ChatGPT, de AI-chatrobot van OpenAI, is vooral bekend van het schrijven van opstellen, blogs en andere teksten. Maar wist je dat je ChatGPT ook kunt gebruiken om reisplanningen mee te maken? Of dat een beetje goed werkt, hebben wij voor je uitgezocht.
Van ChatGPT heb je inmiddels vast wel gehoord. De AI-chatrobot is sinds november 2022 beschikbaar voor het grote publiek en heeft een aardverschuiving veroorzaakt in het AI-domein. Scholieren en studenten gebruiken de tool inmiddels om papers mee te schrijven, tekstschrijvers gebruiken het om hun kunst mee te verfijnen en talloze mensen hebben er weleens een kwartiertje mee gespeeld.
ChatGPT kun je echter ook gebruiken voor je reisplanning. Je vertelt de chatrobot je bestemming en je wensen, en de robot kan een kant-en-klare reis voor je samenstellen, compleet met hoteltips, restaurantsuggesties en financieel kostenplaatje. Klinkt goed, toch? Zou je dan helemaal geen reiscoaches, toeristeninformatiecentra en andere hulpmiddelen meer nodig hebben? Tijd om het eens uit te proberen. Hoe goed werkt ChatGPT voor je reisplanning nu echt?
We namen de proef op de som en lieten ChatGPT een tweetal citytrips voorbereiden:
De planning voor het midweekje Parijs begon voorspoedig. We gaven ChatGPT een budget van 1.500 euro en de tool hield daar netjes rekening mee. Alle hoogtepunten, zoals de Eiffeltoren, Montmartre en het Louvre kwamen terug in de planning, en ook aan praktische informatie werd gedacht. Denk aan tickets voor de metro en de vervoersmethode naar Parijs toe. ChatGPT vergat ons echter een concrete hotelsuggestie te doen, dus hier moesten we nogmaals naar vragen. Ook ging de reisplanning nogal kriskras door de stad en verwachtte ChatGPT dat we op de ochtend van vertrek nog wel een wandeling door Montmartre konden maken, voordat we om 10 uur ’s ochtends zouden uitchecken.
De eerste planning was dus zeker nog niet perfect, maar eigenlijk wel een prima uitgangspunt die we zelf met een beetje bijschaven eenvoudig konden perfectioneren. Binnen tien minuten hadden we eigenlijk een kant-en-klare reisplanning voor ons fictieve midweekje naar Parijs. Sneller dan via Google!
De tweede test was de tweedaagse in Adelaide. Een lastige stad om een reisplanning voor te maken, omdat er in Adelaide voor toeristen niet heel veel te doen is. Om het extra moeilijk te maken, gaven we aan zoveel mogelijk te voet te willen doen.
ChatGPT raadde ons aan om op dag 1 naar Victoria Square en de Central Market te gaan (goede keuze), om ’s middags per bus het strand van Glenelg te bezoeken (prima). Dag 2 werd wat onrealistischer. ’s Ochtends naar een museum, ’s middags lunchen in Hahndorf (een dorpje op 15 kilometer buiten Adelaide, hoe dan?) en daarna terug naar de stad voor een uitgebreide wandeling door de botanische tuin. Een erg volle dag, met veel heen en weer gereis van het centrum van Adelaide naar een ander dorpje en weer terug.
Onze conclusie na deze korte test: ChatGPT is zeker geen reiscoach die je een kant-en-klare reisplanning geeft die je blindelings kunt volgen. Het is echter wel een uitstekende tool om je te oriënteren op een citytrip, rondreis of vakantie. Binnen enkele minuten heb je een best wel complete reisplanning op papier staan waar alle belangrijke hoogtepunten van je bestemming echt wel in zitten.
ChatGPT kan je bovendien direct een inschatting geven van de kosten en die inschatting klopt behoorlijk goed. Ook restaurant- en hoteltips komen goed uit de verf. Je kunt ChatGPT dus zeker vaker gebruiken voor reisplanningen, maar gebruik daarbij wel deze drie tips:
Tip 1: Check altijd zelf alle genoemde locaties en bezienswaardigheden. De database van ChatGPT is up-to-date tot januari 2022, het kan dus zijn dat een hotel, restaurant of bezienswaardigheid gesloten is. Google ze altijd even zelf en check of alles geopend is.
Tip 2: Maak de reisplanning inzichtelijk via Google Maps. ChatGPT heeft niet echt een idee van geografie. De tool stuurt je zomaar van de ene naar de andere kant van een stad, om de volgende dag weer aan de oorspronkelijke kant te beginnen met een nieuwe bezienswaardigheid. Je moet de reisroute dus zelf vaak nog praktisch en efficiënt maken.
Tip 3: Het OV moet je grotendeels zelf uitzoeken. De tool heeft geen inzage in actuele vertrektijden van vliegtuigen, bussen of treinen. Nadat de planning af is, moet je dus zelf aan het werk om de praktische kant van je reis te regelen. Het kan zomaar zijn dat ChatGPT je ’s avonds met de bus vanuit een uitgaansgebied terug naar je appartement laat gaan, terwijl er dan geen bussen meer rijden.
Wist je dat er al speciale tools binnen ChatGPT bestaan die specifiek zijn ontworpen voor het maken van reisplanningen? Google op “Gratis interactieve reisplanner ChatGPT” en probeer het zelf!