Blogopmaak

Geld besparen op vakantie: 23 tips voor ieder type reis

Martijn & Lynn • aug 07, 2023

Op vakantie gaan, is nu eenmaal duur. Vooral als je wat langer dan een weekje gaat en naar het buitenland afreist. Sommige reizen naar verre oorden kunnen flink in de papieren lopen, zeker als je niet goed oplet en geld uitgeeft aan onnodige kostenposten. Hoe kun je nu eenvoudig geld besparen op vakantie, zodat je het kunt uitgeven aan dingen die wél leuk zijn? Dat lees je hier.

 

Voor veel mensen is de vakantie de duurste periode van het jaar. Logisch: je spaart een jaar lang flink om een mooie reis te kunnen maken, dan wil je er ook van genieten! Maar geld moeten uitgeven aan onnodige zaken, dat is allesbehalve genieten. Het is daarom verstandig om, waar mogelijk, juist wel te besparen op onnodige kostenposten. Al het geld dat je daar niet aan uitgeeft, kun je immers weer uitgeven aan dingen die je vakantie verrijken.

 

Geld besparen op reis: 23 tips

Geld besparen op vakantie begint al met je reisvoorbereiding, en stopt pas wanneer je bij terugkomst weer met je koffer over je eigen drempel stapt. Door slim om te gaan met kostenposten als vervoer, accommodatie en eten, kun je een hoop geld besparen op vakantie. Maar hoe doe je dat? We hebben de beste 23 tips voor je verzameld, netjes gesorteerd per categorie.

 

Categorie 1: Accommodatie

Vrijwel elke reis begint met het zoeken naar één of meerdere accommodaties. Omdat dit kosten zijn die elke vakantiedag terugkomen, is je accommodatie een kostenpost waarop je snel kunt besparen:


  • 1: Boek vroeg. Of je nu naar een camping, hotel of vakantiehuisje gaat: ze worden vrijwel nooit goedkoper als je langer wacht met boeken. Daarnaast heb je, hoe langer je wacht, steeds minder keus. Hoe eerder je dus bent, hoe goedkoper je kunt boeken.
  • 2: Probeer het hoogseizoen te vermijden. Als je leerplichtige kinderen hebt, kan dat lastig of zelfs onmogelijk zijn, maar de prijsverschillen tussen het hoog- en laagseizoen zijn echt enorm. De tarieven in juli en augustus zijn soms wel twee keer zo hoog als daarbuiten.
  • 3: Pas je bestemming aan op je reisdata. Kom je echt niet onder het hoogseizoen uit? Overweeg dan naar een bestemming te gaan waar de seizoenen anders liggen, zoals op het zuidelijk halfrond. In landen als Argentinië, Zuid-Afrika en Australië zijn juli en augustus wintermaanden met lagere prijzen (maar nog steeds aangenaam weer). Je vliegtickets zijn dan natuurlijk wel duurder, maar in veel gevallen compenseer je dit dubbel en dwars.
  • 4: Vergelijk prijzen op verschillende platforms. Je kunt vaak direct bij je accommodatie boeken, maar meestal staan die accommodaties ook op platforms als Booking.com of Tripadvisor. Soms zijn daar ook speciale aanbiedingen als je ergens bijvoorbeeld een volle week verblijft. Vergelijk altijd de tarieven op verschillende platforms en boek via de goedkoopste weg. Is dat via een website als Booking.com? Dan is de volgende tip waardevol...
  • 5: Benader je accommodatie en vraag om de korting. Hotels en verhuurders van vakantiehuisjes moeten veel geld afstaan aan platforms als Booking.com, soms wel twintig tot dertig procent. Vaak loont het om ze op te bellen en om tien procent korting te vragen ten opzichte van de prijs op Booking.com, op voorwaarde dat je daar niet boekt en gewoon ter plaatse afrekent. Dat scheelt hen een hoop te betalen commissie, en levert jou een mooie korting op.
  • 6: Boek liever een camping, appartement of vakantiewoning dan hotel. Vooral in grotere steden lijken hotels ideaal, omdat ze vaak handig gelegen zijn en veel services bieden, maar daar betaal je ook voor. Appartementjes of vakantiehuisjes zijn vaak goedkoper. Daar komt nog bij dat je in een hotel niet zelf kunt koken, maar in een vakantieverblijf wel. Dat levert je een extra besparingskans op.
  • 7: Vergeet Airbnb niet. De tijden dat Airbnb lekker goedkoop was, zijn wel zo ongeveer voorbij, maar toch kan het de moeite waard zijn om te checken of er nog mooie aanbiedingen zijn. Veel aanbieders werken met weekkortingen, waardoor je toch een mooie prijs kunt krijgen.

 

Categorie 2: Eten en drinken

Nog zo’n kostenpost die dagelijks terugkomt: eten en drinken. Een avondje lekker uitgebreid uit eten in een mooi restaurant: daar kunnen we allemaal wel van genieten. Als je dat echter wekenlang elke dag doet, vindt je portemonnee dat niet zo grappig. Op eten en drinken kun je dan ook goed besparen:


  • 8: Koop geen eten of drinken op het vliegveld. Sowieso is ‘duty-free shopping’ een wassen neus. Alles op het vliegveld is duurder dan daarbuiten, of het nu een flesje cola, een reep chocola of een stapel buitenlandse bankbiljetten is. Neem je eigen eten en drinken mee (dat je opmaakt voordat je door de douane gaat) of zing het even uit totdat je gratis eten en drinken krijgt tijdens je vlucht.
  • 9: Hetzelfde geldt voor wegrestaurants en tankstations. Ga je met de auto of camper op vakantie? Rijd dan liever even een paar kilometer om zodat je in een stadje of dorpje kleine boodschappen kunt doen, dan dat je aan de snelweg eten en drinken koopt. Die ene liter brandstof verdien je meerdere keren terug.
  • 10: Eet lokaal. Vooral de populaire vakantiebestemmingen staan bol van de toeristische restaurants waar allerlei typische westerse gerechten worden verkocht. Dat klinkt lekker vertrouwd, maar je betaalt ook de hoofdprijs. Eet lokaal, of koop ‘streetfood’, zoals de plaatselijke bevolking zelf ook doet. Zo ontdek je nog eens iets nieuws en je houdt je eten en drinken betaalbaar. Je favoriete, vertrouwde gerechten kun je thuis weer eten.
  • 11: Kook zelf, indien mogelijk. In een hotelkamer kan het niet, maar als je de mogelijkheid wel hebt, is zelf koken vrijwel altijd goedkoper dan uit eten gaan. Probeer die mogelijkheid dus voor jezelf te creëren en bespaar op deze manier een hoop geld.
  • 12: Neem een stevige lunch. In veel toeristische gebieden verdienen de restaurants bakken met geld aan dure diners, omdat de meeste vakantiegangers nu eenmaal een uitgebreid diner willen. Goed lunchen hoeft bij datzelfde restaurant echter helemaal niet zo duur te zijn. Je kunt er dus voor kiezen om van je lunch je hoofdmaaltijd te maken, en ’s avonds alleen nog iets kleins te eten.

 

Categorie 3: Vervoer

Onvoorbereid op een luchthaven in een ver land aankomen en dan geen enkele andere optie hebben behalve een peperdure taxi: die fout maak je maar één keer. Vervoerskosten kun je op vakantie goed laag houden, als je je voorbereidt.


  • 13: Zoek uit hoe het openbaar vervoer werkt. Is er openbaar vervoer op je bestemming? Hoeveel kost het? Hoe koop je tickets? Zijn er aantrekkelijke kortingen voor toeristen? Bereid je goed voor, zodat je geen onverwachte kosten hoeft te maken als je eenmaal op je bestemming bent. Soms kun je al je OV-tickets voor vertrek zelfs al in orde maken in een app.
  • 14: Vergelijk prijzen van vliegtickets. Via een website als SkyScanner kun je, als je een beetje handig te werk gaat, honderden euro's besparen op je vliegtickets. Vooral als je met een heel gezin vliegt, kan dit heel veel geld schelen. Wil je weten hoe dit precies werkt? Lees dan deze blog.
  • 15: Gebruik Uber, Grab of ride sharing apps. Vooral in grotere steden is het veel goedkoper om Uber (of Grab, als je in Azië bent) te gebruiken dan traditionele taxi’s. Op veel plekken ter wereld zijn tegenwoordig bovendien ‘ride sharing’ apps in gebruik, waarmee je bijvoorbeeld elektrische stepjes of elektrische fietsen kunt huren tegen een vast tarief per minuut.

 

Categorie 4: Geldbeheer

Geld besparen met goed geldbeheer: ja, dat kan! Sterker nog, je geldbeheer goed voorbereiden is een must als het gaat om het betaalbaar houden van je vakantie. Dat gaat als volgt:


  • 16: Werk met een budget en houd je uitgaven bij. Dat kan heel eenvoudig met een app als TravelSpend. Heb je geen vast budget? Dan kun je de app ook gebruiken door alleen je uitgaven bij te houden, netjes per categorie gesorteerd. Zonder inzicht in je uitgaven kun je niet besparen!
  • 17: Zoek uit of je kosteloos met je pinpas kunt betalen op je bestemming. Binnen de eurozone kun je over het algemeen overal kosteloos pinnen, maar daarbuiten wordt met je pasjes betalen al gauw een dure grap. Ook zijn er dan vaak kosten verbonden aan geld opnemen of met je creditcard betalen. Zoek dit dus goed uit en neem bij twijfel contact op met je bank.
  • 18: Wissel nooit contant geld om, maar gebruik Wise. Geld omwisselen bij wisselkantoren is altijd duur, zeker op luchthavens. Gebruik in plaats daarvan de app Wise. Hier kun je eenvoudig via iDeal geld op storten en tegen een eerlijke, actuele koers omwisselen tegen elke valuta ter wereld. Je kunt vervolgens met je telefoon betalen in winkels, als daar contactloos betalen wordt ondersteund.
    Ga je Wise in gebruik nemen? Gebruik dan deze link om over je eerste duizend euro geen transactiekosten te hoeven betalen!
  • 19: Vraag voor vertrek een Wise betaalpas aan. Wil je het helemaal goed aanpakken, betaal dan eenmalig 7 euro voor een Wise betaalpas. Je krijgt dan een Visa-kaart thuisgestuurd waarmee je overal ter wereld in winkels kunt afrekenen. Je krijgt bovendien altijd de actuele, eerlijke wisselkoers. Hoe het precies werkt, lees je hier.

 

Categorie 5: Tours en activiteiten

Je bent natuurlijk op vakantie om ook leuke activiteiten te ondernemen. Maar dat betekent niet dat je blindelings overal geld over de balk wilt smijten. Ook op tours en activiteiten kun je daarom de nodige kosten besparen.


  • 20: Zoek uit of een betaalde tour verplicht is. Vaak vertellen touroperators en hotelpersoneel je dat je met een betaalde tour mee moet als je een bepaalde bezienswaardigheid wilt bezoeken, terwijl dat niet zo is. Zoek dus zelf goed uit of je iets op eigen houtje kunt verkennen. Dat is vaak een stuk leuker, en bovendien goedkoper.
  • 21: Zoek naar gratis activiteiten. In veel steden zijn gratis wandelroutes beschikbaar of zijn er activiteiten die door vrijwilligers worden begeleid. Gratis activiteiten zijn soms de leukste activiteiten die er zijn, dus probeer er eens een paar uit. Valt het tegen, dan heb je er in ieder geval geen onnodige kosten aan gemaakt.
  • 22: Bezoek informatiecentra voor toeristen. In elk land werkt het iets anders, maar in veel westerse landen zijn tal van ‘visitor centers’ waar betrokken, lokale vrijwilligers informatie geven aan toeristen over plaatselijke bezienswaardigheden. Bezoek vrijblijvend zo’n informatiecentrum en vraag naar leuke activiteiten die je gratis of tegen lage kosten kunt doen.
  • 23: Onderneem activiteiten waaraan de lokale bevolking ook meedoet. Zoals de markt op zaterdagochtend of de plaatselijke kermis. Als iets niet specifiek voor toeristen is, vallen de kosten vaak mee of is het zelfs gratis. En de sfeer is vaak ook nog veel leuker, omdat je tussen de lokale bevolking rondloopt en niet als de toeristische melkkoe wordt gezien.

 

Met deze tips kun je tijdens elke vakantie behoorlijk wat geld besparen, zonder dat dat ten koste gaat van je vakantiegenot. Mis je nog tips in dit lijstje? Laat het ons dan weten!

door Martijn & Lynn 25 apr, 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 apr, 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 apr, 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 02 apr, 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 mrt, 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 mrt, 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 mrt, 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 05 mrt, 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 feb, 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 feb, 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: