Vrijwel iedereen die een huurwoning heeft en op wereldreis gaat, zegt zijn huurcontract op. Waarom zou je immers huur blijven betalen als je voor langere tijd niet in Nederland bent? Heel begrijpelijk, maar je huur opzeggen is lang niet altijd de beste keuze. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je je huur wilt opzeggen en welke andere opties je hebt.
Huurwoningen in Nederland zijn niet goedkoop. Niet zo raar dus dat de meeste mensen die voor langere tijd op reis gaan, hun huur opzeggen. Dat scheelt honderden euro’s per maand: geld dat je dan, in plaats van aan je huur, aan een mooie reis kunt besteden.
Toch is klakkeloos je huur opzeggen lang niet altijd verstandig. Er zijn ook andere opties, die in sommige gevallen vele malen aantrekkelijker zijn. Of dat in jouw geval zo is, hangt onder meer af van de regels in je huurcontract en van de duur van je reis. De andere opties die je hebt, zijn:
Wanneer zijn deze opties nu het overwegen waard?
Je begint altijd met het raadplegen van je huurcontract. Daarin staat vermeld wat je als huurder allemaal wel en niet mag. Kortom: je rechten en plichten. Wat je in dit geval specifiek wilt weten, is of het is toegestaan om je woning in bewaring te geven aan iemand anders. Dit is iets anders dan onderverhuur, wat in Nederland wettelijk verboden is. Huisbewaring betekent dat je zelf huurder blijft, maar tijdelijk iemand anders toegang geeft tot jouw woning. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de woning en het betalen van de huur, maar kunt met de bewaarder wel een vergoeding afspreken. Een soort onderverhuur dus, maar ook weer niet.
Check, als je toch je huurcontract aan het uitpluizen bent, direct of er iets in het contract is opgenomen over een zelfbewoningsplicht. Sommige huurcontracten verplichten je om zelf in de woning te wonen. Je mag dan niet zomaar andere mensen toelaten tot de woning. Je mag de woning, sterker nog, dan niet eens leeg laten staan. Lees je contract dus even goed door.
Overigens wil een (vaak standaard opgenomen) bepaling in een huurcontract lang niet altijd zeggen dat er ook niets mogelijk is. Je kunt dus altijd je huurbaas of verhuurder contacteren en de kwestie voorleggen. Misschien vinden ze het wel prima als je je woning even een paar maanden in bewaring geeft, als dat betekent dat je verhuurder niet op zoek hoeft naar een andere huurder en geen maand (of zelfs meerdere maanden) aan huurinkomsten mist.
Is er geen zelfbewoningsplicht en is huisbewaring toegestaan? Of geeft je verhuurder aan dat er in overleg wel iets mogelijk is? Dan kun je overwegen om, gedurende je reis, je huurwoning in bewaring te geven aan iemand anders. Vaak kan dat maar voor een beperkte termijn, bijvoorbeeld zes of twaalf maanden. Huisbewaring brengt een aantal voordelen met zich mee, die vaak opwegen tegen de nadelen.
Voordelen:
Nadelen:
Als je verhuurder huisbewaring toestaat, is het goed mogelijk dat die je ook kan helpen met de praktische uitvoering ervan. Vraag in dat geval dus zeker om hulp, bijvoorbeeld in de vorm van een standaard-overeenkomst.
Mag je je woning niet in bewaring geven, of wil je dit niet? Dan is het, tegenstrijdig genoeg, soms zelfs alsnog voordelig om je huidige huurwoning aan te houden en de huur door te betalen. Dat hangt wel volkomen af van de hoogte van je huur en de lengte van je reis.
Stel: je gaat zes maanden op reis en betaalt nu 750 euro per maand aan huur voor een woning waar je al jaren woont. Je huur stijgt ieder jaar, maar die stijging wordt door de overheid gemaximeerd. Je gaat op korte termijn dus niet ineens 1.000 euro per maand betalen voor die woning. De kans is echter groot dat nieuwe huurcontracten in jouw regio wel met hogere huurprijzen worden afgesloten.
Stel nu dat die gemiddelde huurprijs in nieuwe huurcontracten in jouw regio op, of zelfs boven, die 1.000 euro per maand ligt. Als je dan je huur opzegt, moet je er rekening mee houden dat je over zes maanden – ervan uitgaande dat je dan weer in dezelfde regio wilt gaan wonen – 250 tot wel 500 euro per maand meer gaat betalen dan nu.
Daar komt bij dat verhuizen geld kost. Je moet je spullen ergens opslaan of van de hand doen. Tweedehands spullen verkopen levert vaak maar een fractie van de door jou betaalde waarde op, en opslag van meubilair is ook kostbaar – tenzij dat bij vrienden of familie kan, maar die optie heeft lang niet iedereen. Bovendien zul je in je nieuwe huurwoning, na afloop van je reis, ook weer kosten maken voor verhuizing, wellicht een nieuwe vloer, schilderwerk of andere zaken die komen kijken bij het intrekken in een nieuw huis.
Zes maanden lang je oude huur doorbetalen, zou je 4.500 euro kosten. Dat is een hoop geld. Wanneer je echter alle kosten van het verlaten van je huurwoning, opslag van meubilair en over een halfjaar weer opnieuw afsluiten van een huurcontract bij elkaar optelt, zul je zien dat dit ook kostbaar is. Als je tegen die tijd 500 euro per maand duurder uit bent dan nu, ben je binnen een paar maanden al duurder uit dan wanneer je ‘gewoon’ je oude huurwoning had aangehouden.
Huisbewaring of je woning leeg laten staan: het mag lang niet altijd, maar als er iets mogelijk is, zijn het serieuze opties om te overwegen als je op wereldreis gaat. De huurtarieven van huurwoningen in Nederland stijgen snel, en als je eenmaal je contract opzegt, ben je overgeleverd aan de markt. Je moet dan bij terugkomst, als je weer een eigen woning wilt en niet kunt of wilt kopen, betalen wat op dat moment in de markt gangbaar is. Vooral in de grote steden rijzen huren de pan uit.
Denk dus twee keer na voordat je je huur opzegt en reken goed uit wat in jouw geval het handigst is. Als je eenmaal je contract hebt opgezegd, is er immers geen weg meer terug.