Als je op reis gaat naar een ver land wil je het liefst niet te veel spullen meenemen, maar aan de andere kant kunnen de juiste gadgets en apparaten je reis juist enorm verrijken en prettiger maken. Wat zijn nu typische apparaten die je echt moet meenemen op reis en waarom? In deze blog lees je een top tien op basis van onze eigen ervaringen.
Dat het handig is om een telefoon mee te nemen, dat snapt iedereen wel. En dat je in veel landen adapters nodig hebt voor je stekker... we gaan er van uit dat je dat ook wel weet. In dit lijstje benoemen we dus niet de extreem voor de hand liggende gadgets en apparaten.
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat elk elektrisch apparaat dat je meeneemt, ook van tijd tot tijd opgeladen moet worden. Afhankelijk van het type reis kun je er dus voor kiezen om wat minder apparaten mee te nemen die moeten worden opgeladen – zoals je laptop – of te kiezen voor apparaten met een extra lange batterijduur. Dat laatste is sowieso een goede tip. In onderstaand lijstje geven we her en der een voorbeeld van het exacte model dat wij zelf gebruiken, niet omdat dat de enige goede zou zijn, maar om je een idee en stukje houvast te geven.
Om maar direct te beginnen in de categorie opladen: een powerbank op zonne-energie is een mooie optie voor als je naar een zonnig land gaat. Je legt ‘m naast je op het strand of hangt ‘m aan je rugzak en hebt altijd een volle powerbank. Daarmee kun je je telefoon bijvoorbeeld weer opladen.
Wij hebben zelf tijdens onze rondreis door de Filipijnen solar chargers van Tespack gebruikt. De nieuwste Indie Smartpack van Tespack kan een smartphone meer dan tien keer opladen met één volle accu. Erg handig als je op reis gaat en niet continu toegang hebt tot elektriciteit!
Nee, dat lampje op je telefoon is onvoldoende. Veel mensen vergeten tegenwoordig een goede zaklamp mee te nemen, omdat ze altijd het lampje op hun telefoon gebruiken. Maar op reis ga je hier tegenaan lopen.
Investeer in een goede zaklamp, liefst één met een oplaadbare batterij/accu en één die kan zoomen. Op die manier kun je een wijde lichtstraal gebruiken, maar ook een smalle, gerichte lichtstraal. Wij gebruiken zelf de Nordic Focus – sterker nog, we hebben er twee. Voordelen: hij is lichtgewicht en geeft sterk, helder licht.
’s Avonds op de camping kan het knap donker worden, vooral als er geen maanlicht is. Dan is het erg handig om een elektrisch lantaarntje te hebben dat je kunt ophangen. Ze werken vaak op een LED-lampje waardoor ze makkelijk een paar avonden meegaan op een volle accu.
Wij hebben zelf twee exemplaren van de Black Diamond Apollo. Die laad je eenvoudig op via Micro-USB, kan zowel hangen als staan en heeft zelfs nog een USB-uitgang om je telefoon weer aan op te laden. Hij heeft daarnaast een dimfunctie, dus je kunt de lichtsterkte zelf instellen. Ideaal ding!
Het is nog altijd verbazingwekkend hoeveel mensen fysieke boeken meeslepen op reis. Ze gaan stuk, nemen veel ruimte in en voegen onnodig gewicht toe aan je bagage. Doe jezelf een plezier en investeer eenmalig in een goede e-reader. Kan ik niet gewoon op mijn telefoon boeken lezen? Nee, een e-reader leest echt vele malen fijner en de batterij gaat bovendien vele malen langer mee. Ze zijn ook waterdicht, waardoor je ze veilig aan het zwembad kunt gebruiken. Als je het één keer probeert, zul je direct het verschil merken met een tablet of smartphone.
Wij gebruiken zelf de Kobo Libra 2 e-reader. Het voordeel hiervan is dat de accu dagenlang meegaat als je ‘m elke dag gebruikt en zelfs wekenlang als je ‘m incidenteel gebruikt. Je sluit na aankoop een abonnement af op Kobo Plus, waarmee je voor ongeveer een tientje per maand honderden boeken en magazines kunt lezen. Je kunt het abonnement telkens beëindigen en weer activeren als je op reis gaat, als je je e-reader thuis niet gebruikt.
Het meest voor de hand liggend zijn AirPods of Galaxy Buds, afhankelijk van of je een iPhone of Samsung telefoon gebruikt, maar ze zijn er ook van andere merken: draadloze bluetooth oortjes. Liefst met noise cancelling. Het is sowieso handig voor in het vliegtuig (rust!), maar je zult merken dat ze op reis wel vaker goed van pas komen.
Met deze oortjes kun je je heerlijk afsluiten voor een rumoerige omgeving, bijvoorbeeld om even muziek te luisteren of van een podcast te genieten. Bang dat dit soort oordopjes allemaal honderden euro’s kosten? Dat valt echt mee...
Ga je niet alleen op stedentrip, maar ook de natuur in? Dan is het een aanrader om een verrekijker mee te nemen. Vooral als je naar plekken gaat waar je wilde dieren kunt spotten!
Let op dat je een compacte verrekijker kiest, liefst met een beschermhoes. Je wilt ‘m makkelijk kunnen meenemen tijdens een wandeling en wilt niet dat ie snel beschadigt in je rugzak. Wij gebruiken zelf deze verrekijker van Levenhuk, maar ze zijn er in allerlei soorten, maten en prijscategorieën. Let wel op de maximale vergroting! Dat zegt iets over hoe dicht bij je objecten kunt halen.
Wil je beeldmateriaal maken tijdens je reis, bijvoorbeeld om na afloop een mooie fotoserie of reisvideo te maken? Overweeg dan echt om een drone mee te nemen. Ze zijn niet altijd goedkoop, en verdiep je ook even in de regels rondom het vliegen met drones op je bestemming, maar het kan echt schitterende beelden opleveren.
De beste drones zijn die van het merk DJI. Je hebt zowel mini-uitvoeringen als grote modellen, met uiteenlopende prijskaartjes. Neem je een drone mee op reis, oefen er dan eerst thuis een aantal keer mee en vergeet niet de verplichte online cursus af te ronden. In Nederland heb je namelijk een certificaat nodig om met een drone te mogen vliegen. Het stelt allemaal niet veel voor, maar je moet het wel even afronden.
Van plan om te gaan filmen met je telefoon? Overweeg serieus om een GoPro te kopen. Dat hoeft niet het nieuwste model te zijn; ook overjarige modellen zijn vaak nog helemaal prima. Maar een GoPro geeft je véél mooiere beelden dan wanneer je met je telefoon filmpjes gaat maken.
De nieuwste GoPro (de HERO 11) heeft een ingebouwde beeldstabilisator en daar hoef je dus eigenlijk alleen een handgreep bij te kopen als accessoire. Er zijn nog allerlei andere accessoires verkrijgbaar, maar als je beperkt begint, kun je altijd nog uitbreiden indien nodig. GoPro-accessoires vind je daarnaast overal ter wereld, dus je kunt zelfs op reis nog iets bijkopen, als je iets mist.
Een alternatief voor GoPro zijn de action camera’s van DJI, die de afgelopen jaren steeds populairder worden. Check dus goed de verschillen en bepaal welk merk voor jou het best is!
Hetzelfde verhaal als bij de GoPro: hoe mooi de foto’s op je telefoon ook zijn, ook met een redelijk eenvoudige fotocamera maak je al veel mooiere. Vooral als je naar natuurgebieden gaat en bijvoorbeeld wilde dieren wilt kunnen fotograferen, is een goede camera een absolute meerwaarde.
Daarvoor hoef je echt geen spiegelreflexcamera van duizenden euro’s te kopen. Een wat goedkopere oplossing is bijvoorbeeld een systeemcamera. Die zijn wat goedkoper in de aanschaf, lichter in gewicht en kun je ook combineren met één of meerdere lenzen naar keuze. Tip: kijk ook naar tweedehands lenzen. Mits onbeschadigd (goed checken!) maakt het niets uit of een lens nieuw of tweedehands is, maar het scheelt je wel een hele hoop geld. Wij kopen zelf vrijwel al onze lenzen tweedehands, indien mogelijk.
Als je dan al die beelden gaat maken met je camera, GoPro en/of drone, dan zul je merken dat je apparaten redelijk snel vollopen. Je kunt investeren in steeds grotere opslagkaarten, maar die worden al gauw peperduur. Je kunt ook een compacte, draagbare harde schijf meenemen. Dan moet je wel ook een laptop bij je hebben.
Wij gebruiken zelf deze SSD van Sandisk. Met 11 centimeter lengte en nog geen 100 gram aan gewicht neem je ‘m echt heel eenvoudig mee. We hebben er ook een stevige bewaarhoes bij, zodat ie niet beschadigt. Ideaal voor als je langer op reis gaat en al je foto’s, video’s en andere documenten veilig wilt bewaren!