Op reis naar een mooi, ver land, daar een auto kopen of huren en vervolgens lekker rondtrekken. Klinkt aanlokkelijk? Dat is het ook! Maar als je dagelijks afhankelijk bent van dat voertuig, heb je wel één en ander aan essentiële spullen nodig die je niet moet vergeten mee te nemen. In deze blog lees je wat onze must haves zijn voor in je roadtrip-voertuig.
Als je op reis lange afstanden gaat overbruggen per auto, verandert je auto langzaam maar zeker in je mini-appartementje. Je brengt er vele uren door en gaat uit je auto leven, vooral als je niet van hotel naar hotel reist, maar bijvoorbeeld onderweg gaat kamperen. Om zo’n reis vlekkeloos en zorgeloos te laten verlopen, moet je je auto met de juiste spullen inrichten en zorgen dat je daarbij niets belangrijks vergeet. Daarom hebben we een handig lijstje voor je gemaakt, gebaseerd op onze roadtrip-ervaringen in onder andere de Verenigde Staten en Australië.
Let op: we hebben het hier niet over kenmerken van de auto zelf. Daar hebben we eerder al eens deze blog over geschreven. We gaan het ook niet hebben over spullen die je sowieso bij je moet hebben tijdens elke autorit, zoals een EHBO-set, een krik en een reserveband. We gaan het nu juist hebben over de spullen waar je wellicht nog niet aan had gedacht, maar die juist tijdens een lange roadtrip van pas komen.
Koelboxen, koeltassen, we hebben er oneindig veel reizigers mee zien klungelen. Doe jezelf een plezier en investeer in een goed koelkastje dat op 12 volt werkt. Oftewel: die je in de auto kunt aansluiten. Ze worden ook wel elektrische koelboxen genoemd. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Over het algemeen geldt: hoe groter de koelkast, hoe sneller de accu leegloopt waarop je ‘m hebt aangesloten.
Het voordeel van een koelkastje boven een koelbox of koeltas is dat je niet continu ijs hoeft te kopen. In aanschaf is een 12V koelkastje dus wellicht wat duurder, maar als je vaker of langer op reis gaat, verdient het apparaat zichzelf terug. Goede 12V koelkastjes hebben bovendien een ingebouwde beveiliging die ervoor zorgt dat je de accu niet geheel leeg trekt. Erg handig als je diezelfde accu nodig hebt om de motor te starten. Heb je een tweede accu in je auto waarop je de koelkast kunt aansluiten? Dan hoef je je daar sowieso geen zorgen over te maken.
De meeste 12V koelkasten kun je aansluiten met behulp van een reguliere 12V auto-aansluiting (sigarettenaansteker). Andere aansluitingen bestaan ook, maar daar heb je over het algemeen alleen iets aan als je een tweede accu achter in de auto hebt.
Telefoon, tablet, laptop, camera, zaklamp... je neemt wellicht een hoop apparaten mee die je geregeld zult moeten opladen. Dat kun je natuurlijk via USB-poortjes en de sigarettenaansteker in de auto doen, maar als je even langere tijd niet rijdt – omdat je bijvoorbeeld een paar dagen op één plek blijft – of maar een beperkt aantal aansluitingen hebt, is een alternatief handig. Dan kun je een opvouwbaar zonnepaneel overwegen.
In Engelstalige landen worden ze solar blankets genoemd. Ze zijn er in verschillende wattages. Hoe hoger het wattage, hoe meer en hoe sneller je je apparaten ermee kunt opladen. Vaak zijn ze waterdicht en kun je ze dus zorgeloos buiten neerleggen op de camping. Ze zijn vaak superlicht en omdat je ze opvouwt, nemen ze weinig ruimte in beslag. Dit is een voorbeeld van een 60W paneeltje – er zijn ook lichtere of zwaardere varianten.
Wil je uitrekenen hoeveel watt je nodig hebt? Tel het wattage van alle opladers die je tegelijkertijd wilt kunnen gebruiken bij elkaar op en zorg dat je een paneel koopt dat daarboven zit.
We blijven nog even in de elektrische hoek. Als je een elektrische koelbox en wellicht andere apparaten gaat aansluiten op je accu, is er altijd de kans dat die een keer (bijna) leegloopt. Accu’s kun je natuurlijk opladen door met de auto te rijden, maar dat kan lang duren. Daarom is het handig een acculader aan te schaffen. Daarmee kun je, als je ergens stroom hebt (zoals op een camping), de accu snel bijladen.
Eenvoudige acculaders zijn helemaal niet duur. Eigenlijk hoef je er alleen maar op te letten of de lader geschikt is voor jouw type accu. Dat is het geval als het voltage (vaak: 12 volt) overeenkomt en het soort accu (AGM, gel, loodzuur, enzovoorts) door de lader wordt ondersteund. Duurdere laders kunnen vaak wat sneller laden en bieden extra opties, maar die heb je over het algemeen niet nodig.
Elke warme maaltijd bij een restaurant of winkel moeten kopen, loopt gauw in de papieren. Overweeg daarom om een eenvoudig gaskookstelletje aan te schaffen. Daarmee kun je in de meeste westerse landen gemakkelijk twintig euro per dag besparen, door zelf te koken.
Nu denk je wellicht: maar dan moet ik ook een grote gasfles meezeulen. Als je het juiste fornuisje koopt, hoeft dat echter niet. In gaskookstelletjes als deze gaan namelijk gaspatronen die je kant-en-klaar koopt en weggooit zodra ze leeg zijn. Dan heb je dus geen gedoe met zware gasflessen en aansluitslangen.
Uiteraard moet je dan ook wat pannetjes en ander kookgerei hebben. Je kunt overwegen dat tweedehands aan te schaffen. Hoe langer je reis duurt, hoe meer je jezelf dankbaar zult zijn als je onderweg kunt koken.
Het is lang niet altijd nodig, maar het kan handig zijn: een omvormer, oftewel power inverter. Die sluit je aan op je accu, waarna je een stopcontact hebt. Handig als je bijvoorbeeld een laptop hebt die je alleen kunt opladen aan een echt stopcontact en niet aan een 12V-laadpunt.
Let wel op dat je dan een inverter koopt met een zogeheten zuivere sinus (pure sine), in plaats van gemodificeerde sinus (modified sine). Deze bijvoorbeeld. Kwetsbare apparaten als laptops kunnen beschadigd raken als je de tweede (goedkopere) variant gebruikt.
Tip: koop alleen een inverter als ‘laatste redmiddel’ om een apparaat te kunnen opladen, want je zult er de motorkop voor moeten openen en de omvormer telkens aan de accu moeten koppelen. Dat ga je niet twee keer per dag doen. Er zijn ook kleinere inverters die je in de sigarettenaansteker kunt pluggen, maar die leveren vaak onvoldoende spanning om bijvoorbeeld een Macbook op te laden. Doe dus goed je huiswerk.
Er zijn twee dingen waar je in de middle of nowhere niet zonder wilt zitten: water en brandstof. Koop dus twee jerrycans en vul er één met drinkwater en de andere met benzine of diesel, afhankelijk van wat je auto het lekkerst vindt. Blijf je altijd in de bewoonde wereld, dan is extra brandstof wellicht niet nodig, maar het is altijd een goed idee om veel drinkwater bij je te hebben. Tijdens het koken heb je immers ook water nodig en je wilt niet continu verplicht flesjes bronwater moeten kopen.
Jerrycans zijn er in allerlei groottes. Denk niet alleen aan het formaat, maar ook aan het gewicht. Een volle jerrycan benzine van 20 liter weegt ruim 20 kilo. Als je moeite hebt met zwaar tillen, koop dan liever twee kleinere dan één grote. Voor drinkwater is een jerrycan met een kraantje handig, zoals deze.