Blogopmaak

Zorgverzekering en ziektekosten op reis: dit is hoe het zit

Martijn & Lynn • dec 10, 2023

Ga je op vakantie of misschien wel voor langere tijd op reis in het buitenland? Dan wil je natuurlijk wel dat eventuele zorgkosten in het buitenland goed verzekerd zijn. In dit artikel lees je alles over je ziektekostenverzekering in het buitenland, waar je op moet letten en wat je moet regelen.

 

Zorgkosten zijn in sommige landen torenhoog. Krijg je op vakantie in de Verenigde Staten een ongeluk, word je per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en moet je daar geopereerd worden? Dan kan dat zomaar tienduizenden dollars kosten. Geen probleem als je goed verzekerd bent, maar als je geen degelijke ziektekostenverzekering hebt afgesloten, moet je die rekening toch echt zelf gaan betalen. Daarom is het belangrijk om je ziektekosten op reis van tevoren goed af te dekken.

 

Ziektekosten op reis: Nederlandse zorgverzekering in principe wereldwijd geldig

In principe is je Nederlandse zorgverzekering wereldwijd geldig, en wel voor alle reizen korter dan één jaar. Dat houdt in dat je ook op vakantie of op buitenlandreis verzekerd bent met je reguliere zorgverzekering zoals die in Nederland verplicht is om te hebben. Daar zitten echter wel wat haken en ogen aan.

 

Zo vergoedt de Nederlandse zorgverzekering, als je verder geen aanvullende verzekeringen afsluit, alleen kosten die een Nederlandse zorgaanbieder zou mogen rekenen voor de behandeling die je in het buitenland hebt ondergaan. Voor een ambulanceritje in Nederland wordt enkele honderden euro’s gerekend, maar in de VS al gauw vijfduizend dollar. Dat verschil moet je dan dus alsnog zelf ophoesten.

 

Daarnaast kan het zijn dat je in het buitenland met aanvullende zorgkosten wordt geconfronteerd als er iets gebeurt. Repatriëring bijvoorbeeld: terugkeren naar Nederland als je onderweg ernstig ziek bent geworden of een ongeluk gehad hebt. In Nederland zou je zulke kosten niet hebben, dus zijn ze ook niet verzekerd onder je reguliere zorgverzekering.

 

Medische kosten dekken via reisverzekering

De meeste mensen vinden de reguliere dekking vanuit de zorgverzekering onvoldoende voor tijdens vakantie of op reis. Mede doordat je niet weet hoeveel medische behandelingen in het buitenland kosten, is het aan te bevelen om een extra ziektekostendekking voor het buitenland af te sluiten. Dat kan via reisverzekeringen. Voor een paar euro per dag ben je dan vaak volledig verzekerd voor alle ziektekosten die je tijdens je reis of vakantie maakt. Ook hier zitten echter haken en ogen aan.

 

Zo worden alleen behandelingen vergoed die echt niet kunnen wachten tot terugkeer naar Nederland. Dat is soms vervelend, bijvoorbeeld als je een half jaar op rondreis gaat. Dan heb je helemaal geen zin om met die zere knie te blijven rondlopen; je wilt het gewoon opgelost hebben. Maar het is altijd maar de vraag of de verzekering dat ziet als een behandeling die echt niet kon wachten.

 

Let daarnaast op dat je, net als bij je Nederlandse zorgverzekering, vaak een eigen risico hebt. Dat betekent dat je niet alle kosten van medische behandelingen vergoed krijgt, maar het eerste deel zelf betaalt. Hoe hoog je eigen risico is, hangt af van je verzekeraar en de voorwaarden die je afspreekt.

 

Tot slot geldt een reisverzekering altijd maar voor een beperkte periode per jaar. Vaak is dat maximaal drie of zes maanden per kalenderjaar. Ga je langer op reis, dan kun je je dus niet voor je volledige reis verzekeren tegen medische kosten.

 

Zorg in verdragslanden

Het is altijd een goed idee om, voordat je allerlei verzekeringen afsluit, te checken of jouw vakantieland een land is waarmee Nederland een zorgverdrag heeft afgesloten. Daarvoor gebruik je de lijst met zogeheten verdragslanden. Met deze landen heeft Nederland afgesproken dat Nederlandse staatsburgers daar altijd kosteloos recht hebben op zorg die in dat land in het basispakket zit. Wat daar exact onder valt, verschilt dus weer per land. Het gaat sowieso om de gehele EU, aangevuld met enkele andere Europese landen (waaronder Engeland en Zwitserland) en een klein aantal landen buiten Europa (waaronder Marokko en Tunesië).

 

Twee landen die niet op deze lijst staan, omdat ze formeel geen verdragslanden zijn, maar waar je als Nederlander die er tijdelijk verblijft wel recht hebt op gratis zorg, zijn Argentinië en Australië. In Australië heb je bijvoorbeeld, zolang je in Nederland verzekerd bent, recht op gratis Medicare. Je moet dat wel zelf aanvragen.

 

Langer dan een jaar naar het buitenland

Ga je langer dan een jaar naar het buitenland? Dat verandert de zaken aanzienlijk. Je moet je dan niet alleen uitschrijven uit Nederland, maar hebt bij de meeste Nederlandse verzekeringen ook geen mogelijkheid om je te verzekeren. Het is dan een optie om in het land waar je verblijft een ziektekostenverzekering af te sluiten. Ga je in dat land voor een werkgever aan de slag, dan moet die vaak de verzekering voor je regelen.

 

Zorg hoe dan ook dat je nooit onverzekerd rondloopt in het buitenland. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, en de kosten kunnen gigantisch zijn als je niet of slecht verzekerd bent. Lees je dus van tevoren goed in, zorg voor goede dekking, en neem natuurlijk ook een reisapotheekje en een EHBO-set mee op reis!


door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: