Blogopmaak

De ultieme travel hack: tien tips voor goedkope vliegtickets + ons geheim!

Martijn & Lynn • jul 09, 2023

Herken je dat? Je wilt graag backpacken door Azië maar je kunt maar geen goedkope vliegtickets vinden. Sterker nog, hoe vaker je het internet afstruint naar goedkope vliegtickets, hoe duurder de vliegtickets lijken te worden. Hoe boek je nou goedkope vliegtickets en waar vind je deze goedkope vliegtickets?

 

Een vliegticket boeken doe je het liefst zo goedkoop mogelijk, zodat je geen onnodig geld verspilt en nog wat centjes overhoudt. Bijvoorbeeld voor een toffe activiteit of mooie accommodatie op de plaats van bestemming. Toch hebben de meesten van ons geen zin om dagenlang het internet af te speuren op zoek naar een errorfare (een bedrag dat niet klopt, vaak door een menselijke fout).

 

Door de jaren heen hebben wij al heel wat goedkope vliegtickets kunnen boeken. Onder meer naar de Filipijnen, Amerika, Tunesië, Bali en Australië. Ons geheim? Als je onderstaande tien tips volgt, dan kun jij ook goedkope vliegtickets scoren! Tot slot delen wij hoe wij zelf altijd onze goedkope vliegtickets regelen.

 

Goedkope vliegtickets: tien tips!

 

1: Gebruik vergelijkingssites. Maak gebruik van vergelijkingssites zoals Skyscanner, Momondo of Google Flights om de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen en reiswebsites te vergelijken. We raden aan om niet direct op de website van een airline te boeken.

 

2: Wees soepel in de keuze van je bestemming. Vaak kiezen mensen eerst een reisbestemming, en zoeken ze daarna tickets. Je kunt echter eenvoudig profiteren van flink lagere prijzen als je soepel bent in de keuze van je bestemming. Gebruik de opties “Alle bestemmingen verkennen” of “Flexibele Bestemming” op vergelijkingssites zoals Skyscanner om te zien welke bestemmingen het meest betaalbaar zijn op jouw reisdata.

 

3: Wees flexibel in je reisdata. De prijs van vluchten kunnen sterk variëren, zelfs van dag tot dag. Uiteraard heeft dit te maken met het moment wanneer je vliegt. Vermijd het hoogseizoen en populaire vakantieperiodes. Vlieg niet in de kerstvakantie, maar vertrek bijvoorbeeld de eerste week in januari. Mocht je niet volledig flexibel zijn met je vakantiedata, dan kun je soms ook spelen met bepaalde data door te kijken of het bijvoorbeeld goedkoper is om één dag eerder of later te vliegen.

 

4: Vergelijk alternatieve luchthavens. In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om vanaf een andere luchthaven te vliegen dan je van plan was. Kijk dus verder dan alleen Schiphol, maar vergelijk meerdere luchthavens bij jou in de buurt. Overweeg bijvoorbeeld om te vliegen vanuit Eindhoven of Düsseldorf. Het kan zelfs zo zijn dat je vanuit bijvoorbeeld Oslo, of een andere stad in Europa, heel goedkoop naar Auckland (Nieuw-Zeeland) of een andere verre bestemming in de wereld vliegt. Je kunt dan overwegen om een paar dagen van tevoren naar Oslo te vliegen, om vervolgens door te vliegen naar Nieuw-Zeeland.

 

5: Vlieg met budgetmaatschappijen. Hoewel budgetmaatschappijen vaak niet de meest comfortabele vliegtuigstoelen bieden, zijn ze vaak wel goedkoper dan traditionele airlines. Budgetmaatschappijen verdienen vaak hun geld door extra kosten in rekening te brengen voor bagage en andere diensten, dus lees altijd de kleine lettertjes.

 

6: Overweeg een tussenstop. Het liefst heeft iedereen een directe vlucht naar het land van zijn of haar bestemming. Als je niet krap in de tijd zit, kan het overwegen van een tussenstop je echter wel extra goedkope vliegtickets opleveren! Vliegtickets met één of meerdere tussenstops zijn vaak goedkoper, dus het is zeker de moeite waard om te kijken naar vluchtopties met een tussenstop. Als je maar drie weken vakantie hebt, dan is extra tijd doorbrengen op een andere luchthaven het wellicht niet waard. Maar ga je op wereldreis, dan heb je vaak tijd genoeg en dan is het heel fijn om extra centjes te besparen.

 

7: Ga undercover op internet. Undercover? Ja! Websites kunnen namelijk hun prijzen verhogen op basis van je zoekgeschiedenis. Ze willen je op die manier verleiden om snel te boeken omdat het voor jou lijkt alsof de prijzen iedere dag oplopen. Gebruik de incognito modus van je internetbrowser om te voorkomen dat je hogere prijzen ziet. Niet zeker of je wel de juiste prijs ziet? Gebruik de computer, laptop of tablet van een vriend of vriendin om te controleren of zij dezelfde prijzen te zien krijgen als jij. Controleer dat het liefst via een ander netwerk dan waarop je zelf al hebt gezocht naar goedkope vliegtickets.

 

8: Boek op het juiste moment. Hoewel er geen eenduidig antwoord valt te geven wanneer vliegtickets nou precies het goedkoopste zijn, is het over het algemeen wel zo dat vliegtickets het goedkoopste zijn als je ze ruim van tevoren boekt. Voor internationale vluchten wordt meestal aanbevolen om twee tot drie maanden voor vertrek te boeken. Voor binnenlandse vluchten kun je vaak nog wel last-minute deals vinden.

 

9: Reis met alleen handbagage. Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat ruimbagage bij de vliegticketprijzen zit inbegrepen. Bij bijna alle vliegmaatschappijen dien je extra te betalen voor de ruimbagage, iets wat de totale prijs op jouw vliegticket niet bepaald goedkoper maakt. Als je reist met alleen handbagage, dan voorkom je deze extra kosten. Het bespaart je daarnaast ook nog eens wachttijden op de luchthaven en het voorkomt in elk geval de situatie dat je koffer of backpack niet is aangekomen.

 

10: Abonneer je op nieuwsbrieven en loyalty-programma’s. Schrijf je in voor nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen en reiswebsites, om op de hoogte te blijven van speciale aanbiedingen en kortingsacties. Eventueel kun je ook prijsalerts instellen om meldingen te ontvangen wanneer de prijzen voor je gewenste bestemming dalen. Je kunt ook de luchtvaartmaatschappijen en reiswebsites volgen op social media, om zo op de hoogte te blijven van speciale aanbiedingen, kortingscodes en flash sales.


Schrijf je daarnaast sowieso in voor de verschillende loyaliteitsprogramma’s van de airlines waarmee je vliegt. Door punten te sparen kun je vaak korting krijgen op je volgende vliegticket of upgraden naar bijvoorbeeld Business Class. Vaak werken meerdere grote airlines samen en kun je gespaarde punten bij de verschillende vliegtuigmaatschappijen inwisselen. Frequent flyers kunnen hier echt heel veel geld mee besparen!

 

Hoe regelen wij goedkope vliegtickets?

Wij maken zelf altijd gebruik van Skyscanner, omdat er veel aanbod is en het goed werkt. Om goedkope vliegtickets te vinden, vullen wij bij “vertrekpunt” in eerste instantie Nederland in, zodat we niet beperkt worden tot alleen Schiphol. Als bestemming kiezen wij voor “alle bestemmingen verkennen”. Bij vertrek kiezen wij voor de hele maand in plaats van een specifieke datum en stemmen daar eventueel ons verlof op af, in plaats van andersom. Op die manier kunnen we zien wanneer vliegtickets het goedkoopste zijn in die maand.


Dit werkt hetzelfde voor de terugreis: ook hier kiezen we voor een maand in plaats van een datum. Je krijgt dan een heel mooi overzicht te zien met allerlei bestemmingen, gesorteerd van goedkoop naar steeds duurder. Als je een bestemming aanklikt, zie je per dag de vliegprijzen, zodat je de twee goedkoopste (één voor de heenreis en de ander voor de terugreis) kunt selecteren. Voordat wij definitief overgaan tot boeken, herhalen wij dit trucje, maar kiezen we bij vertrekpunt voor Duitsland en/of België, om te zien of het vanuit onze buurlanden goedkoper is om naar die desbetreffende bestemming te vliegen.

 

Prijzen van vliegtickets veranderen voortdurend en blijven afhankelijk van factoren zoals het seizoen, de beschikbaarheid en de vraag. Door prijzen eenvoudig te vergelijken op vergelijkingswebsites en door op het juiste moment te boeken hopen wij dat het jou ook gaat lukken om goedkope vliegtickets te bemachtigen!

 

Vlucht geboekt? Goed bezig! Dan vind je deze blogs wellicht interessant:

Lange vlucht? Dit zijn de leukste spelletjes voor in het vliegtuig

Lange vlucht! Hoe kom je die het beste door? Vijf praktische tips!

Jetlag voorkomen, hoe doe je dat? Vijf tips!


Geld besparen op reis

Uiteraard kun je niet alleen op je vliegtickets geld besparen. Eenmaal op pad zijn er ook allerlei manieren om je reis betaalbaar te houden. Ga je op citytrip? Check dan zeker eens deze 10 tips om geld te besparen op een stedentrip.

door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: