus brengt het toerisme naar plaatsen waar anders niemand zou komen.
Dat is ook de reden dat ze relatief vaak op afgelegen plekken in kleine stadjes of dorpjes staan. Een ‘big thing’ is redelijk snel geplaatst, trekt de aandacht, doet het goed op Google Maps en is voor Australiërs direct herkenbaar, omdat ‘big things’ nu eenmaal een bekend fenomeen zijn.
Maar waarom is het eigenlijk zo’n bekend fenomeen? Wat maakt de ‘big things’ nu zo populair? In feite is de populariteit van de ‘big things’ niets meer dan een enigszins uit de hand gelopen geintje. Na het succes van The Big Banana plaatsten enkele andere Australische stadjes ook een ‘big thing’, als knipoog naar Coffs Harbour. Dat het uiteindelijk zou leiden tot honderden ‘big things’ en hordes toeristen die er een sport van maken om met zoveel mogelijk van die bouwwerken op de foto te gaan, had niemand kunnen voorzien.
Maar de ‘big things’ zijn niet alleen maar lollig en doelloos. Vaak representeren ze wel degelijk een stukje geschiedenis of cultuur van een stad of regio. Bij veel ‘big things’ staan informatieborden waarop je kunt lezen over de achtergrond van het bouwwerken en de reden waarom het is geplaatst. Zo leer je bij The Big Miner alles over de mijnbouw in en rondom het mijnstadje Coober Pedy. En The Big Golden Guitar staat naast een museum waar je alles kunt leren over de muziekgeschiedenis van het stadje Tamworth. Zo hebben de meeste ‘big things’ een eigen verhaal en zijn ze aanleiding om meer te weten te komen over de streek.
Ben je benieuwd welke ‘big things’ er zoal zijn en waar ze staan? Op deze lijst vind je er een hoop!