Blogopmaak

Je woning verhuren? Met deze 10 tips voorkom je problemen!

Martijn & Lynn • 25 september 2023

Ga je voor langere tijd op reis, dan overweeg je mogelijk om je woning in Nederland te verhuren (als je een koopwoning hebt) of in bewaring te geven (als je een huurwoning hebt). In beide gevallen betekent het dat iemand anders tijdelijk in jouw huis gaat wonen. Dat is financieel aantrekkelijk, maar kan ook een hoop kopzorgen veroorzaken. Hoe bescherm je jezelf nu het best tegen problemen met huurders of bewaarders terwijl je op reis bent?

 

Wat doen we met ons huis? Met die onvermijdelijke vraag krijg je te maken zodra je voor langere tijd op reis gaat. Of je nu een koophuis of een huurhuis hebt, in beide gevallen is het lang niet altijd verstandig om je huis zomaar van de hand te doen. Daarom kiezen veel mensen ervoor hun koophuis te verhuren of hun huurhuis in bewaring te geven (een legale vorm van onderhuur) tijdens hun wereldreis. Maar dat brengt op zichzelf ook weer de nodige uitdagingen en risico’s met zich mee.


Wat als je huurder stopt met betalen? Wat als je huisbewaarder schade veroorzaakt? Wat als er groot onderhoud nodig is terwijl jij aan de andere kant van de wereld zit? En wat als er nog vertrouwelijke post voor jou arriveert nadat je al weg bent? Allemaal praktische zaken die zomaar kunnen gebeuren, en die je reis behoorlijk kunnen verstoren. Gelukkig kun je een hoop problemen voorkomen door de juiste voorbereidingen te treffen en afspraken op papier te zetten. De belangrijkste tips en adviezen om problemen met huurders en huisbewaarders te voorkomen, hebben we voor je op een rij gezet.

 

Zo voorkom je problemen met huurders en huisbewaarders: 10 tips

 

  1. Verdiep je in de belangrijkste bepalingen uit het huurrecht. Belangrijk om te weten is dat je aan huurders maar één keer een huurcontract voor bepaalde tijd kunt aanbieden. Iedere verlenging betekent dat het contract overgaat in onbepaalde tijd. Dan kun je dus nooit zomaar zelf terug je woning in! Ook van belang om te weten is dat een tijdelijk huurcontract maximaal twee jaar mag duren. Zorg er in alle gevallen voor dat je actief en tijdig de huur opzegt, ook als je een contract voor bepaalde tijd hebt afgesloten. Als je niet tijdig (twee maanden van tevoren) opzegt, wordt het contract stilzwijgend omgezet in een contract voor onbepaalde tijd!
  2. Maak gebruik van een diplomatenclausule. Zo’n clausule kun je opnemen in een verhuurcontract en geeft jou als verhuurder het recht om de huur na afloop van het contract op te zeggen, met als doel om zelf weer in de woning te gaan wonen. Je kunt tevens een aanvangstermijn afspreken. Dat is een periode waarin de huur niet mag worden opgezegd door de huurder, bijvoorbeeld een jaar. Je voorkomt dan dat de huurder na een paar maanden alweer vertrekt en jij zonder huurinkomsten zit.
  3. Neem een verhuurmakelaar in de arm. Het kost je wat geld, maar een verhuurmakelaar neemt je een hoop werk uit handen én kan vaak een hogere huurprijs realiseren dan je zelf uit de markt kan halen. Dat komt doordat verhuurmakelaars woningen kunnen aanbieden op tal van verhuurplatforms waar je zelf niet zomaar toegang tot hebt. Bovendien kunnen ze potentiële huurders goed screenen, zodat je wat meer zekerheid hebt. Je hebt verhuurmakelaars die een eenmalig bedrag vragen, maar soms kost het je ook maandelijks een percentage van de huurinkomsten. Vergelijk de kosten goed en kies voor een makelaar die bij je past.
  4. Zorg altijd voor schriftelijke communicatie en afspraken. Of je nu je koophuis verhuurt of je huurhuis in bewaring geeft, zorg er altijd voor dat alle belangrijke communicatie schriftelijk verloopt. Bespreek je iets belangrijks per telefoon? Bevestig de gemaakte afspraken dan direct daarna schriftelijk. Mocht er later een conflict of meningsverschil ontstaan, dan ben je jezelf dankbaar als alles op papier staat.
  5. Laat je huurder of bewaarder zelf zijn energie betalen. Energieprijzen schommelen enorm, dus laat je huurder of bewaarder zelf een contract afsluiten en hiervoor betalen. Als je inclusief gas, water en licht verhuurt of in bewaring geeft, kun je jezelf zomaar lelijk in de voet schieten. Laat je huurder dat dus altijd zelf regelen. Dan draai je bijvoorbeeld ook niet voor exorbitante kosten op als je huurder besluit dat hij het binnen altijd 25 graden wil hebben of een wietplantage op zolder begint.
  6. Maak uitgebreid foto’s en video’s vlak voor je vertrek. Doe een royaal rondje door je huis en maak een video waarop je alles filmt zoals jij het achterlaat. Maak van belangrijke spullen, plekken of kamers ook foto’s. Zo kun je later, als er discussie ontstaat over ontstane schade, eenvoudig aantonen wat de staat was toen de huurder of bewaarder in de woning trok.
  7. Stel een familielid of bekende in Nederland aan als technisch beheerder. Dat klinkt zwaarder dan het is. Een technisch beheerder betekent dat je huurder of bewaarder een aanspreekpunt heeft als er een defect of probleem is. Je bent immers zelf waarschijnlijk lang niet altijd bereikbaar. Je technisch beheerder kan gewoon een buurman of familielid zijn. Iemand die kleine klusjes kan oplossen en eventuele grotere problemen kan laten oplossen door een vakman, in overleg met jou.
  8. Stuur af en toe iemand langs voor onderhoud of controle. Onderhoud van de centrale verwarming, controle van de staat van het dak of even kijken of er nog schilderwerk aan de buitenzijde van de woning nodig is: allemaal mooie aanleidingen om even iemand langs je huis te sturen. Ook al is dat onderhoud of die controle niet echt nodig, het is een goede manier om de staat van je woning in de gaten te houden en te checken of de huurder of bewaarder zich aan afspraken houdt. Je kunt je technisch beheerder om de paar maanden langs laten gaan, met telkens een andere reden. Zorg wel dat je de bezoekjes tijdig aankondigt, minimaal 48 uur van tevoren.
  9. Regel een afleveradres voor onvoorziene post. Het kan zijn dat er, ondanks dat je alles zorgvuldig voorbereidt, nog (al dan niet vertrouwelijke) post voor je arriveert nadat je al bent vertrokken. Je wilt dat je huurder of bewaarder dit eenvoudig kan doorsturen of ergens in de buurt kan achterlaten. Regel hier dus iets voor, zodat je belangrijke post niet in de prullenbak verdwijnt.
  10. Los defecten of problemen zo snel mogelijk op. Sluimerende problemen, zoals een lekkend dak of een niet-functionerende verwarming, kunnen al snel leiden tot onmin. En als huurders of bewaarders ontevreden zijn en hun hakken in het zand zetten, kunnen de problemen zich al snel opstapelen. Voorkom dit door klachten direct op te pakken en defecten zo snel mogelijk te verhelpen. Daarmee help je uiteindelijk ook jezelf.


door Martijn & Lynn 25 april 2024
Packing cubes zijn ontzettend handig om overzichtelijk je backpack of koffer in te pakken. Maar wat zijn de beste packing cubes die je in 2024 kunt kopen. Dat lees je hier.
door Martijn & Lynn 18 april 2024
Wat te doen met je vakantiegeld? Lees hier zes creatieve tips om je vakantiegeld zo goed mogelijk te besteden.
door Martijn & Lynn 10 april 2024
Zet jij je spaargeld al aan het werk om voor jou geld te verdienen? Lees hier hoe je dat handig aanpakt!
door Martijn & Lynn 2 april 2024
Waar moet je op letten als je goede wandelschoenen gaat kopen? Lees hier de beste tips, zodat je de schoenen kunt vinden die bij jou passen.
door Martijn & Lynn 25 maart 2024
Wil je met de overwaarde van je woning op reis? Lees hier wat je dan het beste met je geld kunt doen om het veilig en rendabel te houden!
door Martijn & Lynn 19 maart 2024
Passief inkomen: je hoort steeds meer mensen erover. Maar wat is passief inkomen eigenlijk precies, en hoe kom je eraan?
door Martijn & Lynn 12 maart 2024
Wise en Revolut zijn allebei online banken waarmee je je reisfinanciën handig regelt, maar er zijn ook verschillen. Wanneer kun je beter Wise gebruiken, en wanneer Revolut?
door Martijn & Lynn 5 maart 2024
Vliegen met alleen handbagage heeft nogal wat voordelen: het is goedkoper, kost minder tijd en je hebt minder gedoe. Maar hoe pak je reizen met handbagage aan?
door Martijn & Lynn 29 februari 2024
Wat zijn de beste handhelds en spelletjes voor in het vliegtuig in 2024? Lees hier hoe je je het best kunt vermaken tijdens je eerstvolgende lange vlucht.
door Martijn & Lynn 24 februari 2024
Hoe kun je nu écht flink besparen op de kosten van je wereldreis? Lees hier drie hele concrete, praktische tips om fors te snijden in je wereldreis-kosten.
Meer posts
Share by: