Ga je buiten Europa op reis of op vakantie, dan heb je in veel gevallen een visum nodig. Een visum aanvragen doe je van tevoren, vaak via een speciale overheidswebsite. Soms is een visum aanvragen een formaliteit, maar tegelijkertijd is het voor veel landen een complex proces dat enige voorbereiding vraagt. Waar moet je nu over het algemeen op letten wanneer je een visum moet aanvragen? We helpen je met vijf praktische tips.
Uiteraard hanteert elk land ter wereld weer net andere regels als het gaat om visa. Als toerist kun je bijvoorbeeld eenvoudig een visum voor Australië aanvragen via een gebruiksvriendelijke app, terwijl je voor veel Aziatische en Afrikaanse landen ingewikkelde papieren moet invullen via een overheidswebsite. Een visum aanvragen gaat dus, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, altijd via net een ander proces. Dat maakt het ook direct zo lastig.
Toch zijn er wel wat algemene tips die altijd goed van pas komen wanneer je een visum aanvragen moet voor je reis of vakantie naar het buitenland.
Tip 1: Dubbelcheck of je echt een visum nodig hebt en welk type visum dat dan is. Landen hebben vaak tientallen, soms wel meer dan honderd verschillende soorten visa. Het is straks belangrijk dat je in één keer het juiste soort visum aanvraagt. Vraag je een verkeerde aan, dan kan de aanvraag worden afgekeurd. Dat levert niet alleen vertraging op, maar zadelt je ook op met de verplichting om bij volgende aanvragen te verklaren waarom jou in het verleden een visum is geweigerd. Dat wil je allemaal niet. Lees je dus zorgvuldig in, raadpleeg verschillende bronnen en ga niet af op één ‘ervaringsdeskundige’.
Kom je er echt niet uit, of twijfel je ergens over? Via de website NederlandWereldwijd kun je een visumcheck doen en officiële informatie inwinnen.
Tip 2: Zorg dat je paspoort nog een ruime geldigheidstermijn heeft. Veel landen verlangen dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is na afloop van de geldigheidsduur van het visum. Is je paspoort nu bijvoorbeeld nog maar een jaar geldig? Vraag dan eerst bij je gemeente een nieuw paspoort aan, en daarna pas het visum. Als je het andersom doet, loop je tegen het probleem aan dat het documentnummer van je paspoort afwijkt van het nummer op je visum. Houd rekening met een doorlooptijd van zo’n twee weken voor een nieuw paspoort!
Pro tip: bewaar je paspoort in een leren hoes waarin ook ruimte is voor andere documenten, zoals je visum, vliegtickets en boardingpasses. Zorg ervoor dat je een paspoorthoes met RIFD-bescherming neemt, zodat de NFC-chip in je paspoort niet ongemerkt kan worden uitgelezen. Wel zo veilig, en alle papieren op één plek!
Tip 3: Begin tijdig met de aanvraag en wees scheutig met informatie. Visumaanvragen kunnen soms maanden duren en uiteindelijk is het een persoon in een ver land die bepaalt of je je visum krijgt. Je zou denken dat dat altijd via heldere, strikte richtlijnen gaat, maar voor veel landen geldt dat niet. Soms zijn de regels zelfs met opzet vaag, zodat overheidsmedewerkers alle kanten uit kunnen.
Onze ervaring is dat wanneer je meer informatie geeft, een aanvraag vaak sneller verloopt en succesvol wordt afgerond. Het zijn de vage, abstracte visumaanvragen die op de plank blijven liggen en waarover wordt vergaderd. Vertel dus over je reisplannen en leg vooral uit hoe je jezelf financieel gaat onderhouden in het desbetreffende land. Vertel ook wat je gaat doen na je reis. Veel landen willen gewoon de zekerheid dat je weer weggaat en dat je, terwijl je er bent, geen beroep gaat doen op sociale voorzieningen. Geef ze die zekerheid en maak er een helder verhaal van.
Tip 4: Controleer of er, naast een visum, nog andere voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen als je straks aankomt op je bestemming. In sommige gevallen is alleen een visum namelijk niet voldoende, maar moet je bijvoorbeeld ook een uitreisbewijs hebben. Oftewel: een bewijsstuk dat je voor het einde van je visum ook het land weer verlaat. In de meeste gevallen is dat het ticket voor je retourvlucht.
Heb je geen retourticket, omdat je bijvoorbeeld op doorreis bent, maar moet je wel een uitreisbewijs tonen naast je visum? Dan is het onward ticket een ontzettend handige oplossing, die bovendien erg goedkoop is. Het onward ticket is een echt vliegticket, dat na aankomst op bestemming automatisch wordt geannuleerd; het is dus puur bedoeld om aan de eis van het bezit van een uitreisbewijs te voldoen. Wil je weten hoe het precies werkt, dan lees je hier alle informatie over het onward ticket.
Tip 5: Neem je visum zowel op papier als digitaal mee. Op sommige vliegvelden moet je je visum op papier tonen, op andere vliegvelden willen ze juist weer geen papierhandel en doe je jezelf een plezier als je een digitale versie kunt tonen. Zorg dat je ze allebei bij je hebt. Zorg er ook voor dat je geen internet nodig hebt om bij je digitale versie te komen: sla ‘m dus echt op je telefoon op. Op die manier kun je altijd je visum tonen op de manier die de dienstdoende official in een ver land op dat moment van je verlangt. Vooral in niet-westerse landen kan dat het inreizen behoorlijk bespoedigen!
Heb je ook een onward ticket dat je moet tonen? Dan geldt daarvoor hetzelfde: op papier en digitaal. Zorg dat je je documenten in de aanslag hebt, dan kan er niets verkeerd gaan.
Eenmaal met visum en al achter de douane? Gefeliciteerd, je reis kan starten! Veel reisplezier!