Blogopmaak

Checklist reisapotheek: welke medicijnen neem ik mee op reis?

Martijn & Lynn • dec 07, 2023

Diarreeremmers, pleisters, insectenspray en een tekentang. Welke medicijnen en gezondheidsartikelen mogen op reis echt niet ontbreken? Hier vind je de ultieme checklist voor jouw reisapotheek zodat jij geen belangrijke medicijnen op reis vergeet!

 

Als je op reis of vakantie gaat, ben je druk met van alles inpakken: kleding die past bij het weer, je onmisbare reisgadgets en natuurlijk leuke reisspellen voor onderweg. De reisapotheek wordt echter nogal eens vergeten, terwijl die eigenlijk net zo belangrijk is, of misschien nog wel belangrijker. Omdat de inhoud van de reisapotheek voor iedereen anders is, is het belangrijk om hier voor de reis goed bij stil te staan. Afhankelijk van de reisduur en reisbestemming kun je aan de hand van deze checklist bepalen welke medicijnen op reis jij wel of niet nodig hebt. Vertrek veilig op reis!  


Checklist reisapotheek voor al je medicijnen op reis

 

1: Persoonlijke medicijnen

Een open deur, maar je persoonlijke medicijnen mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens je reis. Zorg dat je genoeg meeneemt, zodat je op reis niet zonder je medicijnen komt te zitten. Daarmee kun je een bezoekje aan de lokale apotheek voorkomen. Geef bij je huisarts aan dat je op reis gaat en graag wat extra voorraad mee wilt nemen. Neem altijd wat reserve mee, zodat je ook bij vertraging niet zonder je medicijnen komt te zitten.  

 

Neem een Engelstalige medische verklaring of Schengenverklaring mee van je medicijnen. Daarmee voorkom je gedoe bij de douane. Welke verklaring je precies nodig hebt, hangt af van je reisbestemming. Deze verklaring kun je opvragen bij je lokale apotheek in Nederland of CAK, afhankelijk van het type verklaring dat je nodig hebt. Vooral als het gaat om medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen zoals Ritalin, medicinale cannabis en/of slaap- en kalmeringsmiddelen, is een verklaring zelfs verplicht.

 

Daarnaast is het aan te raden om van jouw persoonlijke medicatie een (digitaal) medicijnenpaspoort mee te nemen. Zo’n paspoort geeft aan welke medicijnen je precies gebruikt en is handig als je in het buitenland toch onverwacht een arts of apotheek moet bezoeken.

 

2: Insectwerendmiddel met DEET.

Een insectwerendmiddel met DEET mag niet ontbreken als je reist naar bijvoorbeeld tropisch gebied. Gebruik dit middel om zoveel mogelijk insectenbeten van muggen, teken, vlooien en mijten te voorkomen.

 

Gebruik je liever geen DEET? Dan zijn er alternatieve insectwerende middelen, zoals deze spray waarbij Icaridin de werkzame stof is.

 

3: Middel tegen maag- en darmklachten (O.R.S.)

ORS zou standaard in ieders reisapotheek moeten zitten. Het is een mengsel van zouten en suikers, en is effectief tegen uitdroging en allerlei maag- en darmklachten. Veel mensen krijgen hier, doordat ze op vakantie ineens hun voedingspatroon aanpassen, last van. Neem dus ORS mee!

 

3: Pijnstillers

Paracetamol en/of ibuprofen heeft iedereen wel thuis liggen, maar wordt toch vaak vergeten. Vergeet deze pijnstillers niet op vakantie, want ze kunnen goed van pas komen als je hoofdpijn, een kater of last van spierpijn hebt.

 

4: Koortsthermometer

Voel je je niet zo lekker of voelt je voorhoofd warm aan? Dan is het handig om te kunnen meten of je koorts hebt, omdat dit veel zegt over de algehele toestand van je lichaam. Vooral als je in malaria-gebied zit wil je met verhoging direct een arts opzoeken. Vergeet een koortsthermometer dus niet!

 

5: Pleisters, veiligheidsspelden, kompressen, verbanden en gaasjes

Pleisters, gaasjes, veiligheidsspelden en verbanden: je kunt ze maar beter bij je hebben. Geen zin om alles bij elkaar te zoeken? Je hebt allerlei kleine, compacte EHBO-kits speciaal voor op reis.

 

6: Tekentang

Een onbehandelde tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme. Ga je de natuur in? Zorg dan dat je een tekentang meeneemt in jouw reisapotheek, zodat je een eventuele teek direct en op een goede manier kunt verwijderen.

 

7: Pincet

Een pincet is niet alleen handig om je wenkbrauwen bij te werken, maar nog veel handiger voor splinters! Een splinter hebben en die niet kunnen verwijderen, kan erg vervelend zijn. Dit zijn van die items waarvan je jezelf, als je ze nodig hebt, dankbaar bent als je ze hebt meegenomen.

 

8: Pilletjes tegen reisziekte

Heb je last van zeeziekte of wagenziekte, dan kun je bij je drogist een middeltje halen tegen deze vormen van reisziekte. Volg altijd de bijsluiter en houd er rekening mee dat je wat suffer kan worden.

 

9: Diarreeremmers

Een lifesaver: diarreeremmers. Niets is zo vervelend als de hele dag last hebben van diarree en meer tijd op het toilet door moeten brengen dan daarbuiten. Helemaal als je een lange wandeling voor de boeg hebt, een ritje met de nachtbus of op expeditie bent op een boot. Diarree komt nooit uit. Op reis ben je er waarschijnlijk extra vatbaar voor, omdat je andere dingen eet dan thuis. Wees dus voorbereid, zeker als je buiten Europa op reis gaat!

 

10: Ontsmettingsmiddel voor snijwonden en andere wonden

Een ontsmettingsmiddel om allerlei wonden te kunnen ontsmetten kan vervelende ontstekingen voorkomen. Meenemen die handel!

 

11: Uitzuigpompje

Geprikt worden door een raar insect, of, erger nog, gebeten worden door een giftig dier: dat kan vervelende gevolgen hebben! Naast dat het heel pijnlijk kan zijn, is dierlijk gif soms ook echt gevaarlijk. Met een uitzuigpompje haal je op een veilige manier het gif uit je huid zodat je huid minder last heeft van pijn of jeuk. Een uitzuigpompje is effectief tegen wespensteken, maar wist je ook dat het helpt tegen beten van andere dieren, zoals slangen en insecten?

 

12: Zonnebrandcrème en after-sun

Zonnebrandcrème en after-sun heb je natuurlijk niet nodig als je in de winter naar het ijskoude IJsland gaat, maar bij een zonnige bestemming is het vaak geen overbodige luxe. Bescherm je huid tegen de zon en neem zonnebrandcrème en after-sun mee. 

 

13: Malariapillen (enkel op voorschrift)

Afhankelijk van je reisbestemming en reisduur kun je malariapillen slikken om malaria te voorkomen (enkel op recept). Tegen malaria bestaat geen vaccin, dus ga je naar een gebied waar malaria voorkomt, breng dan voor vertrek een bezoek aan de GGD zodat zij jou kunnen adviseren.

 

14: Middel om niet drinkbaar water te ontsmetten

Je kunt bacteriën uit niet-drinkbaar water halen door het te koken, maar er zijn ook middeltjes te verkrijgen om dit water te ontsmetten als je niet in de gelegenheid bent om het water te koken.

 

15: Geneesmiddel tegen keelpijn

Keelpijn kan erg vervelend zijn. Hier wil je het liefst zo snel mogelijk van af, zodat je optimaal kan genieten van jouw reis. Je kunt ervoor kiezen om een middel tegen keelpijn te kopen zodra je last hebt van keelpijn, maar beter is het om standaard iets tegen keelpijn in jouw reisapotheek te hebben.

 

16: Bescherming tegen blaren

Ga je ineens veel wandelen op vakantie, dan kan het verstandig zijn om je voeten te beschermen tegen blaren met een blaarbeschermer. Mocht je toch blaren hebben opgelopen, dan zijn blarenpleisters bijzonder effectief!

 

17: Condooms en anticonceptie

Voorkom soa’s of ongewenste zwangerschappen met condooms en anticonceptie. Gebruik je de anticonceptiepil? Check dan ruim van tevoren of je er voldoende hebt om je hele vakantie door te komen!

 

18: Muskietennet

Gun jezelf een goede nachtrust en bescherm jezelf tegen muggen en andere insecten met een reisklamboe.

 

19: Middel tegen allergieën

Denk bijvoorbeeld aan antihistamine-tabletten tegen de hooikoorts. Je weet niet wat er allemaal groeit en bloeit op je bestemming, dus wees voorbereid als je vatbaar bent voor hooikoorts of andere allergieën!

 

20: Steriele injectienaalden

Bij het ontsmetten van een naald haal je het grootste gedeelte van de bacteriën al weg, maar door te steriliseren worden echt alle bacteriën verwijderd. Afhankelijk van je reisbestemming en hoe de gezondheidszorg daar geregeld is, is het wellicht heel fijn om je eigen steriele injectienaalden bij je te hebben.

 

Tot slot: controleer voor vertrek altijd je vaccinaties! Bepaalde ziektes komen in Nederland niet (meer) voor, maar op andere bestemmingen wel. Denk hierbij aan gele koorts, hondsdolheid, malaria en/of buiktyfus. Laat je tijdig informeren bij de GGD over de reisvaccinaties die je nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 

Veilige reis! 


door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: