Veel mensen hebben er last van als ze aan hun reis of vakantie op een verre bestemming willen beginnen: een jetlag! Je bent dan dagenlang moe, komt ’s nachts juist niet in slaap en komt maar niet in het ritme. Maar kun je een jetlag voorkomen? En zo ja, hoe dan? In deze blog lees je de vijf beste tips waarmee je een jetlag voorkomen kunt, dus heb je weleens last van een jetlag, lees dan verder.
Een jetlag kan de eerste dagen van je reis of vakantie behoorlijk vervelend maken. ’s Nachts wakker liggen is geen pretje, vooral niet als je de dag daarna graag wilt genieten van al het moois op je vakantiebestemming. Sommige mensen hebben vooral last van een jetlag als ze van west naar oost reizen, anderen juist weer andersom. De waarheid is dat het risico op een jetlag altijd op de loer ligt, vooral als je je niet goed voorbereidt. Maar hoe voorkom je nu dat je last krijgt van een jetlag? Een jetlag voorkomen begint met een goede voorbereiding.
Gebroken en met slaaptekort aankomen op je bestemming verkleint niet bepaald je kansen op een jetlag. Over het algemeen helpt het om zo uitgerust mogelijk aan te komen, vooral als je in de ochtend of middag arriveert en het nog geen bedtijd is wanneer je bij je accommodatie aankomt. Daarom is het zaak om je vliegreis zo comfortabel mogelijk te maken.
Dat kun je doen door de juiste reisgadgets mee te nemen het vliegtuig in:
- Een goed nekkussen
- Noise cancelling headphones of oordopjes
- Comfortabele kleding
Op die manier kun je zelfs in een rumoerig vliegtuig nog wat slaap pakken en goed uitrusten. Zorg er ook voor dat je tijdens de vlucht voldoende drinkt. Geen zin om telkens om water te vragen? Op het vliegveld kun je na de douane gewoon weer je (lege) flesje vullen met water. Pro tip: koop een fles van LifeStraw, daarmee kun je in elk land ter wereld veilig het kraanwater drinken.
Echte slaapmiddelen krijg je alleen op recept, maar er zijn wel middeltjes op de markt waarin melatonine is verwerkt. Melatonine is het stofje dat voor een slaperig gevoel zorgt in je hersenen. Normaliter maakt je lichaam het vanzelf aan in de avonduren, maar als je ineens een paar tijdzones verplaatst, kan dat allemaal wat ontregeld raken.
Let wel op dat je een middeltje koopt met voldoende werkzame dosering. Bij de drogisterij liggen allerlei homeopathische middelen met dusdanig weinig werkzame stof erin dat het eigenlijk niets doet; die moet je dus niet hebben. Deze pilletjes met 5mg werkzame stof zijn bijvoorbeeld een goede optie.
Direct een hangmat of een strandbed opzoeken en even een lekker middagslaapje doen zodra je aankomt: het klinkt erg aanlokkelijk, maar het is vragen om jetlag-problemen! Het is belangrijk om direct mee te gaan in het ritme op je bestemming. Kom je dus om 10 uur ’s ochtends aan? Blijf dan ‘gewoon’ wakker tot na het avondeten en doe geen dutje tussendoor.
Het helpt hierbij enorm als je een comfortabele vlucht hebt gehad. Is dat niet gelukt, of ben je desondanks moe wanneer je aankomt? Ga dan iets actiefs doen, ook al ben je moe. Ga voor een wandeling in de omgeving, neem een douche of ga de stad verkennen. Doe iets waarbij je niet in slaap kunt vallen! Schuif vervolgens vroeg aan voor het avondeten en zoek direct daarna lekker je bed op.
Een jetlag kan een aantal dagen aanhouden en kan ook pas na een dag de kop opsteken. Denk daarom niet dat je er na één goede nachtrust al bent. Probeer de eerste paar dagen goed in het ritme van je bestemming te blijven en vermijd middagdutjes.
Maar denk ook aan andere zaken die je nachtrust zouden kunnen verstoren, zoals (veel meer) alcohol en koffie drinken. Op vakantie wijzigen veel mensen ineens hun eet- en drinkpatronen en dat kan impact hebben op je nachtrust. Als je dan al vatbaar bent voor jetlags, vergroot je het risico dat je daar last van krijgt. Drink dus ’s avonds geen koffie, doe het rustig aan met alcohol en zorg goed voor jezelf.
Kom je op een drukke camping of in een volgeboekt hostel terecht? Dan is rustig in slaap komen niet altijd even eenvoudig. Probeer dit soort accommodaties dus gedurende de eerste nachten te vermijden, of bereid je voor als vermijden niet gaat. Er zijn verschillende reisgadgets te koop om je te helpen slapen, bijvoorbeeld speciale oordopjes die prettig in je oren zitten en die je kunt inhouden tijdens het slapen. Op die manier word je niet wakker van ieder geluid en verbeter je de kwaliteit van je nachtrust.