Blogopmaak

Dit zijn de handigste apps voor op reis

Martijn & Lynn • 24 februari 2023

We zeggen niet dat je op reis of op vakantie de hele dag op je telefoon moet zitten – sterker nog, leg ‘m maar lekker vaak weg! – maar sommige apps zijn wel écht handig om bij de hand te hebben. We hebben de beste apps voor op reis daarom voor je op een rij gezet.


Handigste apps voor op reis

Onderstaande apps gebruiken wij zelf regelmatig en vinden we handig om op reis standaard op onze telefoons te hebben. Mis je nog een app in dit rijtje? Laat het ons weten!

 

TravelSpend

Iedereen heeft wel een budget in gedachten voor een reis of vakantie. Het budget bedenken is echter niet het lastigste – dat is erbinnen blijven. Daar helpt Travelspend bij. Je vult in hoeveel euro (of welke munteenheid dan ook) je maximaal wilt uitgeven en geeft aan tussen welke data je op reis bent. TravelSpend bepaalt vervolgens een gemiddeld budget per dag. Daarna vul je bij iedere uitgave in wat je hebt besteed en in welke categorie de aankoop viel (bijvoorbeeld accommodatie, vervoer of eten en drinken). TravelSpend geeft je vervolgens inzage in je uitgavenpatroon en helpt je binnen budget te blijven.

 

Moovit

Overal waar je ter wereld komt, is er weer een ander vervoersbedrijf actief. Soms hebben ze wel een app, soms niet, en altijd kost het je even tijd om uit te zoeken hoe het openbaar vervoer precies werkt. Dat kan handiger: Moovit! In Moovit zijn alle dienstregelingen en actuele vertrektijden van het openbaar vervoer in meer dan honderd landen beschikbaar. Ontzettend handig als je van plaats naar plaats of van land naar land reist. Moovit combineert de vaste dienstregeling met live informatie, dus de kans is klein dat je voor verrassingen komt te staan.

 

TripWhistle

Veiligheid gaat voor alles, toch? Dan moet je zeker TripWhistle installeren. TripWhistle houdt je niet alleen op de hoogte van actuele veiligheidsrisico’s op de plek waar je op dat moment bent, maar biedt ook toegang tot alle lokale noodnummers. Als je in een raar land in een noodsituatie terechtkomt, wil je niet eerst op zoek moeten naar het telefoonnummer van de politie of andere hulpdiensten. Via TripWhistle heb je die allemaal automatisch afgedekt.

 

TripCase

Vliegtickets, hotelboekingen, betaalde tours en reserveringen in restaurants: als je op reis bent, boek je vaak een hoop dingen online. Vervolgens noteer je ze in je agenda, samen met praktische informatie, zoals het adres waar je wordt verwacht en de exacte tijd. Met TripCase hoeft dat laatste niet meer! Je importeert eenvoudigweg je bevestigingsmails van allerlei soorten boekingen en TripCase maakt automatisch een reisagenda voor je aan. Je kunt de items die TripCase uit je mails haalt uiteraard zelf nog aanvullen of verbeteren, maar je zult verbaasd zijn over hoe goed de app al werkt zonder jouw persoonlijke hulp.

 

Sygic

In een vreemd land je weg vinden: altijd een uitdaging. Uiteraard kun je van tevoren offline Google Maps downloaden, maar er is nog een mooier alternatief: Sygic. Je geeft vooraf aan welke kaarten je offline beschikbaar wilt hebben en downloadt ze vervolgens eenvoudig. De kaarten nemen veel minder ruimte op je telefoon in dan die van Google Maps en je kunt ook grotere oppervlakten downloaden. Er is een betaalde variant met allerlei extra's, zoals live verkeersinformatie, maar de gratis variant is al zeer compleet.

 

AroundMe

‘Wat is er hier allemaal te doen?’ Die vraag hebben we allemaal weleens gesteld toen we op een nieuwe reislocatie aankwamen. AroundMe geeft je het antwoord: de app geeft je snel een overzicht van alles wat er ‘om je heen’ te doen is, compleet met eventuele kosten en reviews. Zo kun je snel beginnen met leuke dingen doen in plaats van reisgidsen te moeten doorspitten.

 

TheFork

In elke stad zijn goede en slechte restaurants, en dat best wel prijzige restaurant met dat grote terras midden in het centrum is niet per definitie een goede keuze. Met TheFork selecteer je, in welke stad je ook bent, eenvoudig het restaurant van je keuze. Je kunt zoeken op soort keuken, gemiddelde prijs van een hoofdmenu en uiteraard recensies raadplegen. Ook handig om na afloop van je reis gewoon op je telefoon te houden!

 

Polarsteps

Een beetje reiziger maakt de hele dag door foto’s, maar om dat allemaal na afloop van je reis te moeten uitzoeken, daar heeft niemand zin in. Mede daarom is Polarsteps zo handig. Je kunt hier per vakantie of reis een digitaal fotoalbum aanmaken waarin je zowel foto’s als begeleidende verhaaltjes kwijt kunt. Vrienden en familie kunnen je reis live volgen en na afloop verwerk je al je geüploade foto’s binnen mum van tijd tot een fotoalbum. Zet wel je locatiegegevens aan, want anders weet de app niet waar je bent!

Heb je Polarsteps? Dan vinden we het leuk als je ons daar ook volgt!

 

AllTrails

Een ontzettend handige app voor als je van wandelen houdt. In AllTrails staan honderdduizenden wandelroutes over de hele wereld, van het centrum van New York tot de stranden van Ameland en alles daar tussenin. Per wandelroute kun je zien hoe zwaar die is en wat wandelaars ervan vonden. Tijdens een wandeling zet je de app aan, zodat je de route goed kunt volgen en kunt tracken hoe lang je over de wandeling doet. Vergeet ‘m in dat geval niet op pauze te zetten als je even uitrust. Na afloop van de wandeling kun je een review geven, om toekomstige wandelaars te helpen kiezen. Pro tip: neem de verwachte wandelduur serieus, ook als het aantal kilometers laag lijkt! In dat geval heb je waarschijnlijk een hoop hoogteverschil te overbruggen. Af te leggen hoogteverschil kun je overigens ook per wandeling checken.

 

Uber

Stop met grof geld betalen voor taxi’s: Uber werkt tegenwoordig in bijna elk land ter wereld. Je bestelt eenvoudig een taxi en weet van tevoren exact wat je gaat betalen. Uber is vooral handig om vanaf het vliegveld naar je eerste accommodatie te reizen, omdat taxi’s vanaf vliegvelden vaak woekerprijzen vragen. De reden: toeristen hebben dan vaak nog geen simkaart. Wees dus slim en regel dat juist wel van tevoren (of op het vliegveld).

 

Neuron / Beam / Bird / Lime

Neuron, Beam, Bird en Lime zijn apps waarmee je elektrische stepjes kunt huren in tal van grote steden. Welke je moet hebben, ligt aan je bestemming. Zoek naar ‘[plaatsnaam] + escooter app’ en je vindt vaak direct welke app in de stad van je keuze in gebruik is. Enorm handig voor tijdens je stedentrips en vaak een stuk voordeliger dan het plaatselijke openbaar vervoer. Daarnaast is het ook gewoon leuk om op zo’n step door het centrum van Londen, Toronto of Brisbane te razen! Pro tip: ga je met meerdere mensen op reis? Check dan of de app die in jullie stad in gebruik is referral codes ondersteunt. Zo ja, stuur elkaar dan een referral code om korting te krijgen op de eerste trip. Je kunt ook onze referral codes gebruiken voor dezelfde korting:

Neuron: RE#RLFCT94C

Beam: E59EMHEp

 

Wise

Ga je naar een land waarvoor je geld moet omwisselen? Doe dat niet meer op vliegvelden of bij wisselkantoren! Gebruik in plaats daarvan Wise. Wise is een soort online wisselkantoortje. Je koppelt je Nederlandse bankrekening aan de app, stort euro’s en wisselt ze om voor de valuta die je nodig hebt. In de app kun je gratis een digitale creditcard aanmaken, waarmee je vervolgens overal kunt betalen waar contactloos betalen wordt ondersteund. Een alternatief is een fysieke creditcard aanvragen, maar dat kost geld en duurt even, dus dit moet je dan voorafgaand aan je reis geregeld hebben. Het voordeel van Wise is dat de koersen gunstiger zijn dan bij wisselkantoren en dat je verder nauwelijks commissies of andere kosten betaalt. Duizenden euro’s omwisselen kost je op die manier maar een paar euro. Bij traditionele wisselkantoren of bij je eigen bank kost dit vaak minimaal drie procent, wat neerkomt op dertig euro per duizend euro die je omwisselt.

Pro tip: gebruik deze link om een Wise-account aan te maken en betaal over de eerste 1000 dollar (of equivalent daarvan) geen transactiekosten.

 

XE Currency Converter

In je hoofd euro’s naar dollars of ponden omrekenen gaat nog wel, maar in sommige landen is het rekensommetje toch wat lastiger. Dan is het handig om een app te hebben die valuta’s omrekent en ook offline werkt: XE Currency Converter. Op die manier kun je overal snel checken wat je exact betaalt. Zodra je internetverbinding hebt, worden de actuele wisselkoersen geladen. Sommige valuta schommelen soms hevig in waarde, dus check of de koers die je gebruikt niet achterhaald is!

 

Booking

Er zijn talloze apps om hotels mee te boeken, maar om het simpel te houden, gebruik je gewoon Booking. Het is de meest gebruikte app, met ook de meeste recensies, wat wel wat waard is. Enorme pro tip: Ben je van plan naar een hotel (of andere accommodatie) te gaan waar nog veel beschikbaarheid is? Boek niet via Booking, maar bel naar het hotel van je keuze, vertel ze de prijs op Booking, en vraag of je er met 5 of 10 procent korting ten opzichte van die prijs mag verblijven. Booking houdt namelijk een behoorlijke commissie in (tussen 10 en 25 procent!), dus op deze manier heb jij korting, maar houdt het hotel er ook meer aan over. Weigeren ze? Dan boek je alsnog via Booking, wat waarschijnlijk goedkoper is dan aan de balie in het hotel boeken – de meeste winst wordt immers gemaakt op gasten die niet online prijzen vergelijken.

 

TripAdvisor

Een handige app als je er niet van houdt om je reis helemaal van tevoren uit te stippelen. Via TripAdvisor kun je voor elke locatie ter wereld bezienswaardigheden, uitjes en tours bekijken die daar de moeite waard zijn. Eventueel kun je ze via de app ook direct boeken. De app werkt ook voor hotels en restaurants, al zijn er andere apps die daar wat beter voor geschikt zijn. Vooral de reviews in TripAdvisor zijn handig: zo kom je er snel achter of een bepaald uitje inderdaad de moeite (en het geld) waard is.

 

Airbnb

Een Airbnb huren in plaats van een hotelkamer of appartement is lang niet altijd meer voordeliger of aantrekkelijker, maar toch blijft het handig om Airbnb in je assortiment te hebben. Je hebt simpelweg meer opties als het gaat om het kiezen van je accommodatie. Daar komt nog bij dat je in de meeste Airbnb’s zelf kunt koken, dus ook al is de accommodatie niet veel goedkoper dan een hotel, dan kun je alsnog geld besparen doordat je niet elke dag in restaurants hoeft te eten. Let wel op bijkomende kosten, zoals schoonmaakkosten en servicekosten!


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: